18 / 05 / 2024

Konut fiyatları 2009'da fırsat yaratabilir

Konut fiyatları 2009'da fırsat yaratabilir

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Fuat Erbil," Konut fiyatlarında yaşanacak düşüşlerin etkisiyle mevcut faiz oranlarıyla tüketicilerin beklemeyeceğini" düşündüklerini söyledi



2009'da krizi fırsata dönüştürmek isteyen yatırımcılar için konut pazarının bazı fırsatlar yaratabileceğini belirten Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Fuat Erbil, konut fiyatlarında yaşanacak düşüşlerin etkisiyle mevcut faiz oranlarıyla tüketicilerin beklemeyeceğini düşündüklerini söyledi. Erbil, "Konut fiyatlarında yaşanacak düşüşlerin, talebin canlanmasına katkıda bulunacağını, dolayısıyla mevcut faiz oranları ve gevşeyen fiyatlarla kendi bütçesine uygun alım fırsatı bulan tüketicilerin beklemeyeceğini düşünüyoruz" dedi. İhtiyaç kredilerinde ise talebin 2008'e benzer bir seviyede gerçekleşeceğini ifade eden Erbil, tüketicilerin ihtiyaç kredilerindeki faiz hassasiyetinin, diğer tüketici kredilerine oranla daha az olduğuna işaret etti.

Otoda talep düşecek
Otomotiv sektöründe beklenen daralmayla, bu araçların finansmanı için kullandırılacak olan kredilerde de talep gerilemesi olacağını belirten Erbil, "Otomobil kredilerinde 2007'den itibaren süren daralma trendinin devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak, 2009 yılı içerisindeki trendi değerlendirirsek, düzenlenecek kampanyalarla birlikte satışların ve kredi hacimlerinin üçüncü çeyrekten sonra artacağını düşünüyoruz" dedi. Garanti Bankası olarak tüketici kredilerinin gerek kredilendirme koşulları gerek vade, kredilendirme oranı gibi ürün özelliklerinde herhangi bir değişikliğe gitmediklerini ifade eden Erbil, geçmiş dönemdeki uygulamalarına devam ettiklerini söyledi.
2009'un, Garanti ve tüm bankalar açısından tüketici kredisi verme iştahının devam edeceği bir yıl olacağını vurgulayan Erbil, "Ancak bankalar piyasalardaki dalgalanmaların ve reel sektördeki daralma beklentisinin etkisiyle tüketici kredilerini verirken daha seçici davranabilir. Bu açıdan, özellikle 2008 yılında sunmaya başladığımız ve kredi kullanan müşterilerimiz tarafından yoğun ilgi gördüğünü gözlemlediğimiz işsizlik sigortası ürünlerine olan talebin, 2009 yılında artarak sürmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Referans


Geri Dön