Sektörel

Yeşil ofis binalarında verimlilik yüzde 10 artıyor!

Yeşil ofis binalarında üretkenlik yüzde 10 artarken, personel giderlerinde yüzde 10’a yakın bir düşüş gözleniyor. Yeşil bina danışmanlık şirketi Altensis’in Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, açıkladı.

Yeşil bina danışmanlık şirketi Altensis’in Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı,  personel maliyetlerinde % 10’luk farklılıkların şirketlerin finansal göstergelerinde ciddi sonuçlar ortaya çıkaracağını söyledi.



ABD’de çalışan başına % 3 devamsızlığın, çalışan başına 2000- 2500 USD arasında bir maliyet oluşturduğu hesaplandı.Emre Ilıcalı ayrıca jenerasyonunun ofislerde yüksek konfor arayışında olduğunun da altını çizdi.



Dünyada küresel ısınmanın olumsuz sonuçlarıyla birlikte kamuoyunda çevreye yönelik artan farkındalık, gayrimenkul pazarında yeşil bina olarak adlandırılan çevre dostu yapıları da beraberinde getirdi. Konut, otel, AVM veya ofislerin çevreye karşı zararlı etkilerinin en aza indirilirken, aynı zamanda dünyada kıt olan enerji kaynaklarının da daha tasarruflu kullanılmasına yönelik konumlandırılması, yeşil binaların bir trend olarak dünyaya yayılmasına neden oldu.




Çevre dostu yeşil binalar sadece yerküreyi ve çevreyi korumakla kalmıyor, aynı zamanda yaşayanların, çalışanların sağlık ve konforuna da katkıda bulunuyor. Araştırmalara göre yeşil ofis binalarında çalışların verimliliği yüzde 10 oranında artarken, personel giderleri de yüzde 10’a yakın azalıyor.

Yeşil binalar konusunda Türkiye’nin vizyoner şirketi Altensis’in kurucu ortağı Emre Ilıcalı,  toplam işletme maliyetleri içinde yüzde 90’a ulaşan personel maliyetlerinde yüzde 10’luk azalmanın ve üretkenlikte yüzde 10’luk artışın şirketlerin finansal göstergelerinde ciddi sonuçlar ortaya çıkaracağını açıkladı.




Ülkemizde son yıllarda üst kalite ofis yatırımlarının giderek arttığını ve sadece İstanbul’da 2017 sonunda 6.5 milyon m2lik bir ofis stoğunun oluşacağını anlatan Emre Ilıcalı, yüksek konforlu ofis binalarındaki artışa ilişkin şu değerlendirmede bulundu:



Jenerasyonunun Beklentileri Yüksek

“21. Yüzyılın bilgi toplumunda,  tıpkı Sanayi devriminin etkisiyle hızla artan endüstriyel işletmeler gibi, yüksek konforlu ofis binaları artış gösterdi. Bir anlamda sanayi devrimi sonrasında ortaya çıkan yatay endüstriyel yapılaşmanın yerini, günümüzde yüksek katlı ofis kuleleri aldı. Y jenerasyonunun iş hayatına girmesiyle, firmaların kendi çalışanlarına sundukları çalışma ortamlarının karakterleri öngörülemeyen bir şekilde değişti.  Özellikle ofis projelerindeki yüksek donanımlı çalışan tipinin, sağlık ve konfora ilişkin farkındalığı oldukça yüksek. Daha ferah, daha temiz, termal konfor öğelerine sahip, daha aydınlık mekanlarda çalışmak istiyorlar. Bu mekanlarda çalışanların üretkenlikleri de artıyor.”




Yeşil ofis binasının çalışan verimliliği yanı sıra işletme verimliliği açısından da faydaları bulunuyor. Yeşil bina değerlendirme sistemlerine göre, yeşil binalarda ortalamada %20-30’a varan enerji giderlerinde azalış, % 30-40 civarında su verimliliği, yine % 20 civarında operasyonel bakım onarım masraflarında azalış hedefleniyor.



Yeşil Bina Sayımız Daha da Artmalı 

Türkiye’de yeşil bina sayısının artması gerektiğini anlatan Emre Ilıcalı, sözlerini şöyle sürdürdü:“2014 Aralık ayı itibariyle ülkemizde sertifikalı 114, devam eden ise 300’ün üzerinde yeşil bina projesi bulunmaktadır. Senede bir milyonun üzerinde konutun satıldığı, 100 binin üzerinde yeni projenin üretildiği Türkiye için bu rakamlar oldukça düşük. Özellikle geçtiğimiz yıllarda başlayan ve önümüzdeki senelerde ivmelenerek devam edecek olan kentsel dönüşüm sürecinde, yeşil binalara çok daha fazla önem verilmesi gerekmektedir. Bu konunun mutlaka yerel mevzuatlara girmesi, yeşil bina kriterlerinin standart hale gelmesi, bu sayının hızlıca artmasını sağlayacaktır. “Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, Dünyada çalışan verimliliğinin önemine dair şu örnekleri de paylaştı:


“ABD’de yıllık çalışan başına % 3 civarındaki devamsızlık, toplamda çalışan başına 2000- 2500 USD arasında bir maliyet oluşturmaktadır. Birleşik Krallık’ta özellikle psikolojik sorunlardan kaynaklı yıllık 30 Milyar poundluk bir üretim kaybı yaşanmaktadır. Avustralya’da devamsızlık sebebiyle 7 Milyar Dolarlık bir ek maliyet ortaya çıkmaktadır.”




Yeşil Ofislerin Özellikleri:


WGBC tarafından hazırlanan ofis yaşam kalitesi raporuna göre ön plana çıkan faktörlerden bazıları şöyle:

-Hava kalitesi yüksek ofiste rapor alanların oranı yüzde 35 azalırken, personel verimliliğinde ortalama 8 % ila 11 % arasında iyileşme öngörülüyor.

-Termal konfor eksikliği performansı yüzde 4 ile 6 arasında düşürüyor. İklimlendirme sisteminde kullanıcı kontrolünün olduğu durumlarda, toplam üretkenlikte % 3 e varan bir artış gözleniyor.

-Yeterli gün Işığı ile uyku kalitesi de yükseliyor, çalışanların ortalama 46 dakika daha fazla uyudukları,  sağlık sorunlarıyla devamsızlıkların % 6.5 civarında azaldığı gözlemleniyor.

-Aşırı gürültü verimliliği yüzde 60 azaltıyor

-İç mekanda doğru tasarım stresi yok ediyor. Sosyal alanlarda yapılan iyileştirmeler sonucu, iş yerine ve çalışma arkadaşlarına olan bağımlılıkta (cohesion) 18 % artış gözlemleniyor. Stres seviyesinde %6 ve işten ayrılmalarda 12% oranında azalma görülüyor.-Lokasyon ve ulaşım kolaylığı devamsızlığı azaltıyor. Ofis binasında bulunan çeşitli imkanların devamsızlıkları 68 % oranında azalttığı tespit edilmiştir.