Yeni şehirlerin detayları peş peşe açıklandı! Altı dükkan, üstü daire dönemi bitiyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan son dakika açıklaması geldi. Yeni şehirlerin detayları peş peşe açıklandı! Altı dükkan, üstü daire dönemi bitiyor! Sabah Gazetesi köşe yazarı Okan Müderrisoğlu, Bakan Murat Kurum'un deprem bölgesinde inşa edilecek konutlarla ilgili verdiği bilgileri kaleme aldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat depreminin ağır hasar verdiği Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde yapımı süren geçici barınma merkezlerinde incelemelerde bulundu.
Sabah Gazetesi köşe yazarı Okan Müderrisoğlu, Bakan Murat Kurum'un deprem bölgesinde inşa edilecek konutlarla ilgili verdiği bilgileri kaleme aldı.
10 şehirde kurulacak yeni yerlerin belirlendiğine dikkat çeken Okan Müderrisoğlu, ilk ihalenin 22 Şubat tarihinde yapılacağına dikkat çekti.
İşte ayrıntılar...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'te yaptığı açıklamasında "Şehrin 100 yılını, tüm ihtiyaçlarını, buranın kültürünü yaşatacak ve daha güzelini yapabilecek anlayışla planlamaları başlattık. Depremin ağır hasar verdiği yerlere de yeni bir master plan çalışması yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Vatandaşların ve şehrin ihtiyaçlarını içerecek anlayışla Türkiye'deki mimarlarla bu işin en ileri gelenleriyle beraber ortak bir çalışma başlattıklarının altını çizen Murat Kurum, "Bu kapsamda deprem sebebiyle oluşan yeni kırıklar dahil zemini her türlü ayrıntılarıyla birlikte mikro- bölgeleme ve ayrıntılı jeolojik etüt raporlarıyla, zemin etüt raporlarıyla hocalarımızla, jeologlarımızla, jeofizik mühendislerimizle inceliyoruz" şeklinde konuştu.
KONUTLAR ZEMİN ARTI 3-4 KATI AŞMAYACAK
En doğru, en sağlam zemine ve o zemine göre yapılaşmayı tercih ederek, radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yöresel mimariye uygun şekilde konutlar inşa edileceğine vurgu yapan Bakan Kurum, açıklamasında "Zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızın inşasının sürecini de eş zamanlı inşallah yürütüyor olacağız" ifadelerine yer verdi.
TOKİ binalarının nasıl sağlam kaldığına da değinen Murat Kurum, bunu "Doğru zemin, doğru teknikle" diyerek açıkladı ve istişarelerin ardından belirlenen yeni yerleşim yerlerinde de doğru zemini bulmak için mikro bölgeleme ve zemin etüdü çalışmalarının hızla sürdüğünü vurguladı.
"Şimdi, geçici barınma dönemindeyiz. Vatandaşımızın başını sokacak bir yerinin olması çok mühim ve öncelikli. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz" diyor. Kurum'un da altını çizdiği gibi depremzedeleri çadırdan kurtarmak için zamana karşı yarışılıyor" açıklamasında bulunan Kurum, bir taraftan konteyner kentler kurulurken diğer taarftan da yığma binalar ve prefabrike konutların inşa edildiğini aktardı. Bakan Kurum, açıklamasında "İçindeki oturma grubundan, mutfak eşyasına kadar temel ihtiyaçlar devlet tarafından karşılanacak" diye konuştu.
Yeni şehirler için sağlam zeminli yer seçimi, proje ve ihale süreci tüm hızıyla devam ediyor. Bu şehirlerde yeni kentin inşa edileceği alanlar da tespit edilirken; ilin milletvekilleri, valisi, belediye başkanı, iş insanları ve STK'ları ile görüşülerek karar alındı. Rezerv alanlarda zemin etüdünün öncelikli olduğuna dikkat çekilirken Bakan Murat Kurum da "Vatandaşımız müsterih olsun. Zeminin sağlamlığından, kullanılacak inşaat malzemelere kadar her türlü ayrıntıyı düşünüyoruz. Hassas devranıyoruz" ifadelerini kullandı.
TOKİ koordinasyonunda, Emlak Konut, Yapı İşleri, Kentsel Dönüşüm, Mekânsal Planlama ve Milli Emlak Genel Müdürlüklerinin eşgüdüm içinde çalıştığına dikkat çeken Murat Kurum, hasar tespiti tamamlanan illerde aşama aşama yeni konutların yapımına başlayacaklarına, ilk ihalenin de 22 Şubat'ta yapılarak Mart'ta temellerin atılacağına vurgu yaptı.
ALTI DÜKKAN ÜSTÜ DAİRE DÖNEMİ KAPANIYOR
"İlk etapta, hemen 200-250 bin konutun inşaatına başlayacağız. Hasar tespiti tamamlandıkça diğer konutların da yapımını gerçekleştireceğiz" şeklinde konuşan Murat Kurum, deprem bölgesinde 2-3 ay içinde kalıcı ve güvenli konutların şantiyelerinin görüleceğini aktardı.
Bakan Murat Kurum, kent ve konut tasarımında yerel dokunun, sosyolojinin de gözetileceğinin altını çizerek, altı dükkân, üstü daire döneminin ise kapanacağına da dikkat çekti.
Açıklamasında "Eski kent merkezlerinde ayrıntılı jeolojik ve jeoteknik etüdler yapmak suretiyle vatandaşımızı da mağdur etmeyecek anlayışla gerek imar kısıtı, gerekse yapılaşma şartlarının hepsini yeniden gözden geçireceğiz" ifadelerine yer veren Kurum, tek katlı ve yatay mimaride dükkânlar açılmasını planladıklarını, arsa karşılığı takas veya yeni yapılan konutlardan teklif edeceklerini aktardı.
Depremzedeye istihdam desteklerine tepki! Çalışanlarımızı ayartmayın!
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Böyle bir depremi Türkiye hiç görmedi, dünya da az gördü!