Genel

Yenilenmeyen kira sözleşmesi kaç yıl geçerli?

Kira sözleşmeleri, ev sahipleri ile kiracıların haklarını güvence altına alan resmi bir belgedir. Peki Yenilenmeyen kira sözleşmesi kaç yıl geçerli? İşte detaylar!Peki Yenilenmeyen kira sözleşmesi kaç yıl geçerlidir, Kira kontratında artış yazmıyorsa ne olur? İşte bu ve buna benzer soruların yanıtları…

Kira kontratları bir yıllık olarak düzenlenir ve süre bitimine doğru herhangi bir aksilik çıkmaz ise de yenilebilir. Peki Yenilenmeyen kira sözleşmesi kaç yıl geçerlidir, Kira kontratında artış yazmıyorsa ne olur? İşte bu ve buna benzer soruların yanıtları….

KİRA KONTRATI OLMAYAN KİRACI EVDEN NASIL ÇIKARILIR?

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde her bir 6 ay iptal dönemi olmaktadır. Bu 6 aylık süre sonunda sözleşmenin iptal edilmesi için kiracıya 3 ay önce bildirimde bulunulması gerekir. Kiracı bu bildirimin olmasına rağmen, evi tahliye etmemiş ise tahliye davası açılabilir. Fesih döneminin bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde açılması gerekir.

İşte kiracıların ve ev sahiplerinin merakla sorduğu diğer soru ve yanıtlar…

KİRA KONTRATINDA ARTIŞ ORANI YAZMIYORSA NE OLUR?

Yargıtay'ın bir dava sonucunda aldığı yeni emsal karar ışığında ise kira sözleşmesinde zammın hangi koşullar ile yapılacağı açık bir şekilde yazmıyorsa ev sahibi ÜFE oranında zam yapsa bile kiracı bunu kabul etmeyebilecek. Zamlı kira ödemeyen kiracı, bu durumda tahliye de edilemeyecek.

YENİLENEMEYEN KİRA SÖZLEŞMESİ KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

Kira sözleşmeleri ev sahibi ve kiracıların haklarını açık bir şekilde belirtir. Ev sahibi ve kiracıyı güvence altına alan kira sözleşmeleri 1 yıl geçerli olacak şekilde düzenlenir ve bitimine 15 gün kala da yenilenmesi gerekmektedir. Yenilenmeyen kira sözleşmeleri aynı şartlar altında 1 yıl daha geçerli olur.

EV SAHİBİ KİRACIYI ZORLA EVDEN ÇIKARABİLİR Mİ?

Ev sahibi kiracıyı zor kullanarak yani zorla evden çıkaramaz. Kiracının tahliyesi için geçerli haller kanunda sınırlandırılmıştır. Kiracıyı tahliye etmek isteyen kiralayan yani ev sahibi bu durumlardan birine başvurmak zorundadır. 

KİRAYA FAZLA ZAM YAPAN EV SAHİBİ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Evin malikleri, ekonominin gidişatına bakıp, bu durumdan faydalanmak istemeleri ve istenilen miktarlarda yükselttikleri kiraların dengelenmesi için bakanlar tarafından yeni yaptırımlar uygulanıyor. Ev maliki şikâyet hattı ile kiracılar, fahiş kira artışlarında ev sahiplerini e-devlet kapısından kolayca şikayette bulunabilir.