Sektörel

Yerli konut yatırımcılarının ardından müteahhitler de çareyi yurt dışında aramaya başladı!

Gayrimenkul sektörü giderek daha da düşen alım gücü, yüksek faizler sebebiyle darboğazda. Yatırımcıların yurt dışı konut alımı 3 milyar dolara yaklaşırken müteahhitler de konut üretimlerine başladı.


Sürekli olarak artış gösteren maliyetler, yüksek faizler sebebiyle kredilerin kısılması, tüketicinin alım gücünün düşmesi nedeniyle gayrimenkul sektöründe adeta büyük bir kriz yaşanıyor. Yerli ve yabancı yatırımcıların piyasadan çekildiği sektörde, enflasyonu düşürme politikaları doğrultusunda uygulanmış olan tasarruf önlemleri kamu projelerine sert fren yaptırınca konut müteahhitleri de çareyi yurt dışı projelerinde aramaya başladı. 

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat imzalı habere göre 2024 yılının  ilk beş ayında Türk vatandaşlarının yurtdışında yaptığı emlak alım tutarı 1.1 milyar dolara yaklaştı. Konut yatırımının bu sene 2023 yılına göre yaklaşık olarak yüzde 50 artışla 3 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Yurtiçinde ise konut satışları sürekli olarak düşüş gösteriyor. Aylık 150 bin olan satış rakamları, 70 binlere kadar indi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre yurt içinde inşaat maliyetleri nedeniyle daralan konut projelerinin etkilediği konut müteahhitleri bir süredir yurtdışı projelere ağırlık veriyordu. Son bir senede de söz konusu bu durum adeta tavan yaptı. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER) tarafından açıklanan verilere göre yerli konut müteahhitlerinin yurtdışındaki yatırımları geçen sene ilk 5 ayda 47 milyon dolarken bu senenin aynı döneminde 249 milyon dolara ulaştı.

Konut müteahhitlerinin hayata geçirdiği projelerinde ağırlık verdiği bölgeler yerli yatırımcının yöneldiği Miami, Kuzey Kıbrıs ve Dubai oldu. Ege Yapı Miami ve Dubai’de hazırlıklarına devam ediyor. Paylaşılan detaylara göre Fenercioğlu İnşaat, Kuzey Kıbrıs’ta 3 bin konutluk yeni bir yatırıma başladı, Montenegro da firmanın yatırımlarını başlatmış olduğu bölgelerden birisi. Yurtdışında sürekli projeler hayata geçiren Ant Yapı’nın Londra ve New York’ta projeleri sürerken Okan Holding de Miami’ye konut projesi başlatan firmalar arasında yer alıyor. 

ALTERNATİF YURT DIŞI

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada yurt dışına açılan inşaat firması sayısının son bir senede üzde 100’e yakın artış gösterdiğini dile getiren Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, “İnşaat sektöründeki şirketler söz konusu bu geçiş dönemini yurtdışı yatırımlarıyla değerlendirmeyi tercih ediyor. Orta vadede yurt dışına açılan firmaların giderek daha da  artacağını düşünüyorum” diyor. Açıklamasında Kıbrıs’ta Türk gayrimenkul yatırımcısı sayısının da hızla arttığını dile getiren Aycan Fenercioğlu konu ile ilgili olarak: “KKTC, özellikle arsa maliyetleri Türkiye’ye göre çok daha ucuz olduğu için maliyet daha ucuz oluyor.” dedi.

Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Erdan Eren de açıklamasında konut alanında kurumsallaşmış müteahhitlik firmalarının yurtdışındaki projeleri agresif bir biçimde takip ettiğini belirtiyor. Erdal Eren, “Bu sene özellikle yeni pazar olan Suudi Arabistan ve Irak’ta yeni projeler başlıyor. Ümit ediyorum ki hem alt yapı hem de konut alanında iç pazardaki daralmaları yurt dışındaki işlerle kapatmaya çalışacağız. Fakat sektörde herkes yurtdışından iş alabilecek kapasitede, büyüklükte değil. O nedenle bizim ümidimiz inşallah kısa zamanda piyasaların normale dönmesi” diyor.

BES’e ne zaman girilmeli?

1934'te belediye kontratsız evlerin peşine düşmüş! Kiracılar kontratsız oturuyor...

Kiracı, evi kendi malı gibi tam bir özenle kullanmalı: Aksi takdirde sözleşme feshedilebilir!