Eğitim

Yenikapı Mevlevihanesi'nin restorasyonu yapıldı!

İki yıl süren restorasyonun ardından, Yenikapı Mevlevihanesi kapılarını açtı

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlitleri kapsamında yıl sonuna kadar çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.

YENİKAPI Mevlevihanesi’nin restorasyonu, 1996’da kurulan Uluslararası Mevlana Vakfı’nın desteği ile Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yaptırıldı. Çalışmalar iki yıl sürdü, mevlevihane geçen mayıs ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri
kapsamında, 5 Haziran’dan beri konser, konferans ve Sema ayinlerine ev sahipliği yapıyor.

Kuruluş amacına uygun

Vakfın Başkanvekili, Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, mevlevihanenin uzun yıllar sonra yeniden kültür ve sanata hizmet ediyor olmasından ve gördükleri ilgiden memnun: “Mevlevihaneler, tarih boyunca Hz. Mevlana’nın düşüncelerinin öğretildiği yerler olmakla birlikte sanat eğitimi de verilen okullar olmuştur. Yenikapı Mevlevihanesi de özellikle müzikle ilgili önemli bir merkez olmuş, büyük müzisyenler yetiştirmiştir. Şimdi yeniden kuruluş amacına uygun şekilde hizmet vermesinden memnunuz”.
Yenikapı Mevlevihanesi şu anda, Uluslararası Mevlana Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortaklaşa hazırladığı “Mevlevi Kültürü’nün Anlatımı ve Sema Töreni” projesinin bir parçası olarak kullanılıyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın desteğiyle, 31 Aralık 2010’a kadar sürecek etkinliklerde her pazar Sema ayini, her ayın ilk cumartesi günü konferans, üçüncü cumartesi günü ise konser yapılıyor. Etkinliklere giriş ücreti tam 10, öğrenci 5 TL. Elde edilen gelir Uluslararası Mevlana Vakfı’na aktarılıyor. Etkinliklerle ilgili daha fazla bilgi için www.mevlanafoundation.org ziyaret edilebilir.

Yaşayan müzeye dönüştürülsün

Mevlevihanenin 31 Aralık 2010’dan sonra nasıl kullanılacağı henüz belli değil. Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni kurulacak bir vakıf üniversitesi çatısı altında, Medeniyetler İttifakı Projesi Merkezi olarak kullanılabileceğini belirtmişti. Ancak Esin Çelebi Bayru, Uluslararası Mevlana Vakfı olarak teklif ettikleri başka bir projenin hayata geçirilmesini diliyor: “Yaşayan müzeye dönüştürülmesini istiyoruz. Eskiden mevlevihanelerde okuma-yazma öğretilir, Osmanlıca dersleri ve Kuran-ı Kerim okuyacak kadar Arapça ile Mesnevi okuyabilecek kadar Farsça öğretilirdi. Minyatür, hat sanatları öğretilirdi. Bütün bunlar, bizim kültürümüzün bir parçası. Yenikapı Mevlevihanesi’nin de kültürümüzün bir parçası olarak yeniden okul olarak açılması en büyük dileğimiz.”

Polanski artık serbest

DIŞ HABERLER SERVİSİ
İSVİÇRE’de geçtiğimiz aralık ayından beri ev hapsinde tutulan Fransız asıllı Polonyalı yönetmen Roman Polanski serbest bırakıldı. Polanski, 32 yıl önce ABD’de 13 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz etmekten tutuklanmıştı. İsviçre Adalet Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada Oscar ödüllü 76 yaşındaki yönetmen, tecavüzden yargılanmak üzere resmen istendiği ABD’ye iade edilmeyecek. Bakanlık açıklamasında “Polanski bugünden (dün) itibaren özgür biri” denildi. Gstaad’daki dağlık bölgedeki lüks konutunda ev hapsinde bulunan yönetmen, bu kararla istediği zaman evinden ayrılabilecek. Polanski, geçen yıl bir film festivali için geldiği İsviçre’de yakalanarak cezaevine konulmuş, 4.5 milyon dolar kefaletle koşullu serbest bırakılarak ultra lüks dağ evinde elektronik prangayla yaşamaya mahkûm edilmişti.

Leyla Gencer Şan Yarışması

OPERA dünyasında önemi günden güne artan Leyla Gencer Şan Yarışması’nın altıncısı 21-26 Ağustos 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek..
Yarışmanın bu yıl ilk kez gerçekleştirilen canlı ön elemeleri, mayıs ayında Milano, Berlin ve İstanbul’da yapıldı. Ön eleme jürisi, 119 adayı canlı dinleyerek İstanbul’daki elemelere katılmaya hak kazanan 14 ülkeden 40 sanatçıyı belirledi.
Leyla Gencer Şan Yarışması’nın finali, 26 Ağustos Perşembe akşamı saat 20.00‘de Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Finalistlerin Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde seslendirecekleri aryaların ardından, yarışmanın toplam 23.500 Euro’yu bulan ödülleri sahiplerini bulacak. Birincilik ödülü sahibi, 2011 Schleswig-Holstein Festivali ve 39. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde konser vermeye hak kazanacak.
Hürriyet-Zeynep Bilgehan