23 / 12 / 2024

Yeter gelirli tarımsