Yeşil binalar ilgi odağı oldu!
'Çevreci yapılar' olarak da bilinen yeşil binalar, hem firmaların hem de müşterinin ilgi odağı haline geldi. İlk aşamada maliyeti biraz fazla olan çevreci binaların ilerleyen zamanlarda sağladığı avantajları ve düşük işletim maliyetleri ön plana çıkıyor.
ARTAN çevresel kirlilik, küresel ısınma, enerji kaynaklarının azalması gibi etkenlerle tüm dünyada gayrimenkul yatırımlarında hızla yayılan yeşil bina trendi; son dönemlerde Türkiye'yi de etkisi altına aldı. İlk aşamada maliyeti biraz fazla olan çevreci binaların ilerleyen zamanlarda sağladığı avantajları ve düşük işletim maliyetleri ön plana çıkıyor. Uzmanlar konuyla ilgili şunları söylüyor:
İŞLETİM MALİYETLERİ DÜŞÜK
"Yeşil binalar olarak da adlandırılan çevreci yapılar, enerjilerini kısmen veya tamamen kendileri üretmekte, atık suları arıtılarak bahçe sulama ve ikincil seviye hijyen gerektiren alanlarda kullanılıyor. Ayrıca bina inşa edilirken kullanılan halı, ahşap gibi inşa malzemelerinin cinsi sera gazı salınımını emsallerine göre daha az yapan veya yapmayan türlerden meydana geliyor. Bunun gibi unsurlarla çevreci yeşil bina anlayışı ile yapılmış binaların ilk yatırım maliyetleri bir miktar fazla olsa da işletim maliyetleri daha düşük, daha dayanıldı binalar olarak karşımıza çıkıyor.
SERTİFİKA ALANLAR OLDU
Birkaç sene geriden gelmekle birlikte ülkemizdeki geliştiricilerimizde çevrecilik konularında artık daha etkin olmaya başladı. Geçen yıllarda 'çevreci binada neymiş' diye soranlar bugün 'çevreci binayı nasıl geliştirebiliriz' diye düşünür oldu. Ülkemizde son bir sene içinde yeşil bina konusunda sertifika alan onlarca bina oldu ve bu işin danışmanlığı da yapılmaya başlandı."
Hürriyet Ankara Ek