Kent Haberleri

Yeni yönetmelikle çok sayıda elektrikli ve elektronik eşya ithal edebileceksiniz! İşte o ürünler!

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında atık elektrikli ve elektronik eşyalar ithal edilebilecek. Peki yönetmeliğin kapsamı ne, hangi ürünler ithal edilebilecek? İşte merak edilen yönetmeliğin ayrıntıları… Milyonlarca kişi yönetmelik kapsamında neleri ithal edebileceğini araştırıyor

Yenilenmiş elektrikli ve elektronik eşyaların ithaline izin veren “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmelik” cep telefonları ve tabletin yanı sıra birçok ürünü kapsıyor. Milyonlarca kişi yönetmelik kapsamında neleri ithal edebileceğini araştırıyor. İthalat, genel Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında yürütülecek.

ATIK ELEKTRİKLİ VE ELEKTRONİK EŞYALAR İTHAL EDİLEBİLECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Yönetimi Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylelikle atık elektrikli ve elektronik eşyalar ithal edilebilecek. Yönetmelik de bir madde var ki çok dikkat çekti: Türkiye’de uygulamaya yeni başlanan yenilenmiş eşyalar. Yönetmelik, yenilenmiş elektrikli ve elektronik eşyaların ithaline de izin verdiği için herkes bu maddeyi araştırıyor.

YÖNETMELİĞİN HER TÜRLÜ ELEKTRONİK EŞYAYA İTHALAT İZNİ

Resmi Gazete’de yayımlanan elektrikli ve elektronik eşyalarda bazı zararlı maddelerin kullanımının kısıtlanmasına ilişkin yönetmelik de merak ediliyor. Söz konusu yönetmelik, Türkiye’de lisans alan yenileme işletmelerinin sadece cep telefonu ve tabletleri yenileyerek garantili olarak satabildiği biliniyor. Türkiye’de bu iki ürüne yenileme imkanı gelirken, yönetmeliğin her türlü elektronik eşyaya ithalat izni vermesi ilgi odağı oldu.

 

Yönetmeliğin yirmi altıncı maddesi ile kullanılmış veya yenileştirilmiş elektrikli-/elektronik eşyaların (EEE) ithalatına izin hakkı tanınıyor. Yirmi yedinci madde ile atık elektrikli/elektronik eşyaların (AEEE) ithali de yapılabiliyor. Ekonomim.com’da yer alan habere göre, “EEE, yönetmeliğin eklerinde sınıflanmış olan, alternatif akımla bin voltu, doğru akımla da bin 500 voltu geçmeyecek şekildeki kullanımlar maksadıyla tasarlanmış olan, uygun bir biçimde çalışması için elektrik akımına veya elektromanyetik alana bağımlı olan eşyaları ve bu akım ve alanların üretimi, transferi ve ölçümüne yarayan eşya” olarak yer alıyor. Kullanılmış olması, bu tür eşyaların bir süre kullanılmış ancak henüz atmaya karar verilmeyen ve atık haline gelmemiş olanlarını kapsamına dahil ediyor. Yenilenmiş olanlar ise yetkili kuruluşlar tarafından her türlü fonksiyonu kazandırılacak şekilde elden geçirilerek yenileme işlemine tabi tutulmuşları tanımlıyor.

PEKİ HANGİ ÜRÜNLER İTHAL EDİLEBİLECEK?

Çok sayıda vatandaş yönetmeliğin ardından hangi ürünlerin ithal edilebildiğini merak ediyor. Yönetmelik kapsamında tanımlanan EEE kapsamına giren şu ürünler ithal edilebilecek:

Yönetmelik (EK-1A) kapsamında: Büyük ev eşyaları, küçük ev aletleri, bilişim ve telekomünikasyon ekipmanları, tüketici ekipmanları, aydınlatma ekipmanları, elektrikli ve elektronik aletler (büyük-sabit sanayi aletleri hariç), eğlence ve spor ekipmanları, tıbbi cihazlar, oyuncaklar, izleme ve kontrol aletleri, otomatlar.

Elektronik eşya alışverişinizi Ziraat Bankası Bankkart ile yapın karlı çıkın! İşte dev kampanya detayları!

iPhone, tablet, kulaklık, robot süpürge ve daha fazlası… Media Markt 15. yılına özel indirime gitti

Yurt dışından gelen elektronik eşyalarda bomba gelişme! Resmen açıklandı! Bandrol bedelleri...