Yeni Sahabiye Kayseri'nin Taksim'i!
Yapılan yatırımlar ile birlikte Kayseri’de rekorlar kırdıklarını dile getiren Başkan Mustafa Çelik, “En komplike kentsel dönüşüm projelerinden birisi olan Sahabiye’yi hayata geçiriyoruz. Yeni Sahabiye, aynı zamanda şehrin yeni yaşam merkezi de olacak” dedi
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin belediyecilikte örnek projeleri hayata geçirdiğini söyleyen Belediye Başkanı Mustafa Çelik, şehirde gerçekleştirilen yatırımları Milliyet’e değerlendirdi. İşte Milliyet Gazetesi'nden Eren Aka'nın röportajı..
1-) Yapmış olduğunuz çalışmalarla Kayseri ekonomisine ne derecede katkıda bulunuyorsunuz?
Bu ülkeyi, bir şehri kalkındırmak istiyorsak bir taraftan kamu olarak bizler, bir taraftan da özel sektör olarak çok çalışmaya mecburuz. Bu anlamda Büyükşehir Belediyesi olarak biz de üzerimize düşeni azami ölçüde yapmak durumundayız. Bu anlamda iftiharla ifade etmeliyim ki Kayseri’de çok güçlü bir Büyükşehir Belediyesi var. Kayseri’nin en önemli yatırımcı kuruluşu durumundayız. Adeta ekonominin lokomotifi halindeyiz. Büyükşehir Belediyesi olarak sadece alt ve üst yapıyı mükemmel hale getirmekle yetinmiyor, ekonomiye de canlılık getirmeye gayret ediyoruz. Son üç yılda her biri 1 milyon TL ve üzeri olan 742 ihale yaptık ve bu ihaleler karşılığı 1.5 milyar TL’den fazla parayı piyasaya verdik. Küçük miktarlı ihaleler, doğrudan teminler ve cari harcamalarla ekonomiye katkımız çok daha fazla oldu. Üç yılda 56 kilometre sıcak asfalt, 1310 km sathi kaplama yol yaptık. İlçelerimizde kullandığımız 2 milyon 650 bin metrekare kilitli parke ile bu alanda rekor kırdık. 42 spor sahası yaptık. 260 tarım makinesini ilçelerimize dağıttık. 344 çocuk oyun grubu ve 275 bin metrekare yeşil alanı şehrimize kazandırdık. Tüm ilçelerimize kadın ve gençlik merkezleri inşa ettik. 17 sosyal yaşam merkezi, 10 köprülü kavşak, 10’dan fazla bağlantı köprüsü yaptık. 30 raylı sistem aracı, 80 otobüs aldık. Şimdi elektrikli otobüs alımı da yapıyoruz. Kayseri’nin en büyük şehir parkları için çalışıyoruz. Üç yılda çalıştığımız nokta sayısı 5 bin 700’e ulaştı.
2-) Kayseri’de kentsel dönüşümde sürdürdüğünüz projeler var mı?
Kentsel dönüşümde pek çok çalışmamız var ama kentsel dönüşümün amiral gemisi Sahabiye Kentsel Dönüşüm projemiz. Sahabiye Kentsel Dönüşüm projesi belki Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi değil ama Türkiye’nin en karmaşık, en komplike kentsel dönüşüm projelerinden birisini Kayseri’de hayata geçiriyoruz. Ankara’da Kızılay ve Ulus, İstanbul’da
Taksim ne anlam ifade ediyorsa Kayseri’de de Sahabiye aynı anlamı ifade ediyor. Cumhuriyet Meydanı’na bakan bir mahalleyi dönüştürüyoruz. Böylesine önemli bir alanda yapacağımız dönüşüm ve bu alanda temelini atacağımız sosyal tesisler Kayseri’nin geleceğine bırakacağımız en önemli miras olacaktır.
3-) Ne kadar büyüklükteki bir alanın dönüşümü söz konusu ve bu mahalleler neden dönüştürülüyor?
Sahabiye ve Fatih Mahalleleri bir zamanlar Kayseri’nin en değerli alanlarıydı. Ancak zamanla metruk binalarla dolu, her türlü olumsuzluğa açık mahalleler haline geldi. Trafik ve güvenlik sorunu her geçen gün arttı. Altyapı yetersizleşti. Deprem yönetmeliğine uymayan eski binalar tehlike arz etmeye başladı. Tüm bu nedenlerle Kayseri’nin merkezi olmasına rağmen burada bulunan evler ve işyerleri değersizleşti. Dolayısıyla kentsel dönüşüm kaçınılmaz bir hale geldi. Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi en fazla sabır, en fazla para ve en fazla mesai isteyen projelerimizin başında geliyor. Tamamı 50 hektarlık bir dönüşüm alanından bahsediyoruz. Tüm bu yapıların yaklaşık inşaat alanı 600 bin metrekareyi buluyor. Ve çok önemli bir ayrıntıyı daha sizlerle paylaşmak istiyorum. Mevcut haliyle tek bir metrekare yeşil alanın bulunmadığı Sahabiye’de kentsel dönüşümle birlikte 510 bin m2’lik alanın 350 bin m2’si yeşil alan olacak. Birinci uygulama etabında bulunan hak sahipleri ile şeffaf, eşit, adil ve rızaya dayalı uzlaşma görüşmeleri yaptık. 502 bağımsız bölümün yüzde 98’i için hak sahiplerimizle uzlaştık. Miras veya benzeri sıkıntılar nedeniyle sadece 10 bağımsız bölüm kaldı. Bunları da ilgili kanunlar çerçevesinde açık artırmayla diğer hak sahiplerinin alması sonucu dönüşüme dahil ettik. Sahabiye Projesi’nde hem hızlı ilerliyoruz hem de hak sahiplerinin rızasına azami önem veriyoruz. Birinci etabın temelini önümüzdeki günlerde atacağız. Bu arada ikinci uygulama etabı için de uzlaşma görüşmelerine başladık. Dolayısıyla hızlı bir süreç başladı. İnşallah Yeni Sahabiye, aynı zamanda şehrin yeni yaşam merkezi de olacak.
4-) Kayseri ekonomisine canlık getiren Büyükşehir Belediyesi projeleri denince ilk akla gelen Erciyes geliyor. Erciyes’ten beklentilerinizi alıyor musunuz?
Büyükşehir Belediyemizin yatırımlarıyla Erciyes, sadece ülkemizin değil dünyanın en önemli kayak merkezlerinden biri haline geldi. 200 milyon avronun üzerindeki bir yatırımla Erciyes’i dünyadaki tüm kayak severlerin hizmetine sunduk. Dünyada hiçbir yerel yönetimin bu ölçekte bir turizm yatırımı yok. Erciyes dağında görmüş olduğunuz dünya standartlarındaki tesisler Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin gücü ve olanakları ile şehrimize kazandırılmıştır. Erciyes’teki teknik ve fiziki altyapıyı mükemmel hale getirdik. Bu nedenledir ki dünyanın en önemli organizasyonları üst üste Erciyes’e veriliyor. Erciyes’teki yatırımların tanıtım çalışmalarına ağırlık vermeye başladık. Dünyanın pek çok yerinde fuarlara katılarak tüm dünyaya Erciyes’i anlatıyoruz. Geçen sezon başladığımız tanıtım çalışmalarıyla Erciyes’e gelen ziyaretçilerde çok önemli artışlar sağladık. İki yılda Erciyes’e gelen kayakçı sayısı yüzde 98 oranında artış gösterdi. Gelecek senelerde Erciyes, şehrimize ve ülkemize çok daha büyük katkılar verecektir.
5-) Dönüşüm demişken bildiğiniz üzere imar barışı geliyor. İmar barışı uygulaması Kayseri’yi ne derecede etkileyecek?
Aslında Kayseri’de imar barışı çok fazla gündemde yok. Çünkü Kayseri’de imar sorunu yok. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde bu konuda geçmişten gelen sıkıntılar çözüldü. Kayseri, güzel bir belediyecilik kültürünün olduğu bir şehir. Bu kültür çerçevesinde imarlı ve düzenli bir şehre sahibiz. Dolayısıyla İmar Barışı Yasası Kayseri’den çok diğer illerde var olan sorunların giderilmesi için geliyor.