Sektörel

Yerel yönetimler kentsel dönüşümde firmalara destek olmuyor!

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Kentsel dönüşümde 1 ileri 2 geri gidiyoruz. Yerel yönetimler burada inşaat firmalarına destek olmuyor" dedi..

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Kentsel dönüşümde 1 ileri 2 geri gidiyoruz. Yerel yönetimler burada inşaat firmalarına destek olmuyor" dedi.


Demir, gayrimenkul sektörü, kentsel dönüşüm ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler yaptı. Konut sektörünün ülkesindeki istikrarla doğrudan ilgili olduğunu belirten Demir, "Konut sektörü siyasi bir sektör. Siyaset ne kadar istikrarlı olursa konut sektörü de o kadar başarılı olur. Kaos olduğunda neler yaşandığını 2000'li yılların başında yaşadık" ifadelerini kullandı.


Türkiye ekonomisinin 2013'ün son çeyreğine kadar başarılı bir performans sergilediğini dile getiren Demir, 10 sene içinde hiçbir ülkenin Türkiye'nin gerçekleştirdiği gibi çağ atlamadığını söyledi.


Demir, haziran ayındaki seçimlerin ardından Türkiye'nin yükselen başarı grafiğini sürdüreceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Konut sektörü 2016-2017'de daha güzel işler yapacak. Ülkemize ve istirara güvenerek önümüzdeki 3 yıla ilişkin alımları çok hızlandırdık. Bir projeyle iki projeyle kalmıyoruz, şu an İstanbul'un birçok ilçesinde kentsel dönüşüm çalışmaları yapıyoruz, bütün firmalarımız yapıyor bunu…"


- "Kentsel dönüşümde 1 ileri 2 geri gidiyoruz"


Kentsel dönüşümün 2012 senesindeki ivmeyi kaybettiğini ifade eden Demir, kat ve arsa maliklerinin uzlaşmaya açık olması gerektiğini söyledi. Evini yenilemek isteyen vatandaşın müteahhit firmadan 3 ev istemesinin doğru olmadığını aktaran Demir, sağlıklı bir planlama için ortak paydada buluşulması gerektiğini anlattı.


Demir, deprem riskini unutmaya başlayan Türkiye'de devlet, müteahhit, vatandaş paydaşlarının el ele vererek bir an önce çalışmaları hızlandırması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:


"Kentsel dönüşümde 1 ileri 2 geri gidiyoruz. Yerel yönetimler burada bize destek olmuyor. Biz malikleri yeni projelere ikna etmeye çalışırken bir grup malik de toplanıp belediyeye gidiyor. Belediye başkanları ister istemez seçilmiş olduğu için tavizler verebiliyor. Bu tür tavizleri verdiği zaman da bizim yapacağımız proje ister istemez uzuyor.


Biz diyoruz ki 3'te 2 çoğunluk yeterli olsun. Biz belediyelerde halen bu 3'te 2 çoğunlukta sıkıntı çekiyoruz. Biz bir ada belirlediğimiz zaman gidiyoruz belediyeye diyoruz ki 'biz burada kentsel alan çalışması yapacağız', belediye başkanı 'ben size destek vereceğim' diyor. Ama bu destek sadece sözde kalıyor, devam etmiyor.


Bir ilçedeki projemiz için tam 2 senedir uğraşıyoruz, bir arpa boyu yol kat edemedik. Bazı belediye başkanlarımız çok cesaretli oluyor bu konuda, bazıları ise öyle değil. Bu noktada bize yardımcı olunmadığı için, soğuk davranıldığı için bazı arkadaşlar projeden geri adım attılar."


- "Türkiye'de konut balonu yok"


Demir İnşaat'ın projelerindeki konut stokunun yüzde 40'ının kentsel dönüşüm kapsamında olduğunu aktaran Demir, "Şu an kentsel dönüşüm oranımız yüzde 40 düzeyinde. 2016'da bizdeki tüm projelerin yüzde 90'ı kentsel dönüşüm projeleri olarak tasarlandı" ifadelerini kullandı.


Hamit Demir, Türkiye'de konut balonu olmadığını belirterek, "Türkiye'de şu anda hiçbir şekilde bir konut balonu yok. Amerika'daki mortgage sistemi çok sıkıntılıydı. 600 bin dolar kredi çıkabiliyordu insanlara. Bizde hala 60 bin lira seviyesinde… 2 milyon 100 bin konutun 60 bin lira gibi bir riski var. Bu da bir risk değil. Konut balonu kesinlikle yok ama konutta markalı ve markasız firmalar var. Yani merpen altı firmalarda sonradan konut sektörüne girip, durmadan proje üretip, satıp bitirmeyen firmalar konutzedelerin oluşmasına yol açtı. Konut alıcısı buna dikkat etmeli" değerlendirmesini yaptı.


- "Yazlık devri bitti"


Demir, 20 yıl öncesine kadar yazlık kültürü olduğunu dile getirerek, günümüzde zaman problemi nedeniyle yazlık yerine günlük hayatın yaşandığı projelerde daha lüks bir yaşam kalitesinin tercih edildiğini anlattı. Demir, şunları kaydetti:


"Tekirdağ'a kadar gidin, Silivri'yi, Ereğli'yi geçin, tüm yazlıklar haşat olmuş. Niye? İnsanlar artık yazlığa gitmiyor. Yazlık devri bitti. Çünkü insanların vakti yok yazı kışı sitesinde yaşıyor.


Senede bir haftası 10 günü de varsa gidiyor Avrupa'yı geziyor, dünyayı geziyor, mutlu oluyor. İnsan sitesinin de kaliteli bir yaşam sunan nitelikte olmasını istiyor haliyle. O nedenle günümüzde sosyal yönü ağır basan projeler tercih ediliyor."


- "Demir İnşaat projelerinde kurban kesim yerleri yapıyoruz"


Demir Romance projesinde 24 saat sağlık hizmeti de sunduklarını aktaran Demir, gayrimenkul sektörünün artık insan odaklı projeler geliştirdiğini, bu mantıkla yola çıkmayan firmaların sektörde tutunamadığını belirtti.


Demir İnşaat'ın projelerinde sosyal donatı alanlarının yanında ibadetler için de gerekli altyapının tasarlandığını belirten Demir, projelerinde modern kurban kesim alanlarına yer verdiklerini söyledi.


Hamit Demir, firmanın projelerinde satın alınan konutların yüzde 80'inin ikamet amaçlı müşteriler tarafından tercih edildiğini bildirerek, yüzde 20'sinin de yatırım amaçlı konut alıcıları olduğunu aktardı.


Demir İnşaat'ın taşeron personel de dahil edildiğinde 3 bin 500 kişiye istihdam sağladığını anlatan Demir, Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.


Star