Yenikapı'daki kentsel dönüşümde son durum ne?
İstanbul Yenikapı’daki kentsel dönüşüm alanında bir apartmanın bodrum katındaki tarihi eser içler acısı halde. Su sarnıcı olarak inşa edilen eserin içi çöplüğü andırıyor.
İstanbul Yenikapı’daki kentsel dönüşüm alanında bir apartmanın bodrum katındaki tarihi eser içler acısı halde. Su sarnıcı olarak inşa edilen eserin içi çöplüğü andırıyor.
İstanbul’daki kentsel dönüşüm alanlarından biri olan Yenikapı’daki Yalı Mahallesi’nde adeta tarihi eser katliamı yaşanıyor. Yaklaşık 10 yıldır kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilmesi beklenen bölgede bir apartmanın bodrum katında ortaya çıkan tarihi eserin durumu “Böylesi ancak Türkiye’de olur” dedirtiyor. Osmanlı döneminde su sarnıcı olarak inşa edildiği belirtilen ve içi çöplüğü dönen tarihi eser yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
‘Proje uygulanamadı’
Tarihi eserin kurtarılması için harekete geçen CHP Fatih İlçe Başkanı Soner Özimer, Fatih Belediye Meclisi’ne soru önergesi verdiklerini belirterek, “Yalı Mahallesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilen ilk yerler arasında. Ancak bölgede yıllardır dönüşüm projeleri uygulanamadı ve bu bölge çöküntü alanı haline getirildi. Yenileme alanı ilan edilen bir bölgede 10 yıldır hiçbir projenin hayata geçirilmemesini doğru bulmuyoruz. Yalı Mahallesi’nde bir apartmanın altından çıkan sarnıç, Binbirdirek ve Yerebatan sarnıçlarını andırıyor” dedi.
‘Sahip çıkılmalı’
“Binanın kime ait olduğunu bilmiyoruz” diyen Özimer, şöyle devam etti: “Böylesi bir eserin dünya mirası olduğu unutulmayarak sahip çıkılması gerekir. Parti grubu olarak ilçe meclisine önerge verdik. Tarihi eserin durumunu sorduk. Anıtlar Kurulu’na başvuracağız. Buradan da sonuç çıkmazsa, Kültür Bakanlığı’nın kapısını çalacağız. Adeta çöplüğe dönen esere kimsenin sahip çıkmaması üzüntü vericidir. Eser bir an önce kurtarılmalıdır” dedi.
‘Tescilden sonra başka bir mevzuata tabi olacaklar’
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Sunay, yapının Osmanlı dönemine ait olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Özellikle merpenin bulunduğu fotoğrafta görünen mukarnaslı sütun başlığı Osmanlı dönemine ait. Buradan bu kalıntıların Türk devrinde inşa edildiği veya Bizans devrindeki mevcut kalıntıların üzerine Osmanlılar tarafından ilaveler yapıldığı akla geliyor. Kullanılan kemer formları, tuğla detayları ve tekniği de Osmanlı’ya benziyor. Bu kalıntılar tarihi açıdan öneme sahip. Kentsel dönüşüme giren yıkılacak ve muhtemelen modern binalar yapılacak bu alanda bu eserlerin korunması gerekiyor. Bu kalıntıların fotoğrafları ekli bir dilekçeyle ilgili bölgeye bakan Kültür Bakanlığı’nın kültür varlıklarını koruma kurullarına acil olarak başvurularak tescillenmesi gerekli. Bundan sonra yani tescil kaydından sonra otomatik olarak olarak inşaat ve diğer yapılmak istenenlerin esası değişecek. Bambaşka bir mevzuata tabi olacaklar.”
Milliyet