Yeşil GYO, bahçeli ev konseptini yaygınlaştıracak!
Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya, bahçeli ev konseptini yaygınlaştıracaklarını anlattı. İzmit'te 340 ev için el sıkıştıklarını söyleyen Gökkaya, bir sonraki hedefin Silivri olduğunu, Adana, Gaziantep ve Edirne'de arsa baktıklarını açıkladı
Yeşil GYO, Esenyurt’ta hayata geçirdiği İnnovia projesinden sonra İstanbul dışına iki katlı yeşil evlerle çıkıyor. Yeşil GYO'nun ilk durağı ise İzmit olacak. Yeşil GYO olarak 2010 yılı sonunda İnnovia projesini alarak portföyü ciddi anlamda büyüttüklerini belirten Yeşil GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya, "Bizim hedefimiz yeşil binalara uygun kompozit ürünlerden oluşan bahçeli evler yapmak. Bu amaçla İstanbul dışında iki katlı binalar yapacağız. Bunun ilk sözleşmesini İzmit'te yaptık" dedi.
İstanbul'un dışında bahçeli ev konseptini yaygınlaştıracakları bir yapılanma sürecine girdiklerini anlatan Gökkaya, "Türkiye'nin böyle bir şeye ihtiyacı var. İstanbul'un dışında daha sağlıklı ve doğayla daha baş başa ancak şehre 1-2 kilometre gibi çok uzak mesafede uzak ve yeşil bina konseptine uygun yeni ufak projeler oluşturmak istiyoruz" açıklamasını yaptı. İzmit'te kat karşılığında anlaştıklarını ve 340 tane ev yapacaklarını söyleyen Gökkaya, nisan-mayıs gibi de satışlara başlayacaklarını söyledi. Sonrasında ise Silivri'de bu tarz evler yapacaklarını dile getiren Gökkaya, "Ayrıca Adana, Edirne, Gaziantep gibi şehirlerde arsa bakıyoruz. Önümüzdeki 4-5 yıl boyunca bu tarz projelerle devam etmeyi planlıyoruz. Çünkü hem hızlı yapılıyor hem de insanlara daha iyi yaşam kalitesi sunmak açısından önemli" dedi.
REZİDANSTAN SIKILMAYA BAŞLADIK
Hedeflerinin insanları iyi fiyatlarla bahçeli evlerde oturtmak olduğunu dile getiren Gökkaya, bu metropollerin çoğunda alım gücü olan ancak kendisine iyi proje sunulmadığı için çok farklı yerlerde oturan insanlar olduğunu dile getirdi. Gökkaya şöyle devam etti: "Bize bu yönde talep geldi. İnsanlar artık rezidans tarzı yapıların içinde sıkılmaya başladı. İstanbul'da zaten bu tarz projeler çok yoğun.
Rekabet çok fazla. Biz zaten innovia projesinde 13 bin 800 konutla rüştümüzü ispat ettik" dedi. Bu çalışmanın aynı zamanda Türkiye'deki kentsel dönüşüm sürecinde önemli bir model olacağını kaydeden Gökkaya, "Çünkü bu evleri kompozitten tuğlalarla yapıyoruz" diye konuştu.
INNOVİA'DA 10 BİN KONUT SATILDI
Innovia'da 10 bin konut sattıklarını aktaran Gökkaya, "Buradaki satış hızının en önemli etkeni pazarlama metodu. Biz birleşmeden önce Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil bunun yapısını çok iyi kurdu. Yüzde 25-30 peşin, 5 yıl sıfır vade farkıyla bir modelle 2009'da krizin başladığı dönemde çok ciddi bir satış yapıldı. Haftada 4-5 bin kişinin satış ofisi ziyaret ettiği dönemler oldu. Metrekareleri küçülterek, ödeme şartlarını tabana yayarak satış yaptık. Bu konuda ciddi bir potansiyel var Türkiye'de. Çünkü gelirini beyan edemeyecek, edemeyen veya kredi kriterine uymayan insanlar. Ancak bizde temerüte düşme oranı binde 8. Satışlarımızın yüzde 85'i bizden ilk evlerini aldılar. Yani İnsanlar her şeyden feragat ediyorlar ama evinin parasını ödüyorlar" dedi.
Birinci etapta 1160, ikinci etapta 3 bin 500 konutun bulunduğu projede bu etaplarda yaşamın başladığını aktaran Gökkaya, "Şu anda 3'üncü ve 4'üncü etap satışta. 3'üncü etapta 3 bin 800 yer alıyor. 4 bin 650 dairenin yer aldığı 4'üncü etabın 35-40'ı satıldı. 2013 aralık ayında teslim edilecek" dedi.
SATILAN DAİRELERİN % 50'Sİ 1+1
Satılan dairelerin yüzde 50'sinin 1+1 olduğunu, diğerlerinin ise 2+1 ve 3+1 olduğunu kaydeden Gökkaya, talebe göre dairelerin büyüklüklerini değiştirdiklerini söyledi. Metrekare fiyatlarının ise 1850 TL ile 1900 TL olduğunu kaydeden Gökkaya, şerefiyesine göre bu fiyatların 2 bin 100 TL'ye kadar çıktığını da söyledi. Bu yıl içinde inşaatları devam eden Innovia 3 ve Innovia 4 projeleri için 100 milyon dolar yatırım yapacaklarını belirten Gökkaya, İzmit'teki proje için de 20 milyon dolar yatırım yapacaklarını kaydetti.
HEDEF BORSADA İLK 3
Borsa Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının iskontolu işlem gördüğünü kaydeden Işık Gökkaya şöyle konuştu: "24 tane GYO var borsada. Yeşil GYO'de iyi gidiyor. 2011 yılı sonu itibariyle 14 milyon 700 TL kar açıkladık. İyi bir yıl olarak geçti.
Teslimatlarımız yaptık."
Ancak Türkiye'de borsanın mali tablolarla çok bağlantılı olmadığını ifade eden Gökkaya, "O anki yatırımcının hissiyle hareket ediliyor. Yatırımcı kısa ve orta vadeli düşünmemeli GYO hisselerinde. Çünkü GYOlarda bir projenin sunulması ve onun mali tablolara yansıması en az 2.5-3 yıl alıyor. Biz devam eden projeyi aldığımız için onun için karımız oluştu" dedi. Yeşil GYO olarak 24 GYO arasında piyasa değeri açısından 6'ıncı sırada olduklarını aktaran Gökkaya, hedeflerinin ilk 3 GYO arasında olduğunu ancak buna 2-3 yılda ulaşmayı planladıklarını söyledi. Özellikle Anadolu'daki projelerinin bu dönemde etkili olacağını aktaran Gökkaya, "Bu projeler çok hızlı ve çabuk yapacağımız projeler olacak. Bu projeler bizim için lokomotif olacak" diye konuştu. Bunların dışında İstanbul'da da projeler yapmayı planladıklarını anlatan Gökkaya, "Yeşil inşaat proje geliştiriyor. Sonra biz onu portföyümüze alıyoruz. Çünkü GYOların portföyüne bir projenin girmesi için bazı şartlar gerekiyor. Türkiye'de inşaat sektöründe bu çok kolay olmuyor. İmarının net olması olmaması gibi birçok konu var. Yeşil İnşaat'ın geliştirdiği projeler var. Biz de karlılığına bağlı olarak bunu portföyümüze katıyoruz."
TOPKAPI'YA 4 YILDIZLI OTEL
Yeşil İnşaat'ın şu anda Fako İlaç Fabrikası arazisindeki yürüttüğü ofis projesinde ruhsat alma aşamasına geldiğini ayrıca bir otel projesi daha olduğunu anlatan Işık Gökkaya, "Bu otel Topkapı'da Yeşil Plaza'nın arkasında Yeşil İnşaatın arsasında olacak. Muhtemelen 4 yıldızlı olacak" dedi.
Yeşil inşaat olarak kentsel dönüşüm projelerinde yer almayı planladıklarını aktaran Işık Gökkaya, burada özellikle özel sektörün kentsel dönüşümdeki konumunun ne olacağı konusunda bir netlik oluşmasını beklediklerini söyledi. Özellikle kentsel dönüşümün ranta dönüşmemesi gerektiğine dikkat çeken Gökkaya, "Mülkiyet hakkını koruması gerekiyor. Bu çerçevede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Koordinasyonunda ihaleler olacaktır. Bu ihaleler uygun olursa yer alacağız. Şehirler 1/100 binlik planlar ölçeğinde sağlıklı olarak planlanmalı" dedi.
Konutta balon fiyatlar yok, çoğunluk 2 bin $'dan satılıyor
Türkiye'de 400-450 bin konut satıldığını bunun yüzde 25-30'nun ise İstanbul'da satıldığını aktaran Gökkaya, "Markalı konut ise yüzde 30-35'i. Yani her yıl 30-35 bin adet markalı konut satışı oluyor. Bu markalı konutların da metrekareleri genellikle 2 bin-3 bin dolardan satılıyor. Çok az projede metrekare fiyatı 4 bin 5 bin dolar seviyelerinde. Yani bir balon olduğunu söylemek doğru değil. İstanbul'da fiyatları yüksek birkaç proje referans alınıyor. Bu çok yanlış bir şey. Merkeze yakın yerlerde arsa maliyeti yüzde 45-60'lar arasında oluyor. Merkez dışına çıktıkça bu oran yüzde 35'leri buluyor" diye konuştu.
Ürettiği kompozit tuğlayı kullanacak
Projelerinde hammaddesi cam elyaf ve kum olan kompozit tuğlanın kullanılacağını anlatan Gökkaya, "Hafif, depreme dayanıklı, enerji tasarrufu sağlıyor. Engin Yeşil'in bir firması bu malzemeyi üretiyor. Bu ürünler bizim projede kullanılacak” dedi.
Leyla İlhan/Dünya