29 / 04 / 2024

Yerinde dönüşüm projesinin ayrıntıları belli oldu! İşte 6 soruda tüm detaylarıyla!

Yerinde dönüşüm projesinin ayrıntıları belli oldu! İşte 6 soruda tüm detaylarıyla!

Depremzedelere yerinde yapılacak konutlar için sağlanan destek ödemeleri arttırıldı. Peki, "Yerinde Dönüşüm" projesinden kimler ne kadar destek alacak, başvurular nasıl nereye yapılacak? İşte Yerinde dönüşüm" projesi ve tüm detayları...



Yerinde Dönüşüm projesinin tüm detayları belli oldu. Depremzedelere yerinde yapılacak konutlar için verilecek hibe ve kredi destekleri 250 bin lira artırılarak 750 bin liraya çıkarıldı. Daha önce devlet evini yaptıracak depremzedelere 500 bin TL hibe, 500 bin TL faizsiz kredi desteği sağlayacağını açıklamıştı.

YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJEDİ HİBE VE KREDİ DESTEĞİ NE KADAR?

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu rakamlar 250 bin Türk Lirası artırılarak 750 bin Türk Lirasına çıkarıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "Yerinde Dönüşüm kampanyamızda hibe ve kredi miktarlarını artırdıklarını söyledi. Özhaseki, Konutlar için 750 bin Türk Lirası hibe, 750 bin Türk Lirası kredi, ahırlı köy evleri için 750 bin lira hibe, 1 milyon lira kredi, iş yerleri için 400 bin lira hibe, 400 bin lira kredi verileceğini söyledi.

YERİNDE DÖNÜŞÜM BAŞVURU SÜRECİ NASIL OLACAK?

Kredi ve hibe yardımından faydalanmak isteyen depremzedelerin, yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç bir sene içinde bakanlık tarafından belirlenecek bilgi ve belgelerle e-Devlet üzerinden veya doğrudan bakanlık müdürlüklerine başvurması gerekiyor. 

Ayrıca maliklere en fazla 3 bağımsız bölüm için kredi verilecek. Aynı bağımsız bölüm için hem hibe hem de kredi imkânından yararlanabilecek. Finansman paketinin hükümleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sürdürülecek.

Yerinde dönüşüm projesinin ayrıntıları belli oldu! İşte 6 soruda tüm detaylarıyla!

ÖDEME KOŞULLARI NASIL OLACAK?

Yerinde Dönüşüm kredilerin yüzde 10'u peşin ödenecek. Geri kalan kısmı ise projenin ve inşaatın ilerleyişi dikkate alınarak aşama aşama hesaplara yatırılacak. Krediler, ilk iki yılı geri ödemesiz, 10 sene vadeli ve faizsiz olarak hak sahiplerine sunulacak. Kredilerin geri ödemeleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından izlenecek.

YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİNDE HİBE NASIL ALINACAK?

Hak sahibine sadece bir ev ve bir işyeri için hibe sağlanacak. Hibe yardımı bakanlık aracılığıyla verilecek. Konut için 750 bin TL, işyeri için 400 bin TL'lik hibe, ya nakdi ya inşaat malzemesi şeklinde olabilecek. Yapı denetimi, harita hazırlanması veya  jeolojik etüt raporu gibi işler içinde bağımsız bölüm başına 40 bin Türk Lira nakit hibe verilecek.

Yerinde dönüşüm projesinin ayrıntıları belli oldu! İşte 6 soruda tüm detaylarıyla!

EN FAZLA KAÇ BAĞIMSIZ BÖLÜM İÇİN HİBE VERİLECEK?

Ahber'de yer alan detaylara göre, bir konut ve bir işyeri için hibe ve en fazla 3 bağımsız bölüm için kredi verilecek. Aynı bağımsız bölüm için hem hibe hem kredi sağlanacak. İnşaat durumuna olup orta ve üzeri hasarlı tespit edilen yapı maliklerine de hibe ve yapım kredi verilecek. Hasar gören yapıda müşterek mülkiyet varsa yine hisseli olmak üzere sadece bir konut/işyeri için hibe ve en az 3 bağımsız bölüm için kredi verilecek.

Hibe yardımının yüzde 10'u peşin, kalanı üç taksitle anlaşılan müteahhide ödenecek. Başvurular yapım ruhsatı alındığı tarihten itibaren en geç 1 sene içinde bakanlıkça belirlenen belge ve bilgilere istinaden e-devletten ya da il müdürlüklerinden yapılacak.

Öte yandan ölen bir kimsenin yapı üzerindeki hak sahipliği ise mirasçılarına geçecek. Mirasçılar birden çok ise hep beraber hak sahibi sayılacak.

YERİNDE DÖNÜŞÜM PROJESİNDE KREDİ NASIL ALINACAK?

Kredi verilirken hak sahibinin gelir ve kredi puanı aranmayacak. Başvurular yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç 1 sene içinde bakanlıkça belirlenecek bilgi ve belgelerle e-devlet üzerinden yapılacak. Doğrudan il müdürlüklerine de başvuru olabilecek.

Kredinin yüzde 10'u peşin kalanı su basman seviyesi, taşıyıcı sistem bitimi ve inşaatın tamamlanması olmak üzere üç taksitte anlaşılan müteahhidin banka hesabına aktarılacak.

Kredi İki yıl ödemesiz toplam 10 sene vadeyle faizsiz kullandırılacak. Hak sahipleri en fazla üç bölüm için kredi kullanabilecek.

2023'ün ilk sekiz ayında 346 bin kişi daha milyoner oldu! 1 milyon 106 bin 977 kişinin 1 milyon TL ve üzeri mevduatı var

İkinci el konut fiyatlarında beklenti ne? Ev almak için doğru zaman mı?

Toroslar Belediyesi, Mersin'de dört arsa satacak!


Geri Dön