Genel

Yenilebilir enerji talebi 2030'dan itibaren artacak!

Kopenhag'da Dünya Enerji Görünümü Konferansı'nda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, 2030'dan itibaren fosil yakıt üretiminin düşeceğini, yenilenebilir enerji talebi ve üretiminin artacağını söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Fatih Birol, 2030'dan itibaren fosil yakıt üretiminin düşeceğini ancak yenilenebilir enerji talebi ve üretimde artış olacağını belirtti.


Fatih Birol, Dansk Enerji tarafından düzenlenen Dünya Enerji Görünümü Konferansı'nda yaptığı konuşmada, enerji güvenliği ve üretim dalgalanmalarına bağlı değişimle global enerji fiyatları için öngörülerde bulundu. Petrol fiyatlarının düştüğünü, bu durumun enerji ithalatçılarına nefes aldırdığını aktaran Birol, ancak bunun uzun süre devam etmesinin beklenmediğini söyledi.


Birol, petrolde en önemli ülkenin Irak, doğalgazda ise Rusya olduğunu anımsattı. Irak ve Libya'daki sorunların petrol arzını, Ukrayna'daki sorunun ise doğalgaz güvenliğini tehdit ettiğine dikkati çeken Birol, Avrupa'ya gaz temini güvenliği konusundaki tartışmanın devam ettiğini hatırlattı.


Birol, 2008-2014 ve 2040 yılları için enerji fiyatları konusundaki öngörülerini de paylaştı. En yüksek enerji fiyatlarının AB ve Japonya'da olduğunu, ancak en büyük talep artışının ise Çin ve Hindistan'da gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti. ABD, Brezilya ve Kanada'da petrol üretimi bir süre arttıktan sonra, petrol fiyatlarının düşük oluşu nedeniyle yatırımların azalması ve üretimin düşmesinin söz konusu olacağını belirten Birol, şöyle konuştu:


"Brezilya ve Kanada'daki üretim daha yavaş olacak. Ancak Ortadoğu'da petrol üretimi artmaya devam edecek. Ortadoğu'daki güvenlik durumu önemli... Afrika ülkelerinde özellikle Sahra Altı Afrika'da petrol üretiminde artış var. Son 5 yılda üçte birlik artış söz konusu. Bu ülkelerdeki enerji kaynağı zenginliğine rağmen Afrika'da yarım milyar insan elektriksiz. Böyle bir durum var."


 

- Yenilebilir enerji


 

Birol, dünyada Danimarka'nın başını çektiği rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji konusunun önemine işaret ederek, 2030'dan itibaren fiyatların düşmesiyle fosil yakıtların üretiminin düşeceğini ancak yenilenebilir enerji üretimine talep ve üretimde artış olacağı öngörüsünde bulundu. Nükleer enerji konusunda da ülkeler arasında keskin değişimler gerçekleşeceğini vurgulayan Birol, en büyük nükleer enerji üretimi artışının Çin'de, ardından Hindistan ve ABD'de görüleceğini, AB ve Japonya'da ise nükleer enerji üretiminin azalacağını söyledi.


Konferansta Danimarka Enerji, İklim ve Yapı Bakanı Rasmus Helveg Petersen de kısa bir konuşma yaptı. Petersen, hükümet olarak yenilenebilir enerjiye verdikleri önemi anlatarak, son dönemde Rusya ile yaşanan gerginlikten kaynaklanan enerji güvenliği ve küresel ısınma endişelerinin Danimarka'nın tercihinin önemini ortaya koyduğunu kaydetti.


Petersen, 2030'da sıfırlamayı planladıkları kömür kullanımını yaptıkları değişiklikle 2025'e çektiklerini de sözlerine ekledi.


AA