Turizm

Yeşil altın kasabasına taşınanlara ev ve üste para veriliyor

İtalya'da bir zamanlar yer altı şehirlerinde üretilen zeytinyağlarıyla ünlü "yeşil altın" kasabasına yerleşenlere 30 bin euro ödeniyor. Kasabada satılan evlerin metrekaresi 500 euro civarında.İtalya'nın Presicce kasabasında, bölgeye taşınıp ev satın alanlara 30 bin euroya kadar para verildiği bildirildi

İtalya'da boşalan bölgelerde nüfusu artırmak için alınan önlemlerle bir yenisi daha eklendi. İtalya'nın Presicce kasabasında, bölgeye taşınıp ev satın alanlara 30 bin euroya kadar para verildiği bildirildi. İtalya'nın güneyindeki Puglia bölgesinde yer alan kasabadaki nüfusu artırma projesi kapsamında satışa çıkarılan evlerin fiyatları ise 25 bin euro civarında.

Presicce'deki yetkililer, uzun süredir terk edilmiş halde bulunan evlerin satıldığı projeyle nüfusu azalan kasabanın yeniden canlandırmasının amaçlandığını belirtti. ABD'nin ünlü medya kuruluşlarından CNN International'a konuşan kasaba konseyi üyesi Alfredo Palese, kasabanın tarihi merkezinde 1991'den önce yapılmış boş hale duran pek çok ev bulunduğunu belirterek, bu evlerin yeni sahipleriyle yeniden hayata dönmesini istediklerini belirtti. Tarih, mükemmel mimari ve sanatla dolu eski yerleşimin yavaş yavaş boşaldığını görmenin çok üzücü olduğunu kaydaden Palese, kasabanın eski günlerine döndürmek istediklerini vurguladı.

Evi almak ve renove etmek için 30 bin euro 

Independent Türkçe'de yer alan habere göre ise Palese, 30 bin euroluk desteğin bir kısmının evin satın alınması, diğer kısmının da gerekli görülürse kasabanın tarihi merkezindeki evlerin renovasyon harcamaları için verileceğini ifade etti. Konsey üyesi Palese, 2019 yılında Presicce'nin komşu kasaba Acquarica'yla birleştiğini, bu anlaşma kapsamında elde edilen ek gelirlerin de söz konusu projelerin yıllarca desteklenmesini sağlayacağını dile getirdi. Proje kapsamında söz konusu destekten yararlanmak isteyenlerin, yetkililerin belirlediği ve 1991'den önce inşa edilmiş binalardan birini satın alması şartı var. Yetkililerin belirlediği binalarda, fiyatlar metrekare başına 500 eurodan başlıyor.

Yeşil altın şehri 

Tarihi 5. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar süren Ortaçağ'a dek uzanan Presicce kasabasında, o dönemlerde keşişler ve çiftçiler, yeraltında açtıkları tünel ve odalarda yağmacılardan ve istilacılardan saklanarak yaşıyordu. Bu yeraltı şehirlerinde kurulan zeytin değirmenlerinde zeytinyağı da üretiliyordu. 15. yüzyıl - 16. yüzyıldaki Rönesans döneminde varlıklı bir derebeylik olarak tanınan Presicce, ünlü sızma zeytinyağları nedeniyle Puglia'nın “yeşil altın” şehri diye de biliniyordu.

İstanbul'da bir daire fiyatına İspanya'da satılık köy