Sektörel

Yeni şehircilik vizyonu!

Toplu Konut idaresi Başkan Vekili Ömer Bulut, TOKİ Dergi’nin bu ay yayımlanan sayısında yeni şehircilik vizyonunu anlattı…

Ülkemiz 2023 hedeflerine doğru ilerlerken TOKİ olarak bu hedeflere ulaşabilme çaba ve heyecanıyla şehirlerimizi geleceğin Türkiye'sine taşıyacak projeler hayata geçiriyoruz. İnsanlarımızı toprakla buluşturan, mahalle kültürünü yaşatacak, komşuluk ilişkilerini güçlendirecek, az katlı ve yatay mimari anlayışla tasarlanmış konut alanlarımıza yenilerini ekliyoruz.

Kentsel dönüşüm bölgelerinde yürüttüğümüz projelerde aynı yaklaşımları benimsiyoruz. Son olarak İstanbul Kartal'da acı bir tecrübeyle kendini gösteren dönüşüm ihtiyacı, doğru mühendislik ve mimarlık prensipleri uygulanmayan çevrelerin ortaya çıkaracağı ağır tabloyu göstermesi bakımından ibret vericidir.

TOKİ olarak 59 şehrimizde aktif olarak devam eden ve her biri güçlü mühendislik altyapısına sahip 163 kentsel dönüşüm projesini, Cumhurbaşkanımız R. Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu yeni şehircilik vizyonu doğrultusunda ele alıyoruz. Konut uygulamalarımızı "kimlikli şehirler" kurma arayışı ve "insan odaklı" bir yaklaşımla tasarlayıp, tüm safhalarını titizlikle yürütüyoruz. Bizzat yerinde takip ettiğim ülke genelindeki yeni yerleşim ve dönüşüm projeleri, tüm yapı disiplinleri bakımından ülkemizin örnek sosyal konut uygulamaları olacaktır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ortaya koyduğu Kentsel Dönüşümde Strateji Belgesi'nin hedef ve uygulamaları ise yapılaşma ve imar alanında devrim niteliğinde adımlardır. Kentlerdeki dönüşüm faaliyetlerini parçalı olarak yürütmeye imkân tanıyan "parsel ve bina bazlı dönüşüm" uygulamaları, yerini il ve ilçe bazında şehrin üst ölçekli plan ve kararlarıyla uyumlu bütünlüklü bir dönüşüm sürecine bırakıyor. Diğer bir ifadeyle, şehri parçalara ayıran değil, bir bütün olarak değerlendiren "alan bazlı" dönüşüm başlıyor.

Konutun yanı sıra eğitim, kültür, sağlık, güvenlik, spor tesisleri gibi hizmet binalarının yapımında önemli bir birikim ve yüksek teknik kabiliyete sahibiz. Bu birikimi ülkemizin en önemli kültür sanat projesinde ortaya koymanın gururunu taşıyoruz.

Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle temelini attığımız Atatürk Kültür Merkezi, mimarisi ve işlevselliğiyle İstanbul'a ve ülkemize yakışır bir eser, kültür sanat dünyamızın gurur duyacağı bir performans merkezi olacak. 96 bin metrekare alanda opera, bale, tiyatro ve güzel sanat birimlerinin ihtiyaçlarına dönük 5 ayrı yapının entegrasyonu üzerine tasarlanan kompleksi, sanatçılarımıza, sanatseverlere ve milletimize kültür sanat alanında sunulmuş çok değerli bir eser olarak değerlendiriyoruz.

Hizmet ve üretim gücüyle ülkemizin yanı sıra yurt dışında da TOKİ'nin bir Türkiye markası olarak gördüğü ilgi ve güveni büyük bir memnuniyetle tecrübe ediyoruz. Son olarak Bakanlığımız öncülüğünde Almanya'da soydaşlarımıza ve Avrupalı yatırımcılara yapı sektörümüzün imkânlarını ve sunduğu fırsatları aktardık, idaremizin sosyal konut üretimindeki özgün finansman ve üretim modelini, talepleri doğrultusunda yabancı delegasyonlarla paylaşmaya, dünyada bu alanda öncülük etmeye devam ediyoruz.

Toplu Konut idaresi Başkanlığı olarak yüksek üretim yeteneğimiz, bilgi ve tecrübemizle tüm gayretimiz, milletimizi daha güvenli yapılarda daha güzel şehirlerde yaşatmak içindir.

Ömer BULUT
Toplu Konut idaresi Başkan V.