Kent Haberleri

Yeşil Artvin Derneği'nden Cerattepe maden projesini inceleme başvurusu!

Cerattepe'de iş makineleri çalışmaya devam ediyor. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Neşe Karahan, dün Artvin Valiliğine dilekçe ile başvurarak Cerattepe'de çalışma yapılan alanda inceleme yapmak istediklerini iletti.

Yeşil Artvin Derneği Avukatı Bedrettin Kalın, şirketin bölgede hala çalışmalarını yürüttüğünü ifade ederek, "Başbakanın sözü sonrasında, bize verilen söz doğrultusunda herhangi bir gelişme olmadı" dedi. 

Avukat Kalın, "Şirkete yer tahsisi yapılmış ve bölgeye yeni iş makineleri getirilmiş. Polis ve jandarma bizim, geçen yılın haziran ayından itibaren nöbet tuttuğumuz Cerattepe'deki direniş kulübemizden itibaren geçişlere izin vermiyor. Yeşil Artvin Derneği olarak valiliğe başvuruda bulunduk ve mevcut durum hakkında bilgi istedik. Tek talebimiz var, maden şirketinin çalışmalarına son vererek iş makineleriyle birlikte geri çekilmesi ve ayrıca bunun için Artvin'e sevk edilmiş güvenlik kuvvetlerinin de geri çekilmesidir. Maden şirketi Artvin'den çıkıncaya kadar direnişimiz devam edecek" dedi. 


Jandarma ve polis Cerattepe yolu üzerinde barikat kuran ve gazeteciler dahil kimsenin bölgeye geçişine izin vermeyen polis ve çevik kuvvet ekiplerinin bu kez Cerattepe mevkiindeki şirketin şantiye alanına kadar geçişleri ve ulaşımı açtığı öğrenildi. Jandarma ekiplerinin, maden şirketinin kısmen tel örgülerle çevirerek çalışmalarını sürdürdüğü şantiye alanındaki güvenlik önlemlerini sürdürdüğü bölgede, Yeşil Artvin Derneği tarafından 242 gün geceli gündüzlü nöbet tutulan barakadan ötesine ise geçiş izni verilmedi. 


TBB'den inceleme 

Bu arada Cerattepe bölgesindeki çalışmaları yerinde görmek için Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu da Artvin Valiliğine başvuruda bulundu. Artvinliler dün akşam saatlerinde kent meydanında toplanarak direnişi nasıl sürdüreceklerini tartıştı. 


BirGün/ Ömer Şan 



Haber Evrensel Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Artvin Cerrattepe’de Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenciliğine karşı direnişe geçen Artvinlilerin, Başbakan Davutoğlu ile görüşmesinde maden faaliyetinin mahkeme sonuçlanıncaya kadar durdurulması yönünde karar alınmasına rağmen, Cerattepe’ye giriş çıkışlar hâlâ yasak. Jandarma ve iş makineleri Cerattepe’deki bekleyişini sürdürüyor. İş makinelerinin içeride çalışma yapıp yapmadığı ise bilinmiyor. Başbakanın sözünün tutulup tutulmadığını yerinde görmek isteyen dernek üyeleri ve hukukçular ise Valiliğe başvuruda bulundu. 


Yeşil Artvin Derneği ve hukukçular yaptığı başvuruda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kamuoyu önünde verdiği sözün yerine getirilip getirilmediğini, Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu ve basın emekçileri eşliğinde görmek ve açıklamak istediğini Valiliğe iletti.


‘CERATTEPE’DE NELER OLUYOR, GÖRMEK İSTİYORUZ’


Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, madene karşı yürütülen direnişin 20 senedir süren yaşamsal bir mücadele olduğunu söyleyerek, şirketin Cerattepe’ye yasa dışı bir şekilde girdiğini ve şirketi durdurmak isteyen Artvin halkının polis saldırısıyla karşı karşıya kaldığını hatırlattı. Karahan, “Biz görüşmeye pazarlık için gitmedik, haklı nedenlerimizi anlatmaya gittik. Başbakan görüşmeleri de kapatmadı, devam edeceğini söyledi. Görüşmeleri yine sürdüreceğiz ama bu bir pazarlık değildir, konuya dair kararımız kesindir. Bugüne kadar asla yasa ve bilim dışı hareket etmedik. 20 yıldır süren bu yaşamsal mücadeleyi ve ekolojik, hukuksal süreci ilk ağızdan anlatmak üzere Başbakanla görüşmeye gittik. Ancak Orman Bölge Müdürlüğünün aynı saatlerde Cengiz İnşaat’a yer teslimini yaptığını öğrendik. Bundan dolayı Valiliğe bir dilekçe yazarak Cerattepe’de ne olup bittiğini görmek için heyet olarak oraya gitmek istediğimizi söyledik.” dedi. 


10 gündür Cerattepe’ye halkın girişinin yasak olduğunu söyleyen Karahan, şöyle konuştu: “Başbakan da böyle bir karar verdikten sonra Valiliğin oraya çıkmamıza engel olacağını düşünmüyoruz. Üstelik bütün bir halk olarak değil küçük bir heyet olarak oraya gitmek istiyoruz. Artvin huzurlu bir kenttir. Huzurumuzun daha fazla bozulmasını istemiyoruz. O yüzden bir an önce bunu sağlıklı bir şekilde sonlandırmayı düşünüyoruz. Maden faaliyeti tamamen durduruluncaya kadar sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz.


'BAŞBAKANIN SÖZÜ BOŞA DÜŞÜRÜLDÜ'


Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşen heyette yer alan Avukat Bedrettin Kalın, görüşmenin yapıldığı saatlerde Orman Bölge Müdürlüğünün şirkete yer tahsis etmesinin ahlaki bir davranış olmadığını söyledi. Daha önce de Orman Bölge Müdürlüğünün kış şartlarına rağmen dağın arkasından dolaşarak böyle bir girişimde bulunduğunu ancak başaramadığını hatırlatan Kalın, bu tahsise asıl tepki göstermesi gerekenin ise Başbakan Davutoğlu olduğunu vurguladı. Kalın, “Başbakan tüm yerel idareciler gibi Orman Bölge Müdürlüğünün de amiri olarak böyle bir söz verdi. Ancak Başbakanın sözü boşa düşürülerek şirkete 77 bin metrekare yer tahsisi yapıldı. Yerel idareciler olarak bu soruna bir çözüm bulmak yerine, Ankara’da bu sorunu tartıştığımız esnada bunu yaptılar” dedi. 


Evrensel