Yeni projeler Kuşadası’nı ayağa kaldıracak!
Türkiye'ye turizmi Kuşadası'nın öğrettiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Özer Kayalı, “Kuşadası'nı yeniden dünyanın gündemine taşıyacak projeler üretiyoruz'' dedi. Kayalıi, Kuşadası'nın betonlaşma söylemlerine cevap verdi.
Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, “Kuşadası'nı yeniden dünyanın gündemine taşıyacak projeler üretiyoruz'' dedi.
Belediyeyi farklı yapılandırıp, yeni bir sisteme geçmek zaman kaybettirmedi mi?
Tabii ama şimdi işlemleri daha hızlı sonuçlandırdığımız için bu zamanı telafi ediyoruz. Biz, belediyeyi yeniden yapılandırırken müdürlük sayısını 9’dan 20’ye çıkardık. Örneğin; imarla, yapı kontrolünü ayırdık.
Bence bütün belediyelerin geçmesi gereken sistem bu. Neden?
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü önceki dönemlerde şöyle çalışıyordu; hem imar durumunu, hem gelen projeye göre inşaat ruhsatını, hem de su basman vizesini veriyordu. İnşaatın yapımını denetleyip, oturma ruhsatını da düzenliyordu. Tek birimin bunların hepsini yapması doğru değil. Bu yüzden Yapı Kontrol Müdürlüğü’nü ayırdık. İmar Müdürlüğü artık sadece inşaat ruhsatını veriyor. Gerisi, Yapı Kontrol’ün işi. Böylece hem iş yükü azaldı, hem de sistemden kaynaklanan hata ihtimali denetim altına alındı.
En önemlisi de, suistimal ve rant dedikoduları ortadan kalkmış oldu.
Kuşadası betonlaştı söylemleri ilçeyi nasıl etkiledi?
Bakın, imar plan tadilatları Kuşadası’nı bu hale getirdi. İmar plan tadilatları bir yerin geleceği açısından çok ciddi bir mesele. Biz Kuşadası’nın Stratejik Plan merkezli kentleşme yönünü belirledik.
Görevde 27 ayı doldurduk ve bu sürede sadece 11 tane parsel bazında plan tadilatı yaptık. Bunlardan altı tanesi resmi ihtiyaçlar içindi. Geriye kalan beş tanesinde de emsal artışı ve rant yok.
Bu konuda Aydın Büyükşehir Belediyesi de çok duyarlı. Yetkisi olmasına rağmen 1/5.000’lik planlara müdahale etmeden, Kuşadası’nın imar bütünselliğine duyarlılık gösteriyorlar. Bu betonlaşmanın bugünden yarına düzelmesi mümkün değil. Ancak göreceksiniz önümüzdeki yıllarda Kuşadası belli bir düzene kavuşacak. Bu sorunu çözmek için Büyükşehir ile kentsel dönüşümler yapacağız.
84 hektarlık bir bölgeyi kapattık, plan tadilatı yapmıyoruz ve inşaat ruhsatı vermiyoruz. Olması gerektiği gibi bütün alanı birlikte planlayacağız.Onu da dijital ortama aktaracağız ve herkes ne olacağını görecek. Artık insanlar gelip özel isteklerde bulunamayacak.
Kuşadası’nın neden bir meydanı yok?
Kuşadası gibi bir turizm kenti için gerçekten büyük bir eksiklik. Bunun için de bir projemiz var. Belediye binası ve etrafındaki 23 dönüm alanı değerlendireceğiz.
Burayı belediye binası dahil yıkıp, kent meydanı haline getireceğiz. Biliyorsunuz dünyanın bütün turizm merkezlerinde kent meydanları vardır. Mutlaka gidilmesi görülmesi gerekir.
Kuşadası’nın böyle bir meydanı yok. Gerçek anlamda, uluslararası kabul görecek bir projeyle Kuşadası’na bir kent meydanı kazandıracağız. Şu anda onun hazırlığındayız. Belediye binamızı da taşıyacağız.
Yeni projeleriniz neler?
Bu yeni yapılanma ve altyapı organizasyonunu hayata geçirirken Kuşadası’nı yeniden ayağa kaldıracak çok ciddi projeler de hazırladık. Örneğin, Kese Dağı Projesi var. Kruvaziyer gemilerinin Kuşadası’na geldiğinde ilk gördüğü yer burası. Kaymakamlıkla birlikte bir proje hazırladık. Toplam 90 dönümlük bu alanın 30 dönümü bizim. Buraya ‘Gençlik ve Kültür Merkezi’ yapacağız. Turistlerin görmek istediği ama çıkamadığı bir yer olan Kese Dağı, yeniden düzenlenecek.
Bugünden yarına değil ama çok da uzak olmayan bir dönemde Kuşadası’nın simgesi olacak bir eser ortaya çıkacak. Yeşilliğin korunacağı dünya standartlarında yeni bir yaşam alanı doğacak.
