07 / 07 / 2024

Yenilenebilir enerjiye yasal teşvik!

Yenilenebilir enerjiye yasal teşvik!

Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasayla ayrıca, yenilenebilir enerji kaynağına dayalı üretim tesisleri için uygulanacak fiyatlar "euro sent'" yerine artık "dolar sent" 




Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretimini teşvik eden yasa uyarınca, elektrik enerjisine yönelik kaynak alanlarının, ilgili kurum ve kuruluşların görüşü alınarak belirlenmesi, derecelendirilmesi, kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Yasayla ayrıca, yenilenebilir enerji kaynağına dayalı üretim tesisleri için uygulanacak fiyatlar "euro sent'" yerine artık "dolar sent" olarak belirleniyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından (YEK) elektrik üreten tesisler için "YEK destekleme mekanizması"nda belirlenen fiyatlar şöyle: Hidroelektrik üretim tesisi için 7.3 dolar sent, rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi için 7.3, dolar sent, jeotermal-enerjisine dayalı üretim tesisi için 10.5 dolar sent, biyokütleye dayalı üretim tesisi için (çöp gazı dahil) 13.3 dolar sent, güneş enerjisine dayalı üretim tesisi için 13.3 dolar sent. Kanunun yürürlüğe girdiği 18 Mayıs 2005 tarihinden 31 Aralık 2015 tarihine kadar işletmeye girmiş ya da girecek YEK destekleme mekanizmasına tabi üretim lisansı sahipleri için bu fiyatlar 10 yıl süreyle uygulanacak.
Ekonomist

 


Geri Dön