Kent Haberleri

Yeni Zigana Tüneli çalışanlarına ikramiye müjdesi!

14.3 kilometrelik Ovit Tüneli’ni tahtından edecek olan Yeni Zigana Tüneli’nin temeli Başbakan Yıldırım’ın da katıldığı törenle atıldı. Tünel çalışanlarının 'ikramiye istiyoruz' demeleri üzerine Başbakan Yıldırım, 'İşçilerimize birer maaş ikramiye verelim' dedi.

İlki 42 yıl önce temeli atılan ve 14 senede yapımı tamamlanan bin 700 metrelik 1. Zigana Tüneli’nin ardından 2. Zigana Tüneli’nin temeli dün Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı törenle atıldı. Hizmete girdiğinde 14.3 kilometrelik Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olan Ovit’i tahtından edecek olan Yeni Zigana Tüneli 14.5 kilometre uzunluğundaki 2 tüp tünel ile dünyanın en uzun ikinci tüneli olacak. Trabzon-Gümüşhane karayolu arasında yapımına başlanılan tünelin temel atma töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Yeni Zigana Tüneli’ne, Köstere mevkisinden  girileceğini, 15 kilometre sonra Maçka’dan çıkılacağını söyledi.


1. TÜNEL 14 YILDA BİTTİ

Dağların altından geçecek her bir tünelin boyunun 14.5 kilometre olduğunu aktaran Yıldırım “Yukarıda bin 700 metrelik tünel daha var, onun hikayesini anlatayım. Yapılan işin ne anlama geldiğini anlayacaksınız. 1975 yılında temeli atıldı. Topu topu bin 700 metre. 1989 yılında bitti. 14 sene. 14 senede bin 700 metre, 4 senede 29 kilometre. Farkı görüyorsunuz değil mi? Türkiye’nin nereden nereye geldiğini görüyorsunuz” diye konuştu. Son 15 yılda, AK Parti iktidarıyla Türkiye’nin her alanda uçtuğunu anlatan Başbakan Yıldırım “Bir Türkiye’nin, üç Türkiye” olduğunu, milli gelirin üçe katlandığını ve ihracatın dört kat arttığını vurguladı. Zigana Tüneli’nin, tarihi İpek Yolu’nun en önemli noktası olduğuna işaret eden Yıldırım “Tünel inşa edilince Trabzon’dan Gümüşhane’ye, Bayburt’a, oradan Erzurum Aşkale’ye, Gümüşhane’den Erzincan’a yol daha kısalacak, daha güvenli hale gelecek ve insanlarımız rahat, konforlu şekilde seyahat edecek” dedi. Geçmişte nice ocakların sönmesine neden olan Zigana Dağı’nın, türkülere, ağıtlara da konu olduğunu anımsatan Yıldırım, şöyle devam etti: “Eskiden ticaret yapanlar, Doğu Anadolu ve İran’ın batıya açılan limanı olan Trabzon’a ulaşmak için bu dağları aşmak zorundalardı. Birbirlerini yolcu ederken, ‘Zigana’da hayatta kalırsan, İnşallah görüşürüz’ diyordu. Artık bu topraklarda hiçbir yerde hayatta kalma derdiyle seyahat olmayacak. Vatandaşlarımız, konforlu, huzurlu, emniyetli 780 bin kilometre kare vatan toprağının her köşesine rahatça gidecekler, sevdikleriyle bir araya gelecekler.”


İMKANSIZ ZAMAN ALIR

AK Parti’nin “Zor olan hemen yapılır, imkansız biraz zaman alır” anlayışıyla çalıştığını vurgulayan Yıldırım, cuma namazı nedeniyle konuşmasını kısa tuttu.


Törene, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, eski Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Gümüşhane Valisi Okay Memiş, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Sorgun, Çiğdem Karaaslan ile milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı.      


Gümüşhane-Trabzon 40 dakikaya inecek

Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde yapımı süren Yeni Zigana Tüneli, tamamlandığında dünyanın ikinci, Avrupa’nın ise en uzun tüneli olacak. Doğu Karadeniz’i Ortadoğu, Kafkaslar ve İran’a bağlayan tarihi İpek Yolu’nun da geçtiği güzergahta yapımı süren proje kapsamında, Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyü mevkisiyle Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Başarköy köyü arasında, her biri 14.5 kilometre ve toplam 29 kilometre uzunluğunda çift tünel inşa edilecek. Yeni Zigana Tüneli ile Başarköy Vadisi’nden bin 15 metre kotundan girilip, bin 264 metre kotuna yüzde 3.30 eğimle tırmanılarak, yüzde 0.85 eğimle inilecek, Köstere Vadisi’nden bin 212 metre kotundan çıkmak suretiyle Zigana Dağı geçilecek. Zigana Dağı’nın önce tırmanılması, ardından da inilmesi dolayısıyla Gümüşhane-Trabzon arasındaki 100 kilometrelik virajlı yol, hava ve yol durumuna göre değişmekle birlikte 1-1.5 saat arasında katedilebiliyor. Tünelin ulaşıma açılmasının ardından bu yolun 40 dakikada alınacağı tahmin ediliyor. 


Temel’i atıyoruz Dursun demiyoruz

Hızır’ı çağırıyoruzFıkralara konu olan Temel, Dursun, Hızır isimlerini kullanarak konuşmasını sürdüren Yıldırım “Karadeniz›de eskiden Temel vardı, Dursun vardı, bir de Hızır vardı. Temel atardı, ‘Dursun’ derdi, Hızır’ı da gönderirdi. Şimdi ‘Temel’i atıyoruz, ‘Dursun’ demiyoruz, Hızır’ı çağırıyoruz. Hızır gibi yetişiyor ve 4 senede 30 kilometreye yakın tüneli bitiriyoruz. İşte AK Parti›nin farkı bu” dedi. Proje için Ulaştırma Bakanı Arslan, Maliye Bakanı Ağbal ve yüklenici firmaya teşekkür eden Yıldırım “Bayburt’u unutur muyuz? Zaten para buradan geliyor. Naci Bey’den. Dünyayı unut Bayburt’u unutma” ifadesini kullandı.   


İŞÇİLERE İKRAMİYE

Tören sırasında tünel çalışanlarının “İkramiye istiyoruz” demeleri üzerine Yıldırım, işçilere bir maaş ikramiye verileceğini bildirerek “Hadi bakalım kısa günün ticareti. İkramiyeyi de kaptınız. Cumanın bereketi” dedi. Yıldırım, çevreden birinin “Uzmanlık kadrosu istiyoruz” diye seslenmesi üzerine de, “O işe de bakacağız” yanıtını verdi.


TARİH PAZARLIĞI

Başbakan Yıldırım, konuşmasının ardından yüklenici firma Cengiz İnşaat yetkilisi Mehmet Cengiz ile tünelin bitiş tarihi için pazarlık yaptı, ardından da inşaatın 29 Ekim 2019 tarihinde tamamlanacağını duyurdu. Yıldırım “1.5 sene kısaltıyoruz, dedik ya Hızır gelecek, Hızır gibi sizlere yetişecek. Hizmetler gecikmeden bitecek” dedi.


Star