Güvercinada’da Anıtlar Kurulu’nun denetiminde yapılan restorasyon da bitmek üzere. Kuşadası’nın simgesi Güvercinada, yeni haliyle Ağustos ayında ziyarete açılacak.
‘TURİZMİ 12 AYA YAYACAK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ’
Turizmde durum nedir?
Kuşadası ekonomisin yüzde 80’i turizm. 1960’lı yıllarda turizm denince sadece Türkiye’de değil bütün dünyada Kuşadası’nın adı öne çıkardı. Kuşadası varken, Çeşme, Alaçatı, Bodrum ve Antalya’nın esamesi bile yoktu.
Oraları küçümsemek için söylemiyorum, bu bir gerçekti. Ama Kuşadası, turizmin amiral gemisi olma özelliğini yavaş yavaş kaybetti.
En büyük hedeflerimizden biri de Kuşadası’nı yeniden Türk turizmin amiral gemisi yapmak. Bunun için Kuşadası’nda turizmi 12 aya yaymak gerekiyor.
57 derece sıcaklığı olan, mineral bakımından çok zengin bir jeotermal sahamız var. Boru hatlarını döşemeye başladık. Önümüzdeki sezon 2-3 otel sağlık turizminde hizmet vermeye başlayacak ve bunu yaygınlaştıracağız.
Kışın da sağlık turizmini geliştireceğiz. Kuşadası’na çok ciddi bir yatırımla kongre merkezi yapıldı. Şimdiye kadar çok fazla işlemedi ama bu sene başlıyor. İki tane çok ciddi uluslararası kongre yapılacak.
Alman Seyahat Acentaları Birliği’nin geçen yıl Portekiz Lizbon’da yaptığı kongresi bu yıl Kuşadası’nda olacak. Kuşadası’na özgü, sadece burada yetişen 5-6 bitkiyi uluslararası camiaya tanıtmaya çalışıyoruz.
Bunların hepsi uluslararası alanda tescil edildi. 18 tane orkidenin birarada olduğu bir bölgemiz var.
Doğal Botanik Park ilan ettik. Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda çok ciddi endemik bitki ve hayvan türlerimiz var. Bunların değerini biz biliyoruz ama dünyaya anlatamadık. Turizm için bunları ön plana çıkaracağız.
YENİ YAŞAM ALANI
Otopark ciddi bir sorun. Bu konuda bir çalışma var mı?
Atatürk Bulvarı’nın hemen arkasında bir spor sahamız var. Orayı bir spor ve rekreasyon alanı yapıyoruz. Bütün hazırlıkları tamamlandı, ihale sürecine gelindi.
Bu son yaşanan olaylardan kaynaklı bir aksama olmazsa, eylül ayında ihalesi tamamlanmış olacak.
Önümüzdeki sezona burayı bitirmek istiyoruz. 11 dönümlük bu alanın içinde; tenis ve basketbol sahaları, tırmanma duvarı, yazın üstü açılabilecek kapalı yüzme havuzu, küçük küçük amfi tiyatrolar, kafe ve restonlar var.
En önemlisi de iki katlı, 335 araç kapasiteli bir yeraltı otoparkı olacak. Yıllardır atıl duran bu alanı yeni bir yaşam merkezi olarak ’ düzenleyip Kuşadası’na kazandıracağız. ’
DENİZİN ALTINDA ŞEHİR MÜZESİ KURULACAK
Dünya Kuşadası’nı yeniden nasıl konuşacak?
Seçimlerde, ‘Dünyanın Kuşadası’nı yeniden konuşmasını sağlayacağız’ diye bir söz verdik. Aydın Büyükşehir Belediyemiz geçenlerde dalış turizmi için çok önemli bir adım attı ve bu dünyanın ilgisini çekti.
Güzelçamlı açıklarında artık dünyanın en büyük batık uçağı var. Denizden yüzdürülen uçak Samos’tan bile görüldü. Karşı kıyıdan beni arayıp, ‘Uçak mı düştü’ diye soranlar oldu.
Dünyanın bütün haber kanallarına konu oldu. Yapılan masrafın 100 katı oranında bir tanıtım sağlandı. Dünya Kuşadası’nı konuştu. Bunun meyvelerini toplayacağız.
Kuşadası’nı dünya dalış turizminin merkezi yapmak için atılan bu adıma biz de destek vereceğiz. Batırılan uçağın yanına ‘Denizaltı Şehir Müzesi’ yapmak istiyoruz. Dünyada tek örneği Meksika’da var.
Durakları, insanları, dükkanları, oturma grupları ve yaşam alanları ile birlikte denizin altında bir kent yaratacağız.
İzinlerini almak için girişimlere başladık. Kuşadası gerçekten dünya dalış turizminin merkezi olacak.
Posta