Sektörel

Yeni yasalar inşaat sektörüne doping etkisi yapıyor!

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, hükümetin sektörlerin sorunlarını çözmek ve yatırımları artırmak için çıkardığı yasaların ekonomiye doping etkisi yaptığını söyledi..

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, hükümetin sektörlerin sorunlarını çözmek ve yatırımları artırmak için çıkardığı yasaların ekonomiye doping etkisi yaptığını söyledi. Mütekabiliyet Yasası gibi kanunların da inşaat sektörünün dev projeleri için kaynak sağladığını belirten Demir, “Kentsel dönüşüm için çıkarılan yasalar da sektörü şahlandırdı” dedi

Türkiye 1980 yılından itibaren inşaat alanında ciddi gelişim gösterdi. Son 12 yılda büyük sıçrama gösterdi. Bu çerçevede sektörün 30 yılda ekonomideki yerini nasıl tanımlarsınız? İnşaat, son 12-13 yıllık süreçte gösterdiği gelişimle Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü haline geldi. Bunda geliştirilen konut projelerinin yanı sıra hayata geçirilen 3'üncü Köprü, 3'üncü Havalimanı, Körfez Geçiş Projesi, Kanal İstanbul ve Boğaz'ın iki yakasını birleştiren tüneller gibi dünyada ses getiren kamu projelerinin de büyük etkisi bulunuyor. Son yıllarda çıkarılan yasalar da sektörün gelişimine önayak oldu. Yabancıya satışın artmasında önemli bir role sahip olan Mütekabiliyet Yasası'nın çıkması, kentsel dönüşüm ve konut edindirme gibi desteklerin planlanması zaten büyüme potansiyeli olan sektörümüzü şaha kaldırdı. n 30 yıl öncesiyle şu anda yapılan yatırımları kıyaslayabilir misiniz? Aslında bunu en iyi biz kıyaslayabiliriz. Çünkü, Demir İnşaat 1984'de kuruldu. Türkiye'de bundan 30 yıl öncesinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve kimi otoyollar inşa edilmişti ya da inşasına başlanmıştı. Örneğin, Bolu Dağı Tüneli uzun süre açılamamıştı. Fakat son 12 yılda, bahsi geçen projelerin hepsinden çok daha büyük projeler birbiri ardına yapılmaya başlandı ve kangren olan yatırımlar tamamlandı. Yabancıya satışta 10 milyar dolar sınırının aşılması hayal değil. Yapılacak yasal düzenlemeler ve ihracatçıya tanınan bazı haklar bize de tanınırsa büyümenin hızına kimse yetişemez. n Sektör arzulanan noktada mı? İnşaat sektörü olarak yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarımızla dünyada söz sahibiyiz. n Sabah gazetesinin 30'uncu yılı. Düşüncelerinizi alabilir miyiz? Sabah gazetesi, Türk basınının köklü ve saygın yayınlarından biridir. Kendini sürekli geliştiren ve elde ettiği başarıyla sadece Türkiye'de değil, dünya çapında takdir uyandıran bir yayın. Ayrıca inşaata yönelik haberleri, projeleri ile de sektörümüze verdiği desteğin büyük olduğuna inanıyorum.


Sabah