Yerinde dönüşüm projesi nedir?
Kentsel dönüşümde asıl amaç yerinde dönüşümü sağlamak oluyor. Ancak zemin problemleri nedeni ile yerinde dönüşümün imkansız olduğu alanlar için rezerv alanlar değerlendiriliyor. Peki, yerinde dönüşüm projesi nedir?
Yerinde dönüşüm projesi nedir?
Kentsel dönüşümde yerinde dönüşüm projesi, riskli alanlarda yer alan riskli binaların yıkılarak yerinde yeniden yeni imar ve deprem mevzuatına göre inşa edilmesi ile oluyor.
Kentsel dönüşümde asıl amaç yerinde dönüşümü sağlamak oluyor. Ancak zemin problemleri nedeni ile yerinde dönüşümün imkansız olduğu alanlar için en yakında bulunan rezerv alanlar değerlendirilebilecektir.
Yasa uyarınca anlaşma ile tahliye edilenler kira yardımı yada konut tahsisi imkanı getiriliyor.
Rezerv alanlar..
Rezerv alanlar, kentsel dönüşüm kanunu uyarınca gerçekleştirilecek uygulamalarda yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının veya İdarenin talebine bağlı olarak veya resen, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenen alanları ifade ediyor.
Rezerv yapı alanı;
a) Bakanlıkça resen belirlenebilir.
b) TOKİ veya İdare, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosyaya istinaden Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir.
c) Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosyaya istinaden Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir. Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunulabilmesi için; bu talebin, talebe konu taşınmazların maliklerinin tamamının muvafakati ile yapılması ve bu taşınmazların yüzölçümlerinin yüzde yirmibeşinin mülkiyetinin, geliri dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilmek üzere, Bakanlığın uygun gördüğü, bağlı veya ilgili kuruluşuna veyahutta İdareye veya TOKİ’ye devrine muvafakat edilmesi gerekir.
Kentsel dönüşümde 50 soru 50 cevap!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com