Ekonomi

Yeni OPEC+ anlaşmasının ayrıntıları açıklandı!

OPEC + ülkeleri mayıs ve haziran aylarında petrol üretimini günde 10 milyon varil azaltma konusunda anlaştı, ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Meksika'nın onayı gerekiyor.

Azerbaycan Enerji Bakanlığı’nın, perşembe günü, OPEC+ 10 saat süren görüşmenin sonunda, öne sürülen şartları kabul etmeyen Meksika'nın kararlaştırılan kotalar kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmesi şartıyla işbirliği deklerasyonunu kabul etti.

Bakanlıktan anlaşmanın ayrıntılarıyla ilgili olarak şu bilgiler aktarıldı:

"Bu aşamada, OPEC ülkeleri için günlük üretim yükümlülüğü 6.085 milyon varil ve OPEC üyesi olmayan ülkeler için günlük 3.915 milyon varil olarak belirlendi."
Yılın geri kalan aylarında üretimdeki toplam azalma 8 milyon varil, yani Ekim 2018 seviyesinin yüzde 18’i olarak gerçekleşecek. Ocak 2021’den Nisan 2022’ye kadar OPEC+, Ekim 2018 seviyesinin yüzde 14’üne denk düşen altı milyon varil azaltmayı taahüt ediyor.

Toplantının sonuç bildirgesine göre, Rusya ve Suudi Arabistan, mayıs ayından haziran sonuna kadar yeni OPEC+ anlaşması uyarınca, günde 8.5 milyon varilden fazla petrol üretemeyecek.

Sputniknews'de yer alan habere göre, Meksika ve diğer OPEC+ katılımcıları, yeni anlaşma kapsamındaki üretim kesintileri konusunda farklı pozisyonlar sergiledi.

Meksikalı yetkililer, üretimin sadece 100 bin varilini azaltabileceklerini belirterek, OPEC+ anlaşmasına göre mayıs ve haziran döneminde üretimin ekim 2018'den itibaren günde 400 bin varil azaltılmasıyla ilgili üç aşamalı kotayı kabul etmedi.