Yeni yapılacak konutlar için ‘alüvyon kalınlığı’ uyarısı!
Deprem bölgesinde yapılacak yeni konutlar için çalışmaların başlatıldığı bu dönemde, uzmanlardan bu kez, ‘alüvyon’ uyarısı geldi. Uzmanlar, yeni inşaatların tasarım aşamasında öncelikle zemin yapısı, alüvyon kalınlığı ve alüvyon mühendislik özelliklerinin dikkate alınarak hesaplar yapılması gerektiğinin altını çizdi
Deprem bölgesinde yeni inşa edilecek konutlar için düğmeye basılırken, yapılacak bu inşaatlar için uzmanlardan peş peşe yeni uyarılar geldi. Uzmanlar, yeni inşaatların tasarım aşamasında öncelikle zemin yapısı, alüvyon kalınlığı ve alüvyon mühendislik özelliklerinin dikkate alınarak hesaplar yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından büyük can kaybı ve hasar yaşanan 11 ilde enkaz kaldırma işlemlerinin tamamlandıktan sonra bölgede yeni binaların inşa edilmesiyle ilgili önemli bir uyarı daha yapıldı.
Konuyla ilgili görüşlerini bildiren Yaşar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Şahin Çağlar Tuna, yapı tasarımının, zemin etkisi dikkate alınmadan gerçekleştirilmesinin mümkün olamayacağını söyledi.
“Ne yazık ki, depremin ardından oluşan yıkımların bir kısmı zemin-yapı etkileşimi ile ilgili” diyen Tuna, bölgede yeni inşa edilecek yapıların tasarımında mutlaka alüvyon kalınlığı, zemin yapısı, alüvyon mühendislik özelliklerinin dikkate alınarak hesaplamaların yapılması gerektiğini vurguladı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ya da önemli hasar gören binaların zemin yapısı ve mühendislik özellikleri dikkate alınmadan yapılan veya bir şekilde yetersiz olan yapılar olduğuna dikkat çeken Tuna, “Yapı tasarımının, zemin etkisi dikkate alınmadan yapılması mümkün değil. İnsanların her koşulda doğru mühendislik hizmeti almış yapılara yönelmeleri de önemli” ifadelerini kullandı.
YIKIMLARIN BİR KISMI ZEMİN YAPI ETKİLEŞİMİYLE İLGİLİ
Depremin ardından meydana gelen yıkımların önemli bir kısmının zemin-yapı etkileşimi ile ilgili olduğuna dikkat çeken Tuna, “Yeni yapılacak konutlar, zemin yapısı ve mühendislik özellikleri dikkate alınarak inşa edilmeli. Biz konuyla ilgili hem dersler hem de özel sektörde çeşitli platformlarda dikkat çekmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Tuna, mühendislerin özellikle son 5 yıllık süreçte bu konulara çok daha duyarlı hale geldiğini savunarak, “En azından yakın çevremizde son 5 yıllık süreçte, mühendislerimiz de artık bu konulara daha duyarlı hale geldi. Bunda 2018 senesinde yapılan yönetmelik değişikliğinin çok büyük katkısı oldu fakat hala daha eksik olan kısımlar bulunmakta” ifadelerini kullandı.