Kent Haberleri

Yeni yıl için asgari ücret zamları tek tek hesaplandı! Masadaki bu rakamları görenin ağzı kulaklarına vardı! Hemen bakın

Yeni yıl için asgari ücret zamları tek tek hesaplandı... Masadaki bu rakamları görenin ağzı kulaklarına vardı... Hemen siz de bakın...Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, yeni asgari ücret, vergi indirimi sebebiyle asgari ücretin üzerinde çalışanların eline geçen net ücretleri de artıracak

Milyonlarca çalışanın gündeminde yer alan asgari ücret görüşmeleri resmen başladı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, yeni asgari ücret, vergi indirimi sebebiyle asgari ücretin üzerinde çalışanların eline geçen net ücretleri de artıracak. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret pazarlığına açlık sınırı olan 7 bin 785 TL ile oturduklarını duyurdu. 

Aktarılan detaylara göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da masaya işçi, işveren, kamuoyunun beklentilerini içeren asgari ücret anketiyle oturdu. İşçi, işveren olmayan çeşitli mesleklerden vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 Türk Lirası şeklinde oldu.

Yeni yıl için asgari ücret zamları tek tek hesaplandı... Masadaki bu rakamları görenin ağzı kulaklarına vardı... Hemen siz de bakın...

ASGARİ ÜCRETTE İKİNCİ TOPLANTI 14 ARALIK'TA

Sabah gazetesinden Hazal Ateş'in haberine göre, Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını dün gerçekleştirdi. 

Yine verilen detaylara göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl başkanlığında toplanan komisyonda, işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Pevrul Kavlak başkanlık yaptı. Söz konusu toplantıda Bakanlığın işyerlerinde yürüttüğü asgari ücret anketi de değerlendirildi.

Yapılan toplantıda, TÜİK ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ekonomideki gelişmelere ilişkin bir sunum hazırlaması, asgari ücretli işçinin geçinebilmesi için gerekli rakamın belirlenmesi talebinde bulunuldu. 14 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilecek olan 2. toplantıda iki kurumdan gelen rakamlar değerlendirilecek.

Yeni yıl için asgari ücret zamları tek tek hesaplandı... Masadaki bu rakamları görenin ağzı kulaklarına vardı... Hemen siz de bakın...

ERGÜN ATALAY: 7 BİN 785 LİRAYLA OTURDUK

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, İşçi kesimini temsil eden Türk-İş toplantısı Başkanlar Kurulu'nu topladı. Konfederasyona üye 34 sendikanın yöneticilerinin katılın sağladığı toplantıda, sendikaların asgari ücrete dair görüş ve talepleri alınarak izlenecek strateji de belirlendi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 2023 yılında geçerli olacak asgari ücretle ilgili, masaya açlık sınırı olan rakamla (7 bin 785 lira) oturacaklarını söyleyerek, "Onun üzerinde işveren ve hükümet ne rakam getirecek görelim." dedi. 

VERGİ AVANTAJI ARTACAK MI?

Asgari ücretle beraber ücret ve maaş geliri elde eden çalışanların vergi dışı kalan kazanç tutarı da artmış olacak. Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen yeni asgari ücret, bu yıl uygulanmaya başlayan vergi muafiyeti sebebiyle sadece asgari ücretlileri değil, bütün çalışanları da doğrudan ilgilendiriyor.

BRÜT ASGARİ ÜCRET MAAŞI NE KADAR?

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ücret geliri elde eden memur, işçi bütün çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları gelir vergisi ve damga vergisinden de muaf tutuluyor. Evli, bekâr, çocuklu ya da çocuksuz bütün çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları da vergi dışında tutuluyor. Asgari ücretin brüt 6 bin 471 TL'ye yükselmesiyle beraber vergi avantajı tüm çalışanlar da 1565 TL arttı.

Böylelikle bekâr çalışanlar yıl boyunca 5 bin 171 TL, eşi çalışmayan üç çocuklu işçiler de 3 bin 370 TL vergi yükünden kurtuldu. Bu seneki asgari ücret görüşmelerinde vergi indirimi talepleri toplantıya da damga vuruyor.

ASGARİ ÜCRETTE KAMUOYUNUN BEKLENTİSİ 7 BİN 845 LİRA OLDU

Bakanlığın asgari ücrete ilişkin Türkiye'de yaptığı araştırma sonucuna göre, işçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden vatandaşın oluşturmuş olduğu kamuoyunun 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 TL şeklinde oldu.

Söz konusu ankette, "Temmuz ayında yapılan asgari ücret zammı sizce o zaman için yeterli miydi?" sorusuna katılımcıların yüzde 60'lık kısmı yeterli olmadığı, yüzde 30'luk kısmı yeterli olduğu, yüzde 10'luk kısmı da ne yeterli ne de yetersiz olduğu yanıtını verdi.

İŞÇİNİN BEKLENTİSİ 7 BİN 500 TL ÜZERİ

Yine verilen detaylara göre, işçilerin asgari ücret beklentisi 7 bin 500 TL'nin üzerindeyken, işverenlerin asgari ücret beklentisi de 7 bin TL şeklinde oldu. İşçi veya işveren olmayan çeşitli mesleklerden meydana gelen vatandaşın oluşturduğu kamuoyunun ortak beklentisi ise 7 bin 845 Türk Lirası şeklinde oldu. Asgari ücretle çalıştığını dile getiren işçilerin asgari ücretten beklentisi de ortalama 7 bin 630 TL şeklinde hesaplandı. "Asgari ücretin artırılacak olması ile beraber işsizlik oranı da artar mı?" sorusunun sorulduğu araştırmada katılımcıların yüzde 55'lik kısmı asgari ücretin artırılmasının işsizliği artıracağı, yüzde 45'i ise artırmayacağı cevabını verdi.

İşverenlerin yüzde 68.8'lik kısmı ise asgari ücretin artırılmasının işsizlik oranını da artıracağını düşünüyor.

SSK, BağKur, Emekli Sandığı 1 Ocak zammı tek tek hesaplandı! En düşük maaşı duyanın ağzı kulaklarına vardı! Hemen bakın

Asgari ücret 2023 hesaplamalarında deprem üstüne deprem! Bu rakamları duyanın ağzı kulaklarına vardı! Hemen siz de bakın

14 banka resmen ipleri kopardı! Ziraat, Garanti, Akbank peş peşe açıkladı! Bunu yapan cebine 7.500 lira koyacak!