03 / 05 / 2024

Yenilebilir enerjide atılan adımlar yetersiz!

Yenilebilir enerjide atılan adımlar yetersiz!

Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi çevre sorunlarının tartışıldığı günümüzde, yenilebilir enerji konusunda Türkiye'de atılan adımlar yetersiz kalıyor



Marmara Üniversitesi Yeni Teknolojiler ve Uygulama Merkezi Müdürü ve EUROSOLAR Avrupa Yenilebilir Enerjiler Birliği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Türkiye'nin rüzgar enerjisi potansiyelinin Almanya'dan 2 kat daha fazla olmasına karşın Türkiye'de buna yönelik adımların yetersiz olduğunu söyledi.

'Yenilebilir enerji ihtiyacımızı karşılar'
Uyar, gelişmiş ülkelerin Termik Santralları kapatmasına karşın, Türkiye'nin halen uzun vadeli ithal kömür anlaşmaları yapmasını eleştirerek şöyle devam etti: "ABD 25 bin Megawatt ile rüzgar enerjisi üretiminde birinci, Almanya 16 bin Megawatt ile ikinci sırada yer alıyor. ABD, Türkiye'nin bütün elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar elektriği rüzgarla üretiyor. Almanya'da ise her yıl bir nükleer santral kapatılıyor. Türkiye'nin de yenilebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerekmektedir."

'Gaz kesilir ama rüzgar...'
Türkiye'de yenilebilir enerji kanunda gerekli değişikliklerin ileri tarihe atılması ile imlim değişikliği konusunde erteleme politikasının sürdüğünü belirten Greenpeace Akdeniz Genel Koordinatörü Dr. Uygur Özesmi, "Yenilebilir enerji, ülkelerin en hızlı ilerleme kaydettiği sektördür. Rüzgardan enerji üretimi fosil yakıta kıyasla 2 kat istihdam yaratıyor" diye konuştu.

'Somut adımlar atılmalı'
Yenilebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılması için Türkiye'nin bir an önce somut adımlar atması gerektiğini belirten Dr. Özesmi, şöyle konuştu: "Greenpeace olarak yürüttüğümüz 'Enerji Devrimi Projesi' kapsamında Türkiye için ortaya koyduğumuz verilere göre, 2020'de yıllık rüzgar 9 TWh'e 2050'de ise 95 TWh'e çkması bekleniyor."

'Kaynak sıkıntısı yok'
NABUCCO hattının kurulması ile Avrupa'nın yıllık 60 milyon ton daha fazla karbondioksit salımı yapacağına dikkat çeken Dr. Özesmi, bu hatta yatırılacak 7.9 milyar Euro ile 4 bin rüzgar türbini ile 8 bin MW elektrik üretebileceğini, ödenecek yıllık gaz bedeliyle ise her yıl 2 bin 500 türbin kurulabileceğini belirtti.

'Güneşin binde 1'inden faydalanıyoruz'
Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Levent Gülbahar, enerji kaynaklarının yaklaşık yüzde 71'ini ithalat yoluyla karşılayan Türkiye için güneş enerjisi potansiyelinin büyük bir şans olduğunu ifade ederek "Türkiye 'de Elektrik İşleri İşleri Etüt İdaresi tarafından yapılan çalışmalar, Türkiye'nin ortalama yıllık güneşlenme süresi 2 bin 640 saat, ortalama toplam ışının şiddetinin 1.311 kilovat saat yıl olduğunu ortaya koydu" diye konuştu.
Gizem GÜRAY-Mustafa KONUKSEVER/Cumhuriyet


Geri Dön