27 / 04 / 2024

Yenilebilir enerji yatırımcılarına teşvik geliyor

Yenilebilir enerji yatırımcılarına teşvik geliyor

Yenilenebilir enerji yatırımlarını teşvik eden yeni düzenleme sektörü sevindirdi. Meclis Enerji ve Sanayi Komisyonu'nda kabul edilen yasa değişikliği ile devlet güneş, rüzgâr ve su gibi kaynaklardan üretilen elektriğin kilovatsaatini 7-35 Euro cent arası



Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman, yatırımların hızlanacağını söyledi. Rüzgâr Enerjisi Santralleri Yatırımcıları Derneği (REYSAD) Başkanı Salahaddin Baysal ise, "15 yıldır sektörün yüzü ilk kez güldü." yorumunu yaptı.

AK Parti, CHP, MHP ve DTP'nin ittifakıyla hazırlanan kanun değişikliği ile güneş enerjisinden üretilen elektriğin birim fiyatına devlet ilk 10 yıl süreyle 25 cent, rüzgâr enerjisine 8 cent, hidroelektriğe 7 cent, çöpten elektrik üretimine 14 cent, dalga-akıntı enerjisine de 16 cent teşvik verecek. Ayrıca, fotovoltaik güneş sistemiyle elektrik üretenlerden aylık elektrik enerjisi miktarı 3.000 kWh'den (Kilovatsaat) az olması durumunda 15 yıl süreyle kWh başına 0,49 dolar ödeme yapılacak. Yasa değişikliğinin ittifakla hazırlanması, TBMM'den geçme ihtimalini de kuvvetlendiriyor.

Söz konusu kararı yorumlayan Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman, sektörün artık yeni yatırımlara finansman bulmakta yaşanan sıkıntıları aşacağını söyledi. Bankaların şimdiye kadar enerji yatırımlarına kredi vermekte nazlandığını öne süren Karaduman, "Devletin alım için taahhüt ettiği fiyatlar bankaları cesaretlendirecek ve yatırımlar hızlanacak." dedi. Önder Karaduman, elektrik talebinin sürekli arttığı için sektörün aynı fiyatlardan özel sektöre de büyük çaplı satış yapabileceğini aktardı.

Yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelik teşvik, rüzgârdan elektrik üreten firmaların da yüzünü güldürdü. REYSAD Başkanı Salahaddin Baysal, şimdiye kadar ilk kez dört başı mamur bir yasal düzenleme hazırlandığını bildirdi. Kararın tüm partilerin ittifakıyla alınmasından da ayrıca memnuniyet duyduklarını vurgulayan Baysal, "İyi fiyatlar, rüzgâr yatırımlarında patlama sağlar." değerlendirmesinde bulundu.
Zaman


Geri Dön