Ekonomi

Yerli yatırımcı parasını nereye yatırıyor? İşte 15,7 trilyon liralık finansal varlığın kalem kalem dağılımı…

Yerli yatırımcıların finansal varlığı 2023 yılının ilk 3 ayında yüzde 9 oranında arttı. Böylece yeri yatırımcıların finansal varlıkları 16 trilyon liraya dayanırken, aynı dönemde yabancı yatırımcıların finansal varlığının ise yüzde 2,9 oranında gerilediği dikkat çekti.Mart 2023 verilerini açıklayan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), ilk çeyrekte yerli yatırımcıların TL mevduatlarının yüzde 23,2 oranında artış gösterdiğini, döviz mevduatlarının ise yüzde 2 oranında gerilediğini bildirdi

Yerli yatırımcıların finansal varlıkları, bu yılın ilk üç ayında geçen yılın sonuna göre yüzde 9 oranında yükseliş kaydederek 15,7 trilyon lirayı aştı. Mart 2023 verilerini açıklayan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), ilk çeyrekte yerli yatırımcıların TL mevduatlarının yüzde 23,2 oranında artış gösterdiğini, döviz mevduatlarının ise yüzde 2 oranında gerilediğini bildirdi.

TSPB verilerine göre, yerli yatırımcının pay senedi varlığı ise yatırımcı sayısının rekor oranda artmasına rağmen yüzde 10,4 oranında gerileme kaydetti. Mart 2022 ile Mart 2023 tarihleri dikkate alınarak son bir yıllık değerlendirme yapıldığında ise yerli yatırımcıların finansal varlıklarının yüzde 71 civarında büyüme kaydettiği görülüyor.

TL MEVDUAT BAŞI ÇEKİYOR

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin verilerine göre, bu yılın ilk 3 ayında en yüksek artışın Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesapları ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Liralaşma stratejisinin etkisiyle TL mevduatlarda gerçekleştiği görülüyor. 2022 sonunda 4,6 trilyon lira olan TL mevduatları, bu yılın 3 aylık döneminde yüzde 23,2 oranında artış göstererek 5,7 trilyon liraya ulaştı. Döviz hesapları ise yüzde 2 oranında gerileyerek 3,5 trilyon liraya indi. Bu verilere göre yerli yatırımcıların tasarruf eğilimi içerisinde yine TL mevduat yine ilk sırayı aldı.

HİSSE SENEDİNE İLGİ AZALDI

TSPB ilk çeyrek verilerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, yatırımcı sayısının rekor oranlarda artmasına rağmen yerli yatırımcıların pay senedi varlıklarının gerilediğine dikkat çekti. Şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş deprem felaketleri, küresel piyasalardaki belirsizlikler ve bankacılık sektörüne ilişkin endişelerden dolayı bu gerilemenin yaşandığı belirtildi.

Buna göre, yerli yatırımcıların hisse senedi varlıkları geçen yıl sonunda 1 trilyon 836 milyar lira olarak gerçekleşmişti. Aynı varlıklar 2023 yılının ilk üç ayında ise yüzde 10,4’lük düşüş kaydederek 1 trilyon 645 milyar liraya kadar geriledi. Devlet iç borçlanma senetlerinde tutulan yerli yatırımcıların varlıkları ise ilk çeyrekte yüzde 13,2 oranında artış kaydederek 3,5 trilyon liraya ulaştı.

YABANCI YATIRIMLAR GERİLEDİ

TSPB yaptığı yazılı açıklamada, aynı dönemde yerli yatırımcıların kamu eurobond varlıklarının 907,1 milyar liraya, özel sektör eurobond varlıklarının ise 243,7 milyar liraya yükseldiğini bildirdi.

TSPB Mart 2023 verilerine göre, yabancı yatırımcıların finansal varlıkları ise ilk çeyrekte yüzde 2,9 oranında düşüş kaydederek 39 milyar lira seviyesine geriledi. Geçen yılın mart ayından bugüne son bir yıllık gelişime bakıldığında ise bu varlıkların yüzde 73,9 oranında büyüme kaydettiği gözlendi.