Kent Haberleri

Yeşil Yol Projesi’nde oteller için 2.2 milyon beton dökülecek!

Karadeniz’de 8 ilin yaylasını bağlayacak 2 bin 600 kilometrelik Yeşil Yol Projesi’nde sadece oteller için 2 milyon 250 bin metrekare beton dökülecek. Bitince Bartın, Kilis ve Yalova’nın alanından daha çok beton kullanılmış olacak.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DOKAP) resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre Yeşil Yol Projesi kapsamında bölgedeki yatak kapasitesi 90 bine ulaşacak.


90 BİN YATAK KAPASİTESİ


Ayrıca proje kapsamında 2010’da Barlas İmar Planlama Müteahhitlik Şirketi’ne hazırlatılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulan üst planda, yatak başına 25 metrekare inşaat yapılması öngörüldü. Projenin tamamlanması halinde, Karadeniz yaylalarına Düzce, Bartın, Kilis ve Yalova’nın alan büyüklüğünden çok beton dökülecek. Karadeniz’e dökülecek betonla bu iller baştan sona kaplanabilecek.

DOKAP İdaresi Başkanı Ekrem Yüce başkanlığında 24 Temmuz’da gerçekleştirilen toplantının ardından yapılan açıklamada, “Bölgemizde yatak sayısı yaklaşık 90 bine çıkarılacak” denildi. Oteller Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon’un yaylalarına inşa edilecek.


YOL VE ÇEVRE EKLENMEDİ


Enerji ve İklim Değişikliği Uzmanı Önder Algedik, DOKAP’ın verileri ile Kültür Bakanlığı’na sunulan rapordaki verileri karşılaştırdı.Algedik, “Bu durumda Karadeniz yaylalarında toplam 2 milyon 250 bin metrekare beton dökülecek” dedi. Bu beton miktarının sadece otel inşaatları için hesapladığını belirten Algedik, bu rakama yol ve çevre düzenlemesi, ek binalar gibi inşaat alanlarının eklenmediğini ifade etti. Tüm bunların eklenmesiyle inşaat alanının katlanacağını vurguladı.


YENİDEN ÇALIŞMA BAŞLADI


Yeşil Yol Projesi kapsamındaki Çamlıhemşin'in Samistal yaylasındaki çalışmalar 43 gün önce durdurulmuştu. Ancak önceki gün jandarma gözetiminde yeniden iş makineleri çalıştırıldı. Yaylaya çıkan vatandaşlar, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen çalışmaların başlatılmasına tepki gösterdi.


DOĞAL DENGE BOZULUR


Karadeniz’in kendine has doğal ve kültürel yapısının bozulacağını hatırlatan Algedik, “Yeşil Yol yapılırsa tüm Karadeniz şantiye sahası olacak” diye konuştu.Algedik, “Bu kadar büyük sahalara inşaat yapmak iklim değişikliğini hızlandırmak, doğal dengeyi bozmak demektir” ifadelerini kullandı.


Bugün