Kentsel Dönüşüm

Yenikapı'daki tarihi binalar restore edilecek!

Fatih Belediye Başkanı Demir: "Dönüşümü yapacağımız bölge, 58 bin metrekarelik bir alan. Burada 105'i tescilli tarihi eser olmak üzere 309 yapı var. Yalı Mahallesi'nde Kennedy Caddesi'ne cephesi olan parsellere otel izni verdik. Oteller 3 katlı olacak" de

Osmanlı döneminden kalma Yenikapı Yalı Mahallesi'ndeki tarihi binalar, Yenileme Alanı Projesi kapsamında aslına uygun restore edilecek.


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AA muhabirine, Yedikule-Yenikapı 3. Etap Yalı Mahallesi Yenileme Alanı Projesi hakkında bilgi verdi.


Yenikapı Marmaray İstasyonu ile sahildeki dolgunun hemen yanındaki Kennedy Caddesi arasındaki bölgenin Yalı Mahallesi olduğunu belirten Demir, dönüşümü gerçekleştirilecek 58 bin metrekarelik alanda 105'i tescilli tarihi eser olmak üzere 309 yapı bulunduğunu söyledi. 


Bu tarihi binaların restore edileceğini aktaran Demir, "Avan projelerini de yaptık. Daha sonra Anıtlar Kurulu'na gittik. Proje oradan onaylandı. Şu anda 'askı süresi'nde... Bu süre bittikten sonra öngördüğümüz mülk sahipleri ile uzlaşarak gerçekleştirdiğimiz dönüşüm projesi hayata geçecek" diye konuştu. 


 Demir, dönüşüm projesinde Bakırköy'e giden sahildeki en ön parsellere, otel alanı müsaadesi verdiklerine dikkati çekerek, bölgenin Yalı Mahallesi'ne katma değer sağlayacak güzel bir mahalle olacağını anlattı.


- "Depolar ve ambarlar kaldırılacak"

Sahile yakın görülen binaların yıkılıp geriye çekileceğini anlatan Belediye Başkanı Demir, şunları kaydetti: 


"Yalı Mahallesi'nde Kennedy Caddesi'ne cephesi olan parsellere otel izni verdik. Oteller 3 katlı olacak. 3 kattan fazla olması mümkün değil. Arka taraflarda da yine maksimum 3 katlı binalar olacak. Konut ve ofis olacak. Ön taraflar yeşil alan olacak. Namık Kemal Caddesi ile Kennedy Caddesi'nin bitişiğindeki kesişme noktasındaki lojistik depolar ve büyük ambarlar kaldırılacak. Oraya da ofis bloğu olacak. Yenikapı'da Marmaray'ı kullanacaklar ile bölgede yaşayanların ihtiyacını karşılayacak otopark koyduk. Burada 2 ay sonra arzu ettiğimiz değişimler gerçekleşecek. Belediye olarak da zorlama yok. Biz sadece projelerini yaptık. Anıtlar Kurulu'ndan onayını gerçekleştirdik. Buradaki mülk sahipleri kendileri karar verecek. Biz insanların evini yıkmıyoruz. Önünü açıyoruz."


- "Bir de cami yapılacak"

İstanbul'a örnek olacak bir çalışma gerçekleştirdiklerini dile getiren Mustafa Demir, bölgenin dönüşüm projeleri sayesinde son 5 yılda çok fazla katma değer kazandığını vurguladı.


Demir, Marmaray'ın ardından tüp geçidin de faaliyete geçmesiyle bölgenin İstanbul'un bileşkesi olacağına işaret etti. Tarihi bölgenin böylece cazibe merkezi haline geleceğini anlatan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Yalı Mahallesi, Osmanlı dönemi ve öncesinden kalma tarihi bir yer. Osmanlı döneminde de iyi değerlendirilmiş bir mahalle. O kültürü devam ettireceğiz. Mimari ve sokak siluetleri açısından başka bir yerden kopya çekmeye gerek yok. Özgün mimarimizi, geçmişten gelen şehir yapımızı devam ettireceğiz. Osmanlı mimarisi yaşatılacak. Tarihte Yalı Mahallesi neyse tekrar canlanacak ve daha da kıymetlenecek. 58 bin metrekarelik alanın tam ortasında da kilise var. Mahallenin merkezi orası. İmar planları yaparken bir de cami koyduk. Küçük meydanlar oluşturmak suretiyle buranın cazibesini artıracak çalışmalar yaptık."


- Fener-Balat'taki tarihi evlerde dış cephe düzenlemesi

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, tarihi yapıların hayata kazandırılması için çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, Fener ve Balat'ta Yıldırım Caddesi'nde düzenleme yapıldığını anlattı. 


Bölgedeki yapıların 3 katlı tarihi eserler olduğuna dikkati çeken Demir, "Şu anda tarihi binaların cephe çalışmasını yapıyoruz. Boyuyoruz ve binaların ufak tefek tadilatını da yapıyoruz. Havaların ısınmasıyla bütün yolları yeniden yapacağız. Oraları yaparken doğal malzeme kullanacağız. Orası da bizim arzu ettiğimiz çehreyi kazanacak" dedi.


AA