Eğitim

Yeşilyurt'un en yeşil yerine otopark yapılmak isteniyor

Yeşilyurt'ta Çınar Oteli'nin karşısındaki parka yeraltı otoparkı yapılacağı anlaşılınca semt halkı gece gündüz nöbet tutmaya başladı. Yeşilyurtlular, 'Başka yer yok mu' diyor

Yeşilyurt'ta Çınar Oteli'nin karşısındaki Olimpiyat  Parkı'na yeraltı otoparkı yapılacağını duyan Yeşilyurtlular, gece gündüz parkta nöbet tutmaya başladı. Bir sabah aniden parka yerleştirilen konteynırlar aracılığıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) yeraltı otoparkı projesinden haberdar olduklarını söyleyen semt halkı öfkeli. "Otopark için çoluk çocuk herkesin uğrak yeri olan yeşillikler içindeki parktan başka yer bulunamadı mı" diyorlar. 1999 depreminde bütün semtin bu parka sığındığını anlatıyorlar.
Bakırköy Belediyesi konuyu yargıya, CHP milletvekili Necla Arat da TBMM'ye götürdü. Arat, Sultan Beyazıd Han Vakfı'na ait tapusunda arazi için "Buraya inşaat denilemez" yazıldığını hatırlattı.

Bir gece ansızın geldiler
Hayri Sakıcı, Olimpiyat Parkı'na bakan evlerden birinde apartman görevlisi. Sakıcı, 18 Mayıs gecesi parka gelen iki kişiden şüphelendi. İzlediği bu kişiler parkta kısa bir keşif yaptıktan sonra gitti. Sakıcı'nın anlattıklarına göre, gece 02.00'da vinçler gelerek işçilerin kalacağı konteynırı parka yerleştirdi.
Sabah konteynırı gören semt sakinleri, Bakırköy Belediyesi Başkanı Ateş Ünal Erzen'i aradı. Erzen, İBB'ye başvurunca durum açığa kavuştu. İBB meclisi 23 Kasım 2008 tarihindeki oturumunda, şu anda Olimpiyat Parkı'nın bulunduğu alanda `plan tadilatı' yapılmıştı. Değiştirilen imar planına göre de park alanında `yeraltı otoparkı' ile otopark içinde `ticaret ve hizmet' alanları yapılması planlanmıştı.
Bakırköy Belediyesi, idare mahkemesine yürütmenin durdurulması için dava açtı. Dava dilekçesinde, parkın mülkiyetinin Sultan Beyazıt Vakfı'na ait olduğunu belirtildi. Bölge sakinleri de parka karşı art arda iki ayrı dava açtı.
Sakıcı konteynırların konulduğu geceden itibaren parkta nöbet tutmaya başlamış: "20 - 25 kişi sürekli nöbet halindeyiz. Çünkü bir gece ansızın ne yapacakları belli olmaz. Geçen hafta pankart hazırladık, astık. Gece 04.00'te gelip söktüler."
Doğma büyüme Yeşilköylü olduğunu söyleyen Füsun İzi de endişeli: "Hemen dava açtık. Sonra da bir platform oluşturduk. Burası tek yeşil alanımız ve elimizden almaya çalışıyorlar. Yeraltı otoparkı deniliyor ancak burada bir inşaat başlarsa, ne ağaç kalır ne de park." 
Semt sakinleri ayrıca parkta masa açıp `Otopark istemiyoruz' diye imza kampanyası başlattı.
"Buraya otopark yakışmaz" diyen 77 yaşındaki Sevim Karababa ilk imza sahiplerinden. 50 yıldır bu semtte yaşayan 77 yaşındaki Nebahat Özemre parkın tarihine vâkıf: "Burası eskiden top sahasıydı. Çınar Otel'in sahibi buraya bu çınar ağaçlarını dikti. Eğer bu çınarları keserlerse kemikleri sızlar. Ayrıca 1999 depreminde 15 gün boyunca bu parkta yattık. Burası bizim tek sığınağımız. Çoluk çocuk buralardayız. Buraya otopark yapılmasına kesinlikle izin vermeyiz."
CHP İstanbul Milletvekili Necla Arat da parka otopark planını TBMM gündemine de getirdi. Arat  İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde şunları sordu:
"Kim ya da kimler bu otoparktan büyük kazançlar elde edecektir?  Acaba Büyükşehir Belediyesi kendisine oy vermeyen bölge halkını bir şekilde cezalandırmakta mıdır? Büyükşehir'in `intifa ve kullanım hakkı' karşılığı otopark ve ticaret alanı yapması için Naz İnşaat San. Tic. A.Ş.'ye ihale yolu ile verdiği bu park alanının Sultan Beyazıt Han Vakfı'na ait olup tapusunda `Bu alana inşaat yapılamaz' şerhi bulunduğu bilinmemekte midir?".
SERKAN OCAK/Radikal