22 / 12 / 2024

Yeşil Yol projesi askıya mı alındı?

Yeşil Yol projesi askıya mı alındı?

Doğu Karadeniz'de altı ili kapsayan çevre düzeni planı, idari davalara bakan en üst yargı heyeti olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından durduruldu. Planda ön görülen 'Yeşil Yol' dahil pek çok projenin askıya alınması gündeme geldi.



Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Artvin-Gümüşhane’yi içine alan ‘1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’, 7 Aralık 2011’de kabul edilmişti. TEMA Vakfı, planda bölgenin doğal varlıkları açısından tehdit oluşturabilecek bölümlerine dava açtı. Bu davanın bir bölümünde ‘Yeşil Yol’ olarak bilinen ancak resmi adı ‘Yaylalar Arası Bağlantı Yolu’ olan proje de vardı.


Davayla ilgili 4-5 Kasım 2013’de yörede keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Bunun sonucunda 103 sayfalık bilirkişi raporu hazırlandı. Bu bilirkişi raporundan sonra da 26 Ocak 2014 tarihinde davaya bakan Danıştay 6. Dairesi tarafından TEMA Vakfı’nın taleplerinin bir bölümüyle ilgili ‘yürütmenin durdurulması’ kararı verildi. Karar 37 sayfalık gerekçe içeriyordu. Ancak, bu kararda Yeşil Yol’la ilgili hükümler ve HES’lerin çevre düzeni planlarında yer alması ve bunun için gerekli plan çalışmalarının yapılması gerektiği yer almıyordu.


ŞİMDİ ASIL KARAR BEKLENİYOR

TEMA Vakfı, 24 Ağustos 2015’te Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na 15 başlıkla itiraz etti. Bu başlıklardan ikisi de Yeşil Yol ve HES’leri ilgilendiriyordu. Dün (14 Ocak) Ulusal Yargı Ağı’nda (UYAP) açılan dava ile ilgili bir ‘yürütmeyi durdurma’ kararı yayınlandı. TEMA’nın talepleri kabul edildi. Böylece çevre düzeni planındaki HES’ler ve Yeşil Yol hükümleri de durdurulmuş oldu. Üstelik en üst kurul tarafından...Şimdi dava tekrar Danıştay 6. Dairesi’ne gidecek ve nihai karar beklenecek...


ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME

TEMA Vakfı avukatı Ömer Aykul, kararı Radikal’e yorumladı. Verilen kararın çok önemli olduğunu belirten Aykul, şunları söyledi: “Bir kere daha üst bir karar yok. Bu ara karar ama Danıştay 6. Dairesi gerçek anlamda iptal ederse olay nihayete erecek. Yaylalar arası entegrasyonu sağlayan yok tamamen iptal edilecek. Şu anda da Yeşil Yol’un yürürlüğü durmuş oldu.


HES’lerle ilgili de “Mevcut sistemdeki HES yapımının doğru olmadığı, yerlerinin çevre düzeni planlarında belirlenmesi gerektiğini” söylüyorduk. “Havza planlaması yapılması, çevre düzenini planlarında mutlaka planlaması gerekiyor” dedik. En üst yargı organının, hukuk açısından bakış açımızı doğru bulması çok iyi bir gelişme. Bundan sonra yapılacak HES’ler çevre düzeni planında gözükecek. Plancılar bakacak. Enerji Bakanlığı canı istedi diye, HES yapılamayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu planlara bakıp onay verecek ya da vermeyecek.”


Mevcut yapılan projenin bu karla yıkılamayacağını belirten Aykul, “Ancak bundan sonra yapılacaklar bundan öncekilerin doğaya yaptığı olumsuz etkileri dikkat alınarak planlanacak ve yapılacak” dedi.


Radikal/ Serkan OCAK




Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Danıştay, Tema Vakfı tarafından 'Yeşil Yol Projesi'ni de kapsayan Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ilin 'Çevre Düzeni Planı' için açılan davada verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararının kapsamını Ulusal Yargı Ağı Projesi'nde (UYAP) yayınladı. Karara göre, Çevre Düzeni Planı'nda yer almayan Yeşil Yol projesi ile hidroelektrik santraller başta olmak üzere dere ıslah çalışmaları askıya alındı. Karara en çok, İş makinesinin önüne geçerek 'Yaylaların yolu birleşmeyecek. Vali bize çapulcu diyor. Vali, kaymakam kimdir? Biz devletiz' şeklinde tepki gösteren Havva Ana'yı sevindirdi. Proje, Karadeniz Bölgesi'nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki yolu kapsıyordu.


Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu illerindeki vadilerin doğal varlıklarının değerlendirildiği 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, 2011 yılının Ağustos ayında dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlandı. TEMA Vakfı, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma ile ilgili olarak, bir haftalık askı süresi içerisinde planın 36 maddesine itiraz etti. Ancak itirazlardan sonuç alamayan TEMA, planın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 2011 yılının Aralık ayında Danıştay'a dava açtı. Dava kapsamında 2013 yılının Kasım ayında Danıştay üyeleri ile birlikte aralarında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim görevlilerinin yer aldığı bilirkişi heyeti, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 36 noktada 3 gün süreyle inceleme yaptı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bilirkişi raporunda bölgedeki önemli doğa koruma alanları, su havzaları ve tarım alanlarını korumadığına vurgu yapılan 6 ilin Çevre Düzeni Planı'nın yürütmesini durdurma kararı verdi. 


TEMA VAKFI'NIN İTİRAZLARI KABUL EDİLDİ 


Danıştay'ın verdiği karar, 14 Ocak tarihinde UYAP'ta yayınladı. TEMA Vakfı'na da ulaşan kararla Doğu Karadeniz'de ekosistemi, doğal ve kültürel varlıkların korunmasını tehdit eden pek çok planın yürütmesi durdurulmuş oldu. Karara göre dere yatakları ıslah çalışmaları, hidroelektrik santraller, Trabzon'un Yomra ilçesindeki sanayi alanı ve kentsel yerleşik alan olarak planlanan bölge, Rize ili İkizdere İlçesi'ndeki maden sanayi alanı olarak planlanan bölge, Yeşil Yol olarak bilinen, yayla turizmi kapsamında yaylalar arası entegrasyon projesi durduruldu. TEMA Vakfı, şimdi Danıştay'ın nihai kararını bekliyor. 


TEMA VAKFI: PLANDA YER ALMAYAN PROJELERİN YAPIMI MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR 


TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, kararın Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sayıları 500'ü aşan HES projeleri ile 2 bin 600 kilometre uzunluğunda, yayalarda ciddi değişimlere yol açacak Yeşil Yol projesinin geleceğini yakından ilgilendirdiğini belirterek şu değerlendirmede bulundu: 


"10 yıldır bölgenin geleceğini belirleyecek projelerin bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylüyorduk. Bugüne kadar verilen 100'e yakın yerel mahkeme kararlarında havza planlamalarına işaret edilmişti. Bu kez yargının en üst organı olan Danıştay bu kararları doğruladı. 10 yıldır savunduğumuz doğrular mahkemece kabul gördü. Bundan sonra bölgedeki her projenin Çevre Düzeni Planı'na uyumuna bakılacak. Bir proje geliştirilirken, diğer projelerle birlikte değerlendirilecek ve planda yer olması şartı aranacak. Karar, doğa koruma mücadelelerine önemli bir hukuki destek olacaktır. Bu yeni süreçte Çevre Düzeni Planı'nda yer almayan HES'ler ve Yeşil Yol projelesinin yapımı pek mümkün görünmüyor." 


Zaman


Haber Star Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Karadeniz'de 7 ili içine alan 'Yeşil Yol Projesi' Danıştay tarafından durduruldu. Danıştay, Tema Vakfı tarafından 'Yeşil Yol Projesi'ni de kapsayan Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ilin 'Çevre Düzeni Planı' için açılan davada verdiği 'yürütmeyi durdurma' kararının kapsamını Ulusal Yargı Ağı Projesi'nde (UYAP) yayınladı. 


Karara göre, Çevre Düzeni Planı'nda yer almayan Yeşil Yol projesi ile hidroelektrik santraller başta olmak üzere dere ıslah çalışmaları askıya alındı. Rize, Artvin, Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu illerindeki vadilerin doğal varlıklarının değerlendirildiği 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı, 2011 yılının Ağustos ayında dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlandı. TEMA Vakfı, daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma ile ilgili olarak, bir haftalık askı süresi içerisinde planın 36 maddesine itiraz etti. Ancak itirazlardan sonuç alamayan TEMA, planın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 2011 yılının Aralık ayında Danıştay'a dava açtı. Dava kapsamında 2013 yılının Kasım ayında Danıştay üyeleri ile birlikte aralarında Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim görevlilerinin yer aldığı bilirkişi heyeti, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 36 noktada 3 gün süreyle inceleme yaptı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bilirkişi raporunda bölgedeki önemli doğa koruma alanları, su havzaları ve tarım alanlarını korumadığına vurgu yapılan 6 ilin Çevre Düzeni Planı'nın yürütmesini durdurma kararı verdi.

Danıştay'ın verdiği karar, 14 Ocak tarihinde UYAP'ta yayınladı. TEMA Vakfı'na da ulaşan kararla Doğu Karadeniz'de ekosistemi, doğal ve kültürel varlıkların korunmasını tehdit eden pek çok planın yürütmesi durdurulmuş oldu. Karara göre dere yatakları ıslah çalışmaları, hidroelektrik santraller, Trabzon'un Yomra ilçesindeki sanayi alanı ve kentsel yerleşik alan olarak planlanan bölge, Rize ili İkizdere İlçesi'ndeki maden sanayi alanı olarak planlanan bölge, Yeşil Yol olarak bilinen, yayla turizmi kapsamında yaylalar arası entegrasyon projesi durduruldu. TEMA Vakfı, şimdi Danıştay'ın nihai kararını bekliyor.

Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, kararın Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sayıları 500'ü aşan HES projeleri ile 2 bin 600 kilometre uzunluğunda, yayalarda ciddi değişimlere yol açacak Yeşil Yol projesinin geleceğini yakından ilgilendirdiğini belirterek şu değerlendirmede bulundu: "10 yıldır bölgenin geleceğini belirleyecek projelerin bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylüyorduk. Bugüne kadar verilen 100'e yakın yerel mahkeme kararlarında havza planlamalarına işaret edilmişti. Bu kez yargının en üst organı olan Danıştay bu kararları doğruladı. 10 yıldır savunduğumuz doğrular mahkemece kabul gördü. Bundan sonra bölgedeki her projenin Çevre Düzeni Planı'na uyumuna bakılacak. Bir proje geliştirilirken, diğer projelerle birlikte değerlendirilecek ve planda yer olması şartı aranacak. Karar, doğa koruma mücadelelerine önemli bir hukuki destek olacaktır. Bu yeni süreçte Çevre Düzeni Planı'nda yer almayan HES'ler ve Yeşil Yol projelesinin yapımı pek mümkün görünmüyor."


YEŞİL YOL PROJESİ NEDİR?

Yeşil Yol, Samsun'dan başlayarak Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin'in yaylaları ve turizm merkezlerini üst koddan birbirine bağlayan yaklaşık 2 bin 600 kilometre uzunluğunda turizm yolu olarak planlandı. 7 metre genişliğinde gidiş- geliş tek şerit olarak planlanan yolun zemini taş parke döşemeli olacak. Bu yolla birlikte 40 noktada oteller, restoranlar ve kayak tesislerinden oluşan turizm merkezleri oluşturulacak. İki yıldır süren ve 90 milyon lira harcanan Yeşil Yol çalışmasının 2018 yılında tamamlanması planlanıyor.


Star


Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Yeşilyol’u da kapsayan yürütmeyi durdurma kararı çevrecilere umut oldu. Direnişin öncü isme Rabia Ana ‘Torunlar adına sevindim’ dedi.


TEMA Vakfı’nın açtığı davada Danıştay’ın Yeşil Yol Projesi’ni de kapsayan Karadeniz Bölgesi’ndeki 6 ilin Çevre Düzeni Planı”nda “yürütmeyi durdurma” kararı vermesi bölge halkınca sevinçle karşılandı.


Direnişin simgesi haline dönüşen ‘Rabia Ana’ ismiyle ünlenen Rabia Özcan Cumhuriyet’e konuştu. Mücadeleye devam edeceğini belirten Özcan, “Hukuka sığınmıştık. Olması gereken bir netice. Beklediğimiz sonuç. Bütün annelerin adına mutlu oldum. Gelecekteki tüm torunlar için sevindim” diye konuştu.


Emsal karar olmalı


Özcan’ın oğlu Bülent Bekar da Danıştay’ın kararının kendi açtıkları diğer davalar için emsal bir karar oluşturacağını vurgulayarak “Açtığımız davalarda da aynı sonucu bekliyoruz. Danıştay’ın verdiği karar örnek teşkil ediyor” ifadesini kullandı. Bundan sonraki süreçte de mahkemenin kararlarını “olumlu” beklediklerini belirten Bekar, “Mahkeme kararlarına uyulmasını bekliyoruz” dedi.


Fırtına İnsiyatifi adına konuşan avukat Yakup Okumuşoğlu ise TEMA Vakfı’nı tebrik ederek şöyle konuştu:


“Çevre düzeni planları, planlama sırasında anayasa görevi görür. Çevre düzeni planında olmayan bir projenin planlanması hukuka uygun değildir. Mahkeme kararı da bizim yıllardır söylediğimiz şeyi doğruladı. Bu yöndeki eksikliğe vurgu yaptı. Alınan tüm izin ve ruhsatları çökertti.”


Danıştay bizi doğruladı


Karardan umutlandıklarını söyleyen O komuşoğlu “Bu sonuç, şu anki ve bundan sonraki tüm davalara temel olacaktır. Bizim davalarımızda da yakında bu yönde bir sonuç çıkmasını bekliyoruz. Şu anda mahkeme kararının uygulanmasını sağlamaya çalışacağız. Uygulamaya geçirilen birtakım projeler var, onların durdurulmasını talep edeceğiz. Türkiye ekolojisi açısından değerli bir kazanım. İdarelerin keyfi uygulamalarının önü kapanmış oldu” dedi.


Cumhuriyet



Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Doğu Karadeniz’deki çevre düzeni planı Danıştay tarafından durduruldu. Yeşil Yol projesinin de askıya alınması gündemde.


Doğu Karadeniz’de altı ili kapsayan çevre düzeni planı, idari davalara bakan en üst yargı heyeti olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından durduruldu. Böylece planda ön görülen ‘Yeşil Yol’ dahil pek çok projenin askıya alınması gündeme geldi.


Ordu-Trabzon-Rize-Giresun-Artvin-Gümüşhane’yi içine alan ‘1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’, 7 Aralık 2011’de kabul edilmişti. TEMA Vakfı, planda bölgenin doğal varlıkları açısından tehdit oluşturabilecek bölümlerine dava açtı. Bu davanın bir bölümünde ‘Yeşil Yol’ olarak bilinen ancak resmi adı ‘Yaylalar Arası Bağlantı Yolu’ olan proje de vardı.


Davayla ilgili 4-5 Kasım 2013’de yörede keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Bunun sonucunda 103 sayfalık bilirkişi raporu hazırlandı. Rapordan sonra da 26 Ocak 2014’de davaya bakan Danıştay 6. Dairesi, TEMA Vakfı’nın taleplerinin bir bölümüyle ilgili ‘yürütmenin durdurulması’ kararı verdi. Karar 37 sayfalık gerekçe içeriyordu. Ancak, bu kararda Yeşil Yol’la ilgili hükümler ve HES’lerin çevre düzeni planlarında yer alması ve bunun için gerekli plan çalışmalarının yapılması gerektiği yer almıyordu.


ASIL KARAR BEKLENİYOR


TEMA Vakfı, 24 Ağustos 2015’te Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na 15 başlıkla itiraz etti. Bu başlıklardan ikisi de Yeşil Yol ve HES’leri ilgilendiriyordu. Dün (14 Ocak) Ulusal Yargı Ağı’nda (UYAP) açılan dava ile ilgili bir ‘yürütmeyi durdurma’ kararı yayınlandı. TEMA’nın talepleri kabul edildi. Böylece çevre düzeni planındaki HES’ler ve Yeşil Yol hükümleri de durdurulmuş oldu. Üstelik en üst kurul tarafından.


Şimdi dava tekrar Danıştay 6. Dairesi’ne gidecek ve nihai karar beklenecek.


BirGün


Geri Dön