Genel

Yenilenebilir Eneri Yasası beklentisi girişimcileri harekete geçirdi!

Ağaoğlu Grubu ile birlikte 3 rüzgar santrali inşaatına hazırlanan Senas Group, General Electric"ten aldığı iki santral ile Almanya"da kanola yağından enerji üretip devlete satacak

 Ağaoğlu Grubu ile birlikte 3 rüzgar santrali inşaatına hazırlanan Senas Group, General Electric"ten aldığı iki santral ile Almanya"da kanola yağından enerji üretip devlete satacak. şžirketin hedefi, yenilenebilir enerji yasası çıktığında bu santrallerin Türkiye"de de fabrika ve sitelere kurulmasını sağlamak. Mobil özelliğiyle konteyner benzeri araçlarla şebekesi bulunan her yere taşınabilecek bu santraller, Avrupa"da yaygın kullanılan çevreci yakıt türü kanola yağı sayesinde yüzde 40 enerji tasarrufu sağlayacak.

İnşaat, enerji, sivil havacılık gibi sektörlerde 15 yıldır faaliyet gösteren ve Ağaoğlu Grubu işbirliğiyle ikisi Yalova Esenköy"de, biri İzmit Kandıra"da 3 rüzgar santrali inşa etmek için lisans bekleyen Senas Group, teknolojisi General Electric"e ait olan ve kanola yağından elektrik üreten iki mobil santrali satın aldı.

Grup, Almanya"da kurduğu yüzde 100 Türk sermayeli ilk şirket olan Sungast şirketi aracılığı ile Hannover ve Berlin"de toplam üretim kapasitesi 1.7 MW olan bu iki santralde ürettiği enerjiyi devlete satacak. Enerji üretiminde Avrupa"da son 10 yılda gündem oluşturan, Türkiye"de ise üretim tesisi bulunmaması bir yana sadece hardal veya kızartma yağı olarak kullanılan kanola yağının en önemli özelliği; çevreci olan bio-dizel yakıtlar kapsamında yer alması ve yüzde 40 oranında enerji tasarrufu sağlaması.

Türkiye"de evlerin kendi enerjisini üreterek fazlasını devlete satmasına olanak verecek yenilenebilir enerji yasası henüz çıkmadı ama Senas Group, yasa çıkar çıkmaz bu santralleri Türkiye"de de kurmanın planlarını yapıyor.
Senas"ın Ağaoğlu Grubu"nun Enerji Danışmanı da olan Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Tanınmış, œSantralleri Aralık 2010"da aldık, üretime şžubat-Mart"ta başlayacağız. Mobil özelliğiyle konteynerlarla şebekesi bulunan her yere taşınabilecek bu santraller, çevreci yakıt olan kanola yağı sayesinde yüzde 40 enerji tasarrufu sağlayacak. Sistemde 100 haneli bir sitenin yıllık 3 milyon 600 bin kilowatsaat enerji ihtiyacını karşılayacak 500 kilowatsaatlik bir santral, yaklaşık 600-700 bin euroya kuruluyor diye konuştu.

çiftçiye yeni bir iş sahası

500 daireli bir site için 3 megavatlık bir santralin 1.5 milyon euro maliyetle, 1.000 daireli bir site için 12 megavatlık bir santralin 3-4 milyon euro maliyetle kurulabileceğini söyleyen Tanınmış, sistemin yasa çıktığında fabrikalarda da kullanılabileceğini kaydetti. Tarımsal sanayinin gelişimine katkıda bulunacak sistemin köylü çiftçiyi ˜sanayi çiftçisi" yapacağını belirten Tanınmış, œAlmanya"da çiftçiye kanola ekimi yaptırıp, onlardan aldıkları ürünle yağ üretimi yapan firmalar var. Bu firmalar, santrallerle tıpkı Petrol Ofisi gibi yakıt anlaşması yapıyor. Hem çiftçiye hem de yağ üreticilerine farklı bir iş sahası yaratıyor. Türkiye"de de yasa çıktığında böyle olacak diye konuştu.

20 güneş santrali projesi var

1999"da Bozcaada"da yatırımı Demirler Holding"e ait olan Türkiye"nin ilk rüzgar enerji santralini inşa ettiklerini açıklayan Senas Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nehar Tanınmış, Amasya ve Tokat"ta Exim Holding"e ait 33"er megavatlık 2 rüzgar enerji santralini inşa ettiklerini, şu anda Ağaoğlu Grubu ile birlikte toplam kapasitesi 155 megavat olacak 3 adet lisans bekleyen projeleri bulunduğunu kaydetti. Tanınmış, œBunlardan ikisi Yalova Esenköy"de, biri İzmit Kandıra"da olacak. Toplam yatırım ise 280 milyon euroyu bulacak. 2011 sonuna kadar lisansların tamamının çıkmasını öngörüyoruz dedi. Sungast şirketiyle Almanya"da 500 kilowatsaatlik güneş enerjisi üretme kapasitesi olan bir santral kurduklarını ve orada devlete bunu halen satıyor olduklarını söyleyen Tanınmış, şöyle devam etti: œTürkiye"de de güneş enerjisinin devlete satışını ve hanelerde üretimini düzenleyen yasa çıkarıldığında devreye almayı planladığımız 20"ye yakın projemiz var. Elazığ"dan Mardin"e, Antalya"dan İzmir"e güneş ölçümlerini yaptırdık. Hem lisansların verilmesi hem de yasanın çıkarılması ile 5 yıllık sürede projelere başlamayı hedefliyoruz.

Evrak ve eşya depolama, lojistiği % 20 büyütecek

İnşaat ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren grup, her yıl ortalama 100 bin m2 depo inşa ediyor. Gebze"de arsa dahil tek katlı 150 bin m2"lik inşaat alanı olan, 300-350 dönümlük bir arsaya 120 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını belirten Nehar Tanınmış, yine Gebze"de 30 bin metrekarelik bir lojistik tesisini 40 milyon dolarlık bir yatırımla ilk çeyrekte bitireceklerini ifade etti.
Lojistik sektöründe yabancı grupların bankalar başta olmak şirketlerin evrak depolamalarıyla ilgilendiğini, ABD"nin bu alandaki en büyük firmalarından birinin Türkiye"yi araştırdığını açıklayan Tanınmış, şöyle devam etti: œHazır gıdaların artmasıyla soğuk hava depolar ve eski eşya depolamanın sektörde yeni gelişecek alanlar olmasını bekliyoruz. Lojistik sektörünün büyüklüğü Türkiye"de yaklaşık 2 milyon m2, Almanya"da ise 8.5 milyon m2. Sınır komşularımızı düşünürsek bu rakamı geçmemiz gerekiyor. Sektörün bu gelişmelerle her yıl yüzde 20-25 büyümesini öngörüyoruz.

İDA Havacılık şirketinin de sahibi olan Senas Group"un planları arasında yılda 20-25 pilotun yetiştirileceği bir havacılık okulu kurmak da var.

Beylikdüzü"nün en yeni projesi: Saklıhan Konakları

Saklıhan İnşaat tarafından 2010 yılının son günlerinde temeli atılan Saklıhan Konakları, Beylikdüzü"nün satışa çıkarılan en yeni projesi. Beylikdüzü"nün merkezinde,12 bin metrekaresi yeşil alan ve peyzaj olmak üzere 18 bin 600 m2"lik bir alanda yükselecek proje 2+1, 3+1, 4+1 ve dubleks daire seçenekleri ile sunuluyor. 7 blokta toplam 288 daire ve 34 işyeri amaçlı mağazadan oluşan projede; 140 m2"den başlayan ve 310 m2"ye kadar çıkan büyük metrekareli daireler ile ana girişte 400 m2"lik lobi bulunuyor. Aralık 2012"de teslim edilecek projedeki dairelerin metrekare fiyatları, 2 bin 300 TL ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor. HHS Mimarlık tarafından projelendirilen Saklıhan Konakları"nda sosyal tesis, fitness, squash, açık ve kapalı yüzme havuzları, saunalar, Türk hamamları, spor alanları, çocuk oyun alanları, alışveriş merkezleri, cafeteryalar ve kapalı otoparklar yer alıyor. E-5 Karayolu"na 1 km, Atatürk Havalimanı"na 20 km, Avcılar Deniz Otobüsü"ne 9 km. mesafede konumlandırılan proje, okul, hastane ve alışveriş merkezlerine de yürüyüş mesafesinde bulunuyor.

Parke sektörü bu yıl 400 milyon euroya koşuyor

1980"li yılların başında dekoratif amaçlı olarak İsveç"te geliştirilen parke sektörünün yeni dekorasyon trendleriyle birlikte sadece Türkiye"de 2011 yılında 70 milyon metrekarelik üretimle 400 milyon euro ciroya ulaşacağı öngörülüyor. Türkiye"nin 2011"de yüzde 5.5"lik büyüme trendini yakalayacağını belirten Dendro Lamine Parke Genel Müdür Yardımcısı Serdar Saylan; Türkiye"nin bu hızıyla Avrupa"da en hızlı büyümeyi gerçekleştirecek ülke konumuna geleceğini ve bu rakamların lamine ve laminat parke sektörüne de olumlu yansıyacağına belirtti. Doğal ahşap ve taş ürünlerinin kullanımının arttığını söyleyen Saylan, œArtan taleple birlikte 2011"in sektör için daha umut dolu olduğunu düşünüyoruz. Lamine ve laminat parke sektörünün toplam büyüklüğünün 60-70 milyon m2 ve yaklaşık 400 milyon euro civarında parasal büyüklüğe ulaşabileceğini düşünüyoruz diye konuştu. Dendro ile Avusturyalı Kaindl firmasının ürünlerini Türkiye pazarına getirdiklerini kaydeden Saylan, œÖzellikle Amerikan ceviz ve renkli meşe ürünlerimiz yoğun ilgiyle karşılandı. Bu yıl yeni seri çalışmalarımız olacak. Kaindl Laminat Parke de ise yeni renk ve seriler kullanıcılar ile buluşacak dedi.
Nihal Yuvacan/Vatan