Kent Haberleri

Yeşil yol yapımında son durum ne?

Türkiye son dönemde tüm dünyanın hayranlıkla izlediği projelere imza attı. Üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, Kanal İstanbul gibi eşsiz projeler ise uluslararası sermayenin rahatsız olması nedeniyle onların maşaları tarafından protesto edildi.

Türkiye son dönemde tüm dünyanın hayranlıkla izlediği projelere imza attı. Üçüncü köprü, üçüncü havalimanı, Kanal İstanbul gibi eşsiz projeler ise uluslararası sermayenin rahatsız olması nedeniyle onların maşaları tarafından protesto edildi, engellenmeye çalışıldı. Bu projelerin sonuncusu ise Yeşil Yol oldu. Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin'in yaylalar ile turizm merkezlerini birbirine bağlayan Yeşil Yol Projesi, 2 bin 600 kilometrelik yolu kapsıyor. Bu güzergahın geriye kalan bin 100 kilometrelik bölümü için çalışmalar devam ederken protestolar başlatıldı ve yol yapımları durduruldu.


YAYLA BAHANE PROTESTO ŞAHANE


Gezi isyanında olduğu gibi ortaya çıkan platform ve insiyatif şeklindeki topluluklar tarafından yapılan eylemlerle bölge halkı tamamen kandırılırken, Karadeniz'in güzelliklerinin tamamen yok edileceği iddia edildi. Bu yalanlarla Havva Ana gibi bölgenin tatlı insanları harekete geçerken ortaya simgesel görüntüler çıktı. Yeşil Yol'la alakası olmayan solcu marjinal örgüt bayrakları, Deniz Gezmiş posterleri ise bu eylemlerin aslında bölgede hiç yaşamayan insanlar tarafından organize edildiğini gösterdi. Diğer taraftan Karadeniz Yaylaları'nın yurt dışındaki benzerlerinin ise bizdekilerden tamamen farklı bir profil çizdiği ortaya çıktı. Örneğin Alp Dağları'ndaki Engadine Bölgesi, buraya çıkan asfalt yollar ve trenler sayesinde doğal yapısını hiç bozmadan dünyanın en prestijli ve pahalı turizm merkezlerin biri oldu. Karadeniz halkından saklananlar işte tam da burada ortaya çıkıyor. Yeşil Yol sayesinde ulaşım kolaylığı sağlanacak bölgeye, yeni yapılan havalimanları sayesinde turist yağacak. Proje bittiğinde bölgeye yılda 1,5 milyon turist gelecek, 2 milyar dolar harcanacak. 125 bin kişi için iş imkanı sağlanacak.


İSVİÇRE


Engadine Bölgesi: 2.000- 2.300 metre

St. Moritz Kasabası: 1.800 metre 

Nüfus: 5 bin 149 

5 yıldızlı tesis: 81 

Gecelik fiyat: 600-3000 Euro 

Bir kişi akşam yemeği: 120-1.500 Euro 

Küçük şişe su: 5 Euro






KARADENİZ


Çamlıhemşin Yaylaları: 2.200-2.500 metre 

Kavron Yaylası: 2.250 metre 

Hane sayısı: 25 

Nüfus: 110 

Restoran: 2 

Kahvehane: 1 

Pansiyon: 2 Yatak Kapasitesi: 30 

Gecelik ücret: 20 TL


Çamlıhemşin Yaylaları'nın halkı dün bir araya gelerek Rize'nin Hemşin ilçesinde Yeşil Yol Projesi'nin uygulanması için imza kampanyası başlattı. Yayla sakinleri "Yaylaların sahipleri bizleriz. Bu yayla yollarını istemeyenlerin tek sebebi var, o da rant meselesidir. Yolu istemeyen 5-10 yaylalı var. Eylemcilerin tamamı dışarıdan buraya geliyor" dedi. Yaylacı Gülten Gündoğdu ise "İsviçre'de yaylalara rahatlıkla çıkılıyorsa burada neden olmasın" diye konuştu.



Yeni Akit