Yeni ticaret savaşları 'hurda'dan çıkacak
Yeşil ekonominin öne çıkması ve karbon salınımı hedefleri doğrultusunda hurdanın kıymete bineceği ve hurda ihracatçısı ülkelerden kaynaklı arz sıkıntısı yaşanabileceği belirtilirken, Türkiye'nin bu senaryoya hazırlanması gerektiği belirtiliyor.Türkiye'nin çoğunlukla hurdayı ithal ettiğinin altı çizilen raporda hurdanın yeşil ekonomiyle birlikte öneminin daha da artacağına dikkat çekilerek, ticaret savaşlarının yeni bir versiyonu olarak hurda savaşlarının gelecek yıllarda gündeme oturabileceği dile getirildi
Uluslararası danışmanlık şirketi KPMG'nin “Çelik Sektörel Bakış - 2022” raporuna göre Türkiye dünyada Çin, ABD, AB'den sonra en çok hurda tüketen dördüncü ülke. Türkiye'nin çoğunlukla hurdayı ithal ettiğinin altı çizilen raporda hurdanın yeşil ekonomiyle birlikte öneminin daha da artacağına dikkat çekilerek, ticaret savaşlarının yeni bir versiyonu olarak hurda savaşlarının gelecek yıllarda gündeme oturabileceği dile getirildi.
Türkiye en çok ithalat yapan ülkelerden biri
Uluslararası arenada çelik sektöründe yaşanan gelişmelerin yer aldığı KPMG'nin “Çelik Sektörel Bakış - 2022” raporuna göre dünyada en çok hurda tüketimini yapan ülke Çin. Çin'in ardından hurda tüketiminde ABD, AB ve sonra Türkiye geliyor. Çin ürettiği hurdanın tamamını kullanırken bu alanda ithalatı yüksek değil. AB ise en büyük ihracatçıları sıralamasında başı çekerken ABD ve Japonya'da AB'yi takip ediyor. Türkiye ise çelik üretiminde kullandığı hurdayı ağırlıklı olarak Rusya ve Baltık ülkelerinden ithal ediyor.
Rapora göre; dünyada giderek artan hurdadan çelik üretimi trendi ve beraberinde yatırımların öne çıkması ile Çin, ABD, AB ve Rusya'nın önümüzdeki yıllarda kendi hurdasını iç pazarda tutmaya yönelmeleri söz konusu olacak ve bu da fiyatların önemli oranda artışına yol açacak. Bu durumda Türkiye'nin rekabet gücünü olumsuz etkileneceği ve yurt içi çelik üretiminde sıkıntılar yaşanabileceğine dikkat çekilen raporda, ticaret savaşlarının yeni bir versiyonu olarak hurda savaşlarının gelecek yıllarda gündeme oturmasının beklendiği vurgulandı.
Türkiye çeliği hurdadan üretiyor
Raporla ilgili değerlendirmelerdede bulunan KPMG Türkiye Metal ve Maden Sektör Lideri Burak Yıldırım, çelik üretiminde temel olarak iki tür teknoloji kullanıldığını bunlardan ilkinin bazik oksijen fırınlarında cevhere dayalı yapılan üretim olduğunu ikinci türün ise elektrik ark ocaklarında hurdaya dayalı üretim olduğunu bildirdi. Yeşil ekonomiye yönelin ve karbon salınımının azaltılması hedefleri doğrultusunda ikinci tür üretimin öneminin artacağını belirten Yıldırım, küresel çelik üretiminin u anda yüzde 75'inin cevherden yüzde 25'inin ise hurdadan yapıldığını kaydetti. Türkiye'de ise tablonun tam tersi olduğunu ifade eden Yıldırım, "Türkiye'nin ağırlıklı olarak daha temiz demir - çelik üreten bir teknolojisi var ve emisyon oranlarımız daha düşük. Bu durum Türkiye için ciddi bir avantaj olarak gözükse de Türkiye gelişmiş ekonomiler gibi yeterli hurda üretebilen bir ekonomi değil ve üretimde kullanılan ham maddenin neredeyse yüzde 80'ini ithal ediyor" ifadelerini kullandı. Hurdada yaşanacak arz sıkıntısının sektördeki avantajı yok edebileceğini belirten Yıldırım, önümüzdeki süreçte ham madde kaynaklarını ve çeşitliğini artırmaya odaklanılması gerektiğini dile getirdi. Kaynak: Forex
Hurda fiyatlarına bugün zam geldi! Hurda fiyatları ne kadar oldu? 26 Ekim 2022 hurda fiyat listesi