Ekonomi

Yeni Varlık Barışı düzenlemesinin detayları ortaya çıktı!

Gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında yer alan ancak kayıtlı olmayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılmasına yönelik olan Varlık Barışı düzenlemesinin detayları ortaya çıktı.Söz konusu tebliğe göre, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yurt dışında bulunan söz konusu varlıklar, 5 Temmuz 2022-31 Mart 2023 tarihlerinde bankalara veya aracı kurumlara bildirilebilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Söz konusu tebliğe göre, gerçek ve tüzel kişiler tarafından yurt dışında bulunan söz konusu varlıklar, 5 Temmuz 2022-31 Mart 2023 tarihlerinde bankalara veya aracı kurumlara bildirilebilecek. Gerçek ve tüzel kişiler tarafından  söz konusu varlıklara ilişkin vergi dairelerine herhangi bir beyanda bulunulmayacak.

Yine aktarılan detaylara göre, yurt dışı kredilerin ve sermaye avanslarının kapatılmasında kullanılan varlıklar da banka ve aracı kurumlara bildirilmiş olacak.

Bildirime konu edilen söz konusu bu varlıkların, bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye'ye getirilmesi veya Türkiye'deki banka ya da aracı kurumlarda mevcut ya da yeni açılan bir hesaba transfer edilmesi gerekecek.

Yurt dışındaki varlıklar, yurt dışındaki banka ya da  finansal kurumlardan kullanılan ve 5 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla kanuni defterlerde kayıtlı kredilerin en geç 31 Mart 2023 tarihine kadar kapatılmasında kullanılabilecek. Bu takdirde, defter kayıtlarından düşülmesi kaydıyla borcun ödenmesinde kullanılan varlıklar için Türkiye'ye getirilme şartı da aranmayacak.

Yurt dışında yer alan fakat kapsama girmeyen taşınmaz gibi varlıkların 31 Mart 2023 tarihine kadar kapsamdaki varlıklara dönüştürülerek söz konusu madde hükümleri çerçevesinde Türkiye'ye getirilmesi de mümkün olacak.

Bildirimini erken yapanlar daha az vergi ödeyecek

Bildirilen varlıkların değeri üzerinden yüzde 3’e kadar vergi ödenecek fakat Eylül ayı sonuna kadar yapılan bildirimlerde varlıkların değeri üzerinden yüzde 1, ekim-aralık döneminde yapılan bildirimlerde yüzde 2, Ocak-Mart 2023 dönemindeki bildirimlerde ise yüzde 3 vergi alınmış olacak.

Yurt dışından getirilen varlıklar banka ve aracı kurumlarda açılacak olacak hesaplarda en az bir sene tutulursa ödenen vergi bildirim de sahiplerine iade edilecek.

Yine aktarılan detaylara göre, yurt dışındaki söz konusu varlıkların Türkiye’ye getirilebilmesi için vergi mükellefi ya da Türk vatandaşı olmak gibi bir zorunluluk aranmayacak, Varlık Barışı kapsamında herkes varlıklarını bildirime konu ederek ülkeye getirebilecek.

Yurt içi varlıklar beyan edilerek kayıtlara alınabilecek

Yine verilen bilgiye göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, kayıtlarında bulunmayan yurt içindeki para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil, diğer menkul kıymetler ve taşınmazlarını vergi dairesine beyan ederek kayıtlarına alacak ve değerleri üzerinden yüzde 3 oranında vergi ödeyecek.

Mükellef olmayanlar da varlıklarını banka ya da aracı kurumlara yatırmak suretiyle tevsik edecek ve varlıkların değeri üzerinden yüzde 3 vergi ödeyerek Varlık Barışı'ndan yararlanacak.

Şirketlerin kendi isimlerine olmayıp kanuni temsilcileri, ortakları ya da vekilleri adına görünen ya da bunlar dışındaki kişilerce tasarruf edilen varlıklar da bildirime ya da  beyana da konu edebilecek.

Yine verilen detaylara göre, ortaklar tarafından beyan edilerek işletme kayıtlarına alınacak olan taşınmazların işletmeye devrine ilişkin tapuda gerçekleştirilecek olan işlemlerden de harç alınmayacak.

Varlık Barışı uygulaması dahilinde ortaklar ismine görünen taşınmazlardan işletme adına beyan edilerek işletmeye devredilmesi elden çıkarma sayılmayacak ve değer artış kazancı da hesaplanmayacak.

Varlık Barışı'nda yeni karar! Vergi oranı sıfırlanıyor

Yurt dışında gayrimenkulü olanlar da Varlık Barışı'ndan faydalanacak! Başvurular alınmaya başlanacak

Dolarda flaş uyarı! O rakam herkesi şok etti! Herkes hemen bu tarihlere baksın!