Genel

Yeni şehirler inşa edilmeli!

Bu ay içinde Sayın Başbakanın yaptığı açıklamada; İstanbul ’un Avrupa ve Asya yakasına 2 yeni şehir kurulacağı.. bu şehirlerin planlaması yapılarak vizyon şehirler olarak sunulacağı..

Bu ay içinde Sayın Başbakanın yaptığı açıklamada; İstanbul 'un Avrupa ve Asya yakasına 2 yeni şehir kurulacağı.. bu şehirlerin planlaması yapılarak vizyon şehirler olarak sunulacağı.. deprem güvenliği başta olmak üzere modern ve çağdaş normlarda bu şehirlerin inşa edileceği açıklandı.

Bu vizyon şehirlerle İstanbul 'un küresel başkent olma yolunda ilerlediğini ve farklı konsept projelerle ve donatılarla destelenerek ulusal bir sunum yapılacağı açıklandı.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu deprem güvenliğinin 1.öncelikli kriter olarak sunulması.
Yani bu şehirlerin İstanbul 'un kuzey bölgelerinde olması nedeniyle zemini sağlam ve kayalık olması gibi bir amaçla seçildi yoksa Marmara fay hattından bir 50 km daha uzaklaşarak tedbir olarak bu bölgeler mi tercih edildi bilmiyoruz.

Eğer bu şehirler gene inşaat tekniği ve sistemi olarak betonarme olarak inşa edilecekse bence amaca çok uygun olmayacaktır, neden

Bakınız bu şehirlerin inşası ile satış ve pazarlaması da gündeme gelecek ve bu projeler Dünya pazarlarına sunulacak.. haliyle yabancılara proje ve mülk satışı için bir pazar oluşturulacak.. yani ortada bir hedef ve alıcı kitle olacak.
Madem modern ve çağdaş bir şehir kurulacak.. o zaman bu işi Dünya ölçeğinde emsal ve örnekleri ortada dururken yapmak gerekmiyor mu

Velev ki betonarme sistemle bir şehir kurulacak o zaman akla hemen şu soru geliyor; siz bu insanlara konsept mi yoksa mülk mü satacaksınız

Dubai örneğinde olduğu gibi konsept satacaksanız, deprem bölgelerinde yabancılara konsept satmak hele betonarme tekniği ise işimiz biraz zor.

Yok eğer devamlı yaşanılacak mülklerle sağlıklı, sağlam ve depreme dayanıklı evler yapacağız dersek o da betonla mümkün değil.
Ortada bilinmeyen ve cevaplanması gereken çok soru var.

Bakınız aynı ABD, Kanada, İskandinav ülkelerinde ki gibi ahşap sistemle projeler ve evler inşa etmek deprem riskini sıfıra indirmek, nemsiz ve rutubetsiz evler kurmak daha akil, daha modern, daha sağlıklı ve daha güvenli olmaz mı
1999 Adapazarı depreminde 184 km uzakta ki Avcılar 'da bile 2.500 kişinin ölümüne sebebiyet verilmesi tamamen sistemle alakalı değil midir

Sonuç olarak; Dünya ahşap sistemli yapıları ve binaları fay hattının üzerinde kuruyor, biz ne yapıyoruz
Bakınız ahşap sistem teknolojisinin depremde ki risk oranı %0 olarak bilim adamları tarafından açıklanıyor.
Burada bakış açımız depremden uzaklaşarak tedbir almak meselesi olmamalıdır.. mesele sistemi çözmek ve düzenlemekten geçmektedir.

Eğer sayın yetkililer bu konuda bir araştırma yapacak olursa veya Sunflower projelerini ziyaret imkanı olursa bizlerin ne demek istediğini daha iyi anlayacaklarını umuyorum.

***
Geçtiğimiz ay açıklanan Kanal İstanbul ile özellikle Silivri, çatalca, Arnavutköy ve Büyükçekmece bölgelerine çok ciddi talepler geldiğini basından ve piyasalardan biliyoruz.. alıcı kitle bırakın imarlı-imarsız arsaları almayı, dereleri bile toplamaya başladı.
Demek ki ‘ya tutarsa veya yapılırsa ' yı da geçtim, yatırım araçları içinde arsa bugün 1 numara oldu.
Hatta projeye inanmayan insanların bile arsa, tarla veya üzerinde ot bitmeyen toprak satın almasına ne demeli veya niye toprağa yatırım yapsın veya toplasın

Bakmayın siz, bu tür projelere ve Silivri bölgesinin balon olduğunu iddia ve muhalefet edenlere.. onların bile 3-5 liradan aldıkları yerler bile bugün kat be kat arttı!

Bırakın bugünü birkaç seneye kalmaz yatırımın en büyüğünün topraktan geçtiğini anladığınızda umarım geç kalmış sayılmazsınız.  
İyi haftalar.


huseyinkuru@sunflower.com.tr