Sektörel

Yeşil İş 2014 Sürdürülebilir İş Buluşması gerçekleşti!

‘YEŞİL İş 2014: Sürdürülebilir İş Buluşması’ 6. yılında iş dünyasını değişim için bir araya getirdi. İki gün boyunca 130 konuşmacı ve 60 oturuma ev sahipliği yapacak Yeşil İş 2014’ün bu yılki teması ‘Değişimi Yönetmek’ oldu.

TÜRKİYE ve dünyanın birçok yerinden katılımcının yer aldığı organizasyonun ilk gününde The Guardian Sürdürülebilir İş Bölüm Başkanı ve Baş Editörü Jo Confino’nun moderatörlüğünde ‘İş  dünyasının yeni parametreleri 2014: CEO ajandaları’ adlı oturum düzenlendi. Oturum katılımcıları arasında THY Genel Müdür Temel Kotil, Schneider Electric Türkiye Genel Müdürü Bora Tuncer, BASF Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkanı Volker Hammes ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt ve İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Galya Frayman Molinas katıldı.


ENERJİ VERİMLİLİĞİNE KATKI

 


Sonuçları itibariyle, sürdürülebilirliğin acil olarak yaklaşılması gereken bir konu olduğunu ifade eden Schneider Electric Türkiye Genel Müdürü Bora Tuncer,  öğretileri tekrar gözden geçirip, sürdürülebilirlik konusuna en hızlı ve etkili sonuçları getirecek konularda karar ve aksiyon alınması gerektiğine vurgu yaptı. İş hayatının ‘iş’ yapmak için var olduğunun altını çizen Tuncer, “Tüm aksiyonlarımızı bu gerçeği göz önüne alarak planlamamız gerekiyor” diye konuştu. Şehirlerin bugün dünyadaki enerjinin yüzde 75’ini kullandığını söyleyen Tuncer, “Şehirler karbon salınımının ana kaynağı. Burası bizim etki edebileceğimiz ve katkı sağlayabileceğimiz bir alan. Şehirlerin enerjiyi daha akıllı ve verimli kullanmasını sağlayan çözümlerle enerjinin daha verimli kullanılmasını sağlayabiliyoruz. Bunun doğal sonucu olarak, dünyamızın sürdürülebilirliğine katkı sağlayan bir iş modeli ile tüm paydaşlara enerjinin önemini ifade ederken, herkesin kazanmasını sağlayabiliyoruz” dedi. Türkiye’de müthiş bir büyüme potansiyeli olduğunu belirten Tuncer, “Enerji alanında yaptığımız tüm çalışmaları çift taraflı bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyoruz. Dolayısıyla hem gezegeni koruyoruz, hem de korumanın bize sağladığı bütçeyi gelecek nesillerin gezegeni koruyabilmesi için bilinçlenmesi adına kullanıyoruz” dedi.


LOKOMOTİF MAKİNELERARASI İLETİŞİM

Sürdürülebilir iş modellerinin gelişmesine yardımcı olmak amacıyla ‘Dijital Şirketler’ başlığı altında kurumların dijital dönüşümünü hedefleyen adımları hayata geçirdiklerini belirten Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, şirketlere, sundukları makineler arası iletişim (M2M) çözümleriyle, kârlılıklarını en üst seviyeye çıkardıklarını ve maliyet avantajı sağladıklarını söyledi. Bu sayede enerjiden tasarruf edip çevreyi korumaya da destek verdiklerini anlatan Öğüt, daha sürdürülebilir bir dünya vizyonuna katkıda bulunduklarını belirtti.  Sundukları çözümlerle, şirketlere, ‘zaman ve paradan tasarruf ederek’ operasyonel verimlilik sağlayabileceklerini söylediklerini ifade eden Öğüt, “Yeni iş modelleriyle fark yaratabilecekleri ve sürdürülebilir etkin iş modelleriyle doğadaki ayak izini düşürebilecekleri mesajını vermek istiyoruz. Şirketlere genişbant teknolojilerini kullanarak öne geçme şansı veriyoruz. Makineler arası iletişim çok önemli bir lokomotif” dedi.


Bireyler önder olmalı

AKILLI şehirlerin yakın zamanda hayata gireceğini söyleyen Bora Tuncer, “Su şebekesinden trafiğe, sağlıktan eğitime kadar herşey tek bir noktadan yürütülüyor akıllı şehirlerde. Şehirlerin ölçülebilir olması gerekiyor. Şehirler için enerji verimliliği konusunda devleti de önemli çalışmaları var. Örneğin yeni yapılan kamu hastanelerinde enerji verimliliği konusunda zorunlukları var. Ancak devletin yapacağı uygulamalardan öte iş hayatının ve bireylerin de bu işte önder olması gerekiyor” dedi. Şirket olarak yaptıkları her işin enerjinin az tüketilmesi için olduğunu belirten Tuncer, “O yüzden sürdürülebilirliğe direk katkı sağlıyoruz. Fabrikaları en yeşil şekilde oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.


Enerji talebi artacak


YAPILAN araştırmalara göre 20 yıl içinde global enerji talebinin yüzde 40 artacağını vurgulayan Gökhan Öğüt, bu artışın büyük bölümünün gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanacağını dile getirdi. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için sürdürülebilirlik alanında etkili politikaların uygulanmasına ihtiyaç olduğunun altını çizen Öğüt, “Mobil teknolojiler, doğal kaynakların kontrollü kullanımını ve sürdürülebilir kalkınma hedefini ulaşılabilir kılarak, daha yeşil bir dünyaya hizmet ediyor. Eğitimden sağlığa, finanstan lojistiğe, tarımdan üretime tüm iş alanlarını yeniden tasarlayarak hız ve tasarruf sağlayan bu teknolojiler, yatay kestiği sektörlerde sağladığı verimlilik artışıyla ekonomik büyümenin lokomotifi olduğu gibi, sürdürülebilirlik uygulamalarının da itici gücü oluyor. Mobil teknolojiler rekabet avantajı sağlıyor. Böylece şirketler, sürdürülebilir bir sürece katılım imkânı buluyor” dedi.


Kimyayı yeniden yaratıyoruz

BASF Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başkanı Volker Hammes de, sürdürülebilir çözümler için çalıştıklarını ifade etti. Yaptıkları iş kimyanın da bunun bir parçası olduğunun altını çizen Hammes,  

“25 yıl önce maliyetleri düşürmek için çalışmalara başladık. Ancak şimdi çevreyi korumak şirketimiz için çok önemli bir değer. Sürdürülebilir gelecek için kimyayı yeniden yaratmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.


2100 yılını düşünüyoruz


DİĞER havayolu şirketlerine göre daha az karbondioksit salımı yaptıklarını söyleyen THY Genel Müdür Temel Kotil de, “Satış politikamızda da hayatımızı sürdürme konusu var. Kendi misyonumuz ve doğayı önemsiyoruz. 2100’de nasıl  bir görünüm bizi bekliyor. Bunlara bakıp hareket ediyoruz. Torunlarımın da bu yüzyılın sonunu görmesini istiyorum. 2050’den sonra hava yolu şirketleri 2 kat yolcu taşıyacak ancak ilave karbondioksit salınımı olmayacak” diye konuştu.

Sürdürülebilir İş Ödülleri sahibini buldu


YEŞİL İş 2014 Sürdürülebilir İş Buluşması’nda bu yıl ilk kez, sürdürülebilir iş modelleri ile önemli başarılara ulaşmış kurumlar ve sosyal, ekonomik ve çevre konularındaki tehditlere karşı ciddi adımlar atan liderler ödüllendirildi. Bu çerçevede Soysal Etki Kategorisi’nde Metro Market’e’e, İş Birliği Kategorisi’nde Vodafone Türkiye’ye , Karbon Enerji Yönetimi kategorisinde Sütaş’a, Sürdürülebilirlik İletişim kategorisinde Unilever Türkiye’ye, Su Yönetimi kategorisinde Coca Cola İçecek İzmir Fabrikası aldı. Yılın Sürdürülebilir İş Lideri Ödülü Borsa İstanbul YK Başkanı ve Genel Müdür Başkanı Dr. M. İbrahim Turhan’a verildi. Yine bu yıl ilk kez Schneider Electric tarafından verilen ‘Pozitif Katkı Ödülü’ de İstanbul Modern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı’na, Schneider Electric Genel Müdürü Bora Tuncer tarafından takdim edildi.


Dünya, çevre konusunda risklerle karşı karşıya


NERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Çimen, değişimi yakalamak ve algılayabilmenin başarının ön şartlarından biri olduğunu belirterek, yaşananların, dünyada enerji politikalarında bir değişimi zorunlu kılacak gibi göründüğünü söyledi. ‘Sürdürülebilir İş buluşması Yeşil İş: 2014’ konulu toplantıda konuşan Çimen, bugün dünyada değişmeyen şeylerin başında değişimin geldiğini ifade etti. Teknolojideki değişmelerin, bilim dünyasındaki gelişmelerin her gün değişimi daha da hızlandırdığını vurgulayan Çimen, bu değişimi yakalamanın ve algılayabilmenin, başarı için ön şartlardan biri olduğunu söyledi. Değişimi görüp takip edebilmenin tek başına yeterli olmadığını ve bu değişimi yönetebilmenin çok önemli olduğunun altını çizen Çimen, şöyle devam etti: “Enerji sektöründe özellikle sürdürülebilirlik boyutu oldukça önemli. Tüm dünyada temel sorun, bir şekilde ülkelerinin, kendi insanlarının enerji ihtiyacını nasıl sürdürülebilir şekilde sağlayacağı hakkında. Çevre bağlamında ise yaşanan tartışmalar, gerçekten dünya enerji sisteminde, ülkelerin enerji politikalarında çok radikal bir değişimi zorlayacak gibi görünüyor. Bugün bilim adamlarının önemli kısmının ortaya koydu bilgilere göre, dünya ciddi bir risk ve tehditle karşı karşıya. Bunun en temel sebeplerinin başında global ısınma dediğimiz sorun geliyor. Bu yaşananlar dünyada enerji politikalarında bir değişimi zorunlu kılacak gibi görünüyor.”


Enerjiyi merkeze aldık


GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de insanlığın yeni bir dünya düzeninde bulunduğunu, sürdürülebilir kalkınmanın, yalnız ekonomik kalkınmadan ibaret olmadığını, insanı merkeze alan, çevreyi koruyan bir bakış açısıyla politikaların yürütülmesi gerektiğini kaydetti. Nasıl ülkeler birbiriyle rekabet ediyorsa artık kentlerin de birbiriyle yarıştığına vurgu yapan Şahin, Gaziantep’in, bugün 200 bin çalışanı olan 6. Organize Sanayiyi kurmaya başladığını ifade etti. Şahin, 170 ülkeye ihracat yapan ve 6 milyar dolar ihracat kapasitesine ulaştıklarını söyledi. Gaziantep’i kentler arasında ön plana çıkarabilmek için enerjiyi merkeze alan ve bu bakımdan da yeni bir döneme başlamaları gerektiğine inandıklarını söyleyen Şahin, işe, ‘Ekolojik Kent nedir?’ tanımıyla başladıklarını aktardı. Şahin, enerji tasarrufu sağlandığında binadaki yalıtım dahil, toprak, hava ve suyun tasarrufun bir parçası olarak görüldüğünde değişimin nasıl gerçekleşeceğinin izlenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin en büyük ‘solar otopark’ projesini tamamlayarak bugün toplantıya geldiklerini belirten Şahin, “Yıllık 100 evin enerji ihtiyacını giderecek bir otoparka sahibiz. Üzerinde çalıştığımız diğer alternatif enerji de bizim fıstığımız. Yaş fıstığın üzerinde bir kabuk var. Bir üniversiteyle yaptığımız çalışmada bunun, yüksek metan gazı üretebileceğini ve bir çalışma yapmamız gerektiğini gördük “ diye konuştu.

      

Değişime ayak uyduran ayakta kalır


SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa da hızla değişen ve büyüyen, sorunları artan dünyanın gündeme getirdiği en önemli konulardan birinin, değiştirilemeyen değişikliklerin nasıl yönetileceği olduğunu söyledi. Daha güçlü olanın değil, değişime ayak uydurabilen canlı türlerinin varlığını sürdürebildiğinin altını çizen Bursa, “İş dünyası da böyle. İş dünyasının gittiği bir yön var, akıntının tersine kürek çekerek bir yere gelemiyor, belli bir değişimi yönetmek durumunda kalıyorsunuz. Acaba bu değişik koşullar nasıl kullanılabilir? Dünyamız çok ciddi sorunlarla karşı karşıya. Doğa ve çevre değerleri açısından bakıldığında, dünya son yıllarda baş döndürücü hızla çevre sorunlarını artırarak devam ediyor. İkinci Dünya Savaşı’nı takip eden yıllarda uzmanlar mevcut tüketim, üretim ve dünyanın kullanılma biçimi devam ederse, dünyanın sonunun yakın olduğunu söylüyor. Sürdürülebilirlik için yapılan çalışmalarla bugünden yavaş yavaş bütün alışkanlıklar, üretim tüketim kalıpları yeniden gözden geçirilerek, sürdürülebilirlik esas alınmalı” dedi.


Hürriyet