Yeni vergi barışında gayrimenkuller gerçek değerine yükseltilebilecek!
Devletin 30 Nisan 2021 tarihi itibarıyla tahsil edemediği bütçe geliri toplamı 623 milyar 984 milyon Türk Lirası oldu. Tahsil edilemeyen vergi gelirleri bu tutarın 282 milyar 614 milyon Türk Lirası'na denk geliyor. Peki yeni vergi barışının kapsamı ne? İşte detaylar..
Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen bugünkü köşesinde vergi barışını kaleme aldı.
İşte Nedim Türkmen'in 'Yine yeniden vergi barışı geliyor' başlıklı yazısı...
Meclis'e sunulan yasa teklifi bütçe gelirlerinin yükselmesi avantajına sunacak. Devletin tahsil edemediği vergi tutarı 282 milyar 614 milyon Türk Lirası olarak belirtiliyor.
İktidar, devlete ait 4 milyonu aşkın borçluyu ilgilendiren ve toplam tutarı 500 milyar Türk Lirası'nı geçen amme alacaklarına ilişkin 7256 sayılı Yapılandırma Kanunu'ndan 30 Nisan 2021'e kadar vergi daireleri tarafından yalnızca 16.5 milyar Türk Lirası tahsilatı görünce; iş dünyasının da beklentileri ve bütçenin gelir ihtiyacı göz önünde bulundurularak yeni bir teklif düzenlendi.
Devletin 30 Nisan 2021 tarihi itibarıyla tahsil edemediği bütçe geliri 623 milyar 984 milyon Türk Lirası olarak hesaplandı. Tahsil edilemeyen vergi gelirleri bu tutarın 282 milyar 614 milyon Türk Lirası'na denk geliyor.
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun teklifi Meclis'e sunuldu. Bu kanun teklifi, 2016'da çıkartılan 6736 ve 2018'de çıkartılan 7143 sayılı Kanun'un bir benzeri şeklinde hazırlanmış fakat ek hükümleri de kapsıyor.
Kapsam
Taşınmazlar ve amortismana tabi iktisadi kıymetler için gerçek değere yükseltme imkânı
Mükellefler, kanunun yürürlüğe alınması ile beraber aktiflerinde kayıtlı olan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerini (sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilen taşınmaz ve iktisadi kıymetler hariç) 31 Aralık 2021 tarihine kadar Kanunda belirtilen çerçeve, koşul ve hükümlere uyum sağlamak şartıyla yeniden değerleyebilme imkanı kazanacak. Değer artışı üzerinden yüzde 5 oranında vergi uygulanacak.
İşletmelerin bilançolarında bulunan gayrimenkuller ile amortismana tabi tutulan diğer iktisadi kıymetleri için yeniden gayrimenkul değerleme imkanı sunulması; bu kıymetlerin bilançolarda güncel değerleri ile bulunması fırsatını oluşturacak ve bilançolar gerçekle aynı olacak.
Düzenleme ile vergi oranlarının yükseltilmesinive 6736 sayılı yasa kapsamında bugüne kadar tahsil edilen 43 Milyar Türk Lirası rakamı da göz önünde bulundurulduğunda; bu düzenleme kapsamında yaklaşık 60 milyar TL tahsilat gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Emlak vergisinde sıfır oran fırsatı!