Genel

Yeniden göreve çağrılan Galata Köprüsü'nün trajik öyküsü!

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile Haliç köprüsü'nün aynı anda bakıma girmesi sonucu İstanbul trafiği felç olunca yetkililer çareyi Eski Galata Köprüsünü trafiğe açmakta buldu


Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Haliç Köprüsü'ndeki onarım çalışmaları sonucu Haliç’e komşu olan Eski Galata Köprüsü'nü hayata kazandırdı.  


İstanbul Büyükşehir Belediyesi , Fatih Sultan Mehmet ve Haliç köprülerindeki bakım çalışması nedeniyle yoğunlaşan trafiğin rahatlatılması amacıyla Balat-Hasköy arasına taşınan eski Galata Köprüsü’nü dün trafiğe açarak hız limitini 40 km. olarak belirtti. 


Köprü'nün üstü hayata dönerken altında neler olduğundan kimsenin haber yok.



Haliç üzerine. M.S. 6. yüzyıldan itibaren çeşitli dönemlerde köprüler yapıldı. 1912 yılında bir Alman firmasına yaptırılan 4’üncüydü. Kentin kolektif hafızasında en çok yer edinen de o oldu. İlkin, Sait Faik’in hikâyeleri nedeniyle. Sonra 80’lerin ortasında patlayan insan seliyle. 


80’lerin ortasında köprüaltı, balıkçının, beş parasız üniversitelilerin, (o vakit gazete binaları yakın olduğu için) gazetecilerin, yazarın, çizerin, ‘keş’lerin, uyanık esnafın, müzisyenlerin, fotomuhabirlerinin, akademisyenlerin, kaçıkların diz dize, dip dibe oturup ‘düşüncelerinin sınırlarını genişlettiği’ bir toplanma, cem mekânıydı. Havadaki tat demli çay-bira, havadaki koku nargile ve kömür, havadaki ses Ahmet Kaya’ydı. Haber dergilerinde itirafçılar, eski işkenceciler, darbeciler ‘konuşturuluyordu’. Gırgır tarzı mizahtan Limon tarzı mizaha geçiliyordu. Ve tüm bunlar olurken köprüdeki karman çorman hayat, sorular, oraya takılanların üzerinden dergiler, sohbetler, şiirler, müzikler ve kitaplar aracılığıyla ülke gündemine de sızıyordu. 


16 Mayıs 1992 günü köprü, yandı. Yerine yenisi yapıldı. Eski köprü, Haliç ’e çekildi. Köprüdeki hayat Beyoğlu ’na kaydı ve orayı değiştirdi. Yangının nedeni anlaşılamadı. Haliç ’e çekilen köprü ise tasarım, tiyatro, müzik etkinlikleri için kullanıldı ama bir daha günlük hayata giremedi. 


Ormancılar, orman yangınlarının kimi zaman orman için iyi olduğunu, çünkü ormanı yenilediğini söylüyor. Türkiye ise yangınlarından daha iyi bir adalet sistemi, daha sağlam gelenekler, inatçı bağlılıklar çıkarmıyor, çıkaramıyor. Yapılışından 100 yıl, yanışından 20 yıl sonra eski köprü, ortak hafızamızı demir yığınına çevirme konusundaki bu becerimizi görmek için güzel bir ‘anıt.’


Radikal