23 / 11 / 2024

Yeni yapılacak kamu binalarına yeşil sertifika zorunluluğu ve İmar Yönetmeliği'ne yeni madde geliyor! Bakanlık duyurdu!

Yeni yapılacak kamu binalarına yeşil sertifika zorunluluğu ve İmar Yönetmeliği'ne yeni madde geliyor! Bakanlık duyurdu!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, inşaat sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve yeni yapılacak kamu binalarına yeşil sertifika zorunluluğu geleceğini, sektörde dijital dönüşümün başlayacağını belirtti. İşte ayrıntılar...




Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneğinin (ÇEDBİK) gerçekleştirdiği Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi'ne katıldı ve önemli açıklamalarda bulundu. "Sıfırın İnşası: İnsanca Yaşam" temasıyla İstanbul'da yapılan zirvenin açılışında konuşan Aslan, Bakanlığın sektör ile ilgili çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. 

Dünya genelinde meydana gelen çevresel sorunların, sürdürülebilir, yeşil ve her türlü afete dirençli yapıların inşasını önemli hale getirdiğine dikkat çeken Aslan, yapım sürecinde alınacak tedbirlerle enerji verimliliği yüksek ve daha dirençli binaların inşa edileceğinin altını çizdi. 

Yeni yapılacak kamu binalarına yeşil sertifika zorunluluğu ve İmar Yönetmeliği ne yeni madde geliyor! Bakanlık duyurdu!

YENİ İNŞA EDİLECEK KAMU BİNALARINA 'YEŞİL SERTİFİKA' ZORUNLULUĞU GELİYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, Bakanlık olarak bu kapsamda, enerji ve suyu verimli kullanan, çevre dostu, sürdürülebilir, olduğu yerin coğrafi ve iklim özelliklerini kullanan bina uygulamalarının yaygınlaştırılması için "Yeşil Bina ve Yerleşme Sertifika" sistemi olan YeS-TR'yi hazırladıklarını anımsattı. 

Banu Aslan, 2026 yılından sonra yapılacak ve toplam alanı 10 bin metrekarenin üzerindeki yeni kamu binalarının YeS-TR sertifikasına sahip olmasının zorunlu duruma getirileceğinin altını çizdi. 

Aslan, şu açıklamayı yaptı:

"Her sene 10 bin metrekare ve üzerinde yapılacak kamu binalarının yeşil bina olarak tasarlanması ile senede yaklaşık 600 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu elde etmiş olacağız. Bu, Keban Barajı'nın 1 ayda ürettiği elektriğe denktir. 50 milyon kilogram eşdeğer karbondioksit azaltımı sağlanmış olacak. Bu da 8 dönüm orman yutağına eşdeğer olup maddi karşılığı ise yaklaşık 800 milyon TL'dir." 

Yeni yapılacak kamu binalarına yeşil sertifika zorunluluğu ve İmar Yönetmeliği ne yeni madde geliyor! Bakanlık duyurdu!

İMAR YÖNETMELİĞİ DÜZENLENİYOR 

Banu Aslan, YeS-TR uygulamasının, Türk Cumhuriyetleri başta olacak şekilde uluslararası alanda kullanıma açılmasına ilişkin çalışmalara başlanıldığına vurgu yaptı ve müteahhitleri yeşil bina yapmaları konusunda teşvik edecek uygulamalar il ilgili de konuştu. 

Aslan, mevcut binaların tümünün Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olmasının ve devamında da etaplar şeklinde enerji verimli hale getirilmesinin teşvik edilmesi noktasında kurumlar arası işbirliği ile çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. 

Belli özellikteki binalar için yağmur suyu ve gri su kullanımına ait zorunluluğun İmar Yönetmeliği'ne ilave edileceğini aktaran Aslan, bu şekilde yıllık 10,2 milyon metreküp su tasarrufu elde edileceğini söyledi. 

Aslan, yapıların inşasında kullanılan yapı malzemelerinin belirtilen değerlerine ve standartlara uygun olup olmadığına ilişkin Genel Müdürlük ile 81 il müdürlüğünün, ülke genelinde yapı malzemeleri ile ilgili birleşik denetim sürecinin aralık ayında başlayacağını da açıkladı. 

Yeni yapılacak kamu binalarına yeşil sertifika zorunluluğu ve İmar Yönetmeliği ne yeni madde geliyor! Bakanlık duyurdu!

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM BAŞLAYACAK 

İnşaat sektörünün dijital dönüşümünün odağında yer alan ve projelerde zaman, maliyet, kalite ve koordinasyon sorunları için teknolojik çözümler sağlayan Ulusal BIM (Yapı Bilgi Modellemesi) entegrasyonu için çalıştıklarını vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:

"Bu çerçevede proje, yapım ve işletme süreçlerini tamamen dijital bir platforma taşınmasına ilişkin süreci başlatacağız. Bu şekilde bina yaşam döngüsü boyunca verilerin, üç boyutlu sayısal yapı modelleri ile görselleştirilmesi ve yönetilmesine imkan sunulacaktır."

Aslan, bu konuda çalışacak mimar ve mühendislerin etkinliğinin ve yetkinliğinin artırılması için 28 Kasım tarihinde Mimarlık ve Mühendislik Hizmetleri Çalıştayı yapılacağına dikkat çekti.  

Yapay zekaya sorduk: Şimdi ev almak için doğru zaman mı? Konut yatırımı yapılması mantıklı mı? 

Kentsel dönüşüm nasıl yapılmalı? Yıkıp yeniden yaparken sosyal planlama devreye girmeli!

Ev almayı düşünen küçük yatırımcılara 'yıl bitmeden harekete geçin' uyarısı! Konutta fiyatlar yükselir! 

Konut kredisi ile ev almak isteyenlerin beklediği haber! İşte faiz oranı yüzde 3'ün altına düşen bankalar!


Geri Dön