Kent Haberleri

Yerleşim birimlerine afet riski puanı geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin afet riski haritasını çıkaracak. Haritada bölgelerin deprem, su baskını ve yangın riskleri puan olarak yer alacak

Bakanlık ayrıca havaalanına yakın bölgelerde uçak düşmesine karşı, petrol dolum tesisinin yakınında ise patlamalara karşı risk durumunu belirleyecek. Verilecek bu puanlarla alanların hangi tehlikelere daha açık olduğu ortaya çıkacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) ortaklaşa yürüttüğü bütünleşik afet yönetimi projesi çalışmasıyla Türkiye'nin kentsel dönüşüm yol haritası da belirlenmiş olacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın AFAD ile birlikte yürüteceği risk haritası önce Türkiye genelinde yapılacak, sonra il bazında detaylandırılacak. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, proje sayesinde Türkiye'deki risk önceliğinin belirleneceğini söyledi. Bakan Bayraktar, "Bu çalışmalar önce Türkiye ölçeğinde makro ölçekli olacak. Daha sonra da iller bazında ve ilçeler bazında mikro ölçeklere kadar inecek. İstanbul'un deprem geçmişi var mı? Var. Bu deprem geçmişinin sonucunda hasarlar var mı? Var. Yıkımlar var mı? Var. Bu konuda AFAD da çalışıyor. Devlet Su İşleri'nin de çalışmaları var, bizim de olacak. Bir ortak çalışma neticesinde buralar peyderpey dönüştürülecek, bundan kaçış yok." diye konuştu.


400 milyar dolarlık kentsel dönüşüm için ilk kazma bu ay sonuna kadar vuruluyor. Finansman problemini çözmeye yönelik yönetmelikle süreç daha da hızlanacak. Kentsel dönüşümde ilk kazmanın vurulmasında riskli kamu binalarından başlanılacak. Riskli binaların yıkımında makine ve ekipmanlı tüm alternatifler kullanılacak. 200 bin metrekarelik ilk yıkım kamu binalarından başlayacak. Yıkılacak binaların bulunduğu iller arasında Ağrı, Tunceli, Hakkâri, Adana, İstanbul, Ankara ve Kırşehir gibi Türkiye'nin farklı şehirleri bulunuyor. Yıkılacak yerler arasında gecekondu ve normal binaların yanı sıra devlet lojmanları, hizmet binaları ve hastaneler yer alıyor. Yıkımdan sonra enkaz taşınarak arazi boş olarak teslim edilecek. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, deprem riski taşıyan binaların yıkımında tarihi eserlerin korunmasına yönelik tedbir alacak. Riskli binaların tespitine ilişkin maliyet metrekare birim fiyatı 2,25 TL olarak belirlendi. İncelenecek alan büyüdükçe maliyet azalacak. 100'er metrekareden 10 dairelik bir binanın deprem testi 2 bin lira. Bina risk raporunun ardından yıkım süreci başlayacak. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında önümüzdeki 20 yıllık süreçte 14 milyon binanın kontrolden geçirilmesi planlanıyor.

Zaman