28 / 04 / 2024

Yeni otopark yönetmeliği taslağı hazırlandı!

Yeni otopark yönetmeliği taslağı hazırlandı!

Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Otopark Yönetmeliği taslağı tamamlandı. Yeni yönetmeliğe göre, her daireye bir otopark zorunlu hale gelecek.



Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Otopark Yönetmeliği taslağı hazırlandı. Yeni yönetmelik, belediyeler, üniversiteler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının önerisine sunuldu.


Görüş ve önerilerden sonra son şekli verilecek taslakla, çok katlı ya da asansör tipi mekanik otoparkların yasal altyapısı oluşturulacak.  Mekanik otopark düşey ya da yatay olarak hareket edecek.


Yeni yönetmelikle  giriş ve çıkış noktalarının uygun olması kaydıyla, ticari binalar ve konutlar, çok katlı otoparka çevrilerek işletilebilecek. Binaların arka ve yan bahçelerinin altı ile “asgari mesafeler” otopark alanı olarak kullanılabilecek. Sığınaklarında barış zamanlarında otopark olarak kullanılmasına olanak sağlanacak.


Yeni yönetmelik ile yol, meydan, yeşil saha, parklar ya da okul gibi kamu kurumlarına ait taşınmazların bahçelerinin altı, yeraltı otoparkı olabilecek. Otoparklarda açık otoparkların zemini, yağmur suyunu toprağa geçiren malzemeden yapılacak. 


HER DAİREYE BİR OTOPARK

Toplu konutlar, halkın toplu kullanımına açık sinema, disko, düğün salonu, tiyatro, hastane, oteller gibi mekânlarda otopark ihtiyacının bina bünyesinde karşılanması zorunlu hale gelecek. Her 20 metrekarelik alan için bir otopark istenecek. Her 3 daireye bir otopark şartı yerine, daire başına bir otopark zorunlu hale gelecek.


Taslağa göre, AVM gibi kapalı otoparkı olan yerlere giriş çıkışta zorlanılması nedeniyle eğim ve genişlik şartı aranıyor. Otopark giriş kapısı genişliği net 2.75 metreden, otopark iç yüksekliği net 2.10 metreden az olması planlanıyor.


OTOPARK BEDELİ KALKIYOR

Otopark alanı tapu ile belirlenecek.  Otopark yapılamayan binalarda yürüyüş mesafesindeki başka bir otoparktan yer gösterilmesi ve tapuya şerh edilmesi zorunlu halde olacak. Otopark bedeli otopark yapımı zorunluluğundan kurtulmanın önüne geçecek.


Komşu iki binanın arasındaki alan birleştirilecek. Metrobüs ve metro istasyonlarına en fazla 500 metre mesafede “park et-devam et” otoparkları yapılabilecek.




Habertürk


Geri Dön