27 / 12 / 2024

Yeşil alanlarda yapılaşma şartları!

Yeşil alanlarda yapılaşma şartları!

Toplumun yararlanması için ayrılan yeşil alanlarda belli koşullar ve sınırlar dahilinde yapılaşma yapılabiliyor. Peki, yeşil alanlarda yapılaşma şartları nelerdir? Yeşil alanların yüzde kaçına yapı inşa edilebilir? İşte Yeni İmar Yönetmeliği'ndeki koşullar..



Yeşil alanlar, toplumun yararlanması için ayrılan oyun bahçesi, çocuk bahçesi, dinlenme, gezinti, piknik, eğlence, rekreasyon ve rekreaktif alanları toplamı oluyor. 


Metropol ölçekteki fuar, botanik ve hayvan bahçeleri ile bölgesel parklar bu alanlar kapsamında oluyor.  


Yeşil alanlarda yapılmasına izin verilen yapılar ile yapılaşma koşulları Yeni İmar Yönetmeliği'nde yeniden düzenleniyor. Ekim 2017'den itibaren yürürlükte olacak yönetmelikte yer alan işlevleri ve yapılaşma koşulları belirtilen yeşil alanlar şu şekilde sıralanıyor:


1)  Çocuk bahçeleri: Çocukların oyun ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılayan, bitki örtüsü ile çocukların oyun için gerekli araç gereçleri, toplamda 6 metrekareyi geçmeyen büfe ile süs havuzu, pergola ve genel tuvalet dışında başka tesis yapılamayan alanlar oluyor.


2)  Parklar: Kentte yaşayanların yeşil bitki örtüsü ile dinlenme ihtiyaçları için ayrılan, 19 uncu maddedeki kullanımlara da yer verilebilen alanlar oluyor.


3) Piknik ve eğlence (rekreasyon) alanları: Kentin açık ve yeşil alan ihtiyacı başta olmak üzere, eğlence, dinlenme, piknik ihtiyaçlarının karşılanabildiği, kent içinde ve çevresinde günübirlik kullanıma yönelik olarak imar planı ile belirlenmiş yerleri ifade ediyor.


Yönetmeliğin 19. maddesi;

Park alanlarında encümen kararıyla;

1) Açık havuz/süs havuzu, açık spor ve oyun alanı, genel tuvalet, pergola, kameriye,


2) 1000 metrekare ve üzeri parklarda ahşap veya hafif yapı malzemelerinden yapılmak, kat adedi 1’i, yüksekliği 4.50 metreyi ve açık alanları dahil taban alanları toplamda yüzde 3’ü, her birinin alanı 15 metrekareyi geçmemek kaydıyla çay bahçesi, büfe, muhtarlık, güvenlik kulübesi ile oyun alanlarına en az 10 metre mesafede olmak ve etrafı çit ve benzeri ile kapatılmak koşuluyla trafo,


3)  Tabii veya tesviye edilmiş toprak zemin altında kalmak üzere, ağaçlandırma için TSE standartlarında öngörülen yeterli derinlikte toprak örtüsünün sağlanması kaydıyla kapalı otopark,


4)    10 bin metrekare üzerindeki parklarda, açık alanları dahil taban alanları, (2) numaralı alt bentte belirtilenler de dahil toplamda yüzde 3’ü geçmemek üzere muvakkat yapı ölçülerini aşmayan mescit ile trafik güvenliği alınarak kamuya ait 112 acil ambulans istasyonu, yapılabiliyor.


Piknik ve eğlence (rekreasyon) alanlarında encümen kararıyla;

1)  Bodrum katlar dahil yapı inşaat alanı toplamda yüzde 5’i, her biri için muvakkat yapı ölçülerini aşmayan çok amaçlı salon, mescit, lokanta, kahvehane, çay bahçesi, büfe,


2)  Açık otopark ile tabii veya tesviye edilmiş toprak zemin altında kalmak üzere, ağaçlandırma için TSE standartlarında öngörülen yeterli derinlikte toprak örtüsünün sağlanması kaydıyla kapalı otopark,


3)  Güreş, tenis, yüzme, mini golf, otokros, gokart ve benzeri spor alanları ve çocuk oyun parkları,


4) Tuvalet, çeşme, pergola, kameriye, mangal, piknik masası, yer alabiliyor.


Spor ve oyun alanlarında;

1) Açık veya tabii veya tesviye edilmiş zeminin altında olmak üzere kapalı otoparklar,


2) Kat irtifakı ve kat mülkiyetine konu edilmeksizin ve ticari ünitelerin toplam alanı, spor tesisi alanının yüzde 20’sini geçmemek koşuluyla seyirci ve sporcuların ihtiyacına yönelik, büfe, lokanta, pastane, çayhane ve spor faaliyetlerine ilişkin ticari üniteler, yapılabiliyor.


Stadyumlarda;

Spora ve sporculara ilişkin tesislerin yanı sıra, kat irtifakı ve kat mülkiyetine konu edilmeksizin, mescit, açık ve kapalı otopark, spor tesisi alanının yüzde 20’sini geçmemek koşuluyla idari, sosyal ve kültürel tesisler, çok amaçlı salon, lokanta, pastane, çayhane, alışveriş birimleri, büfe ve benzeri üniteler yapılabiliyor.


Yapı ünite fonksiyonlarına göre yapılaşma koşulları!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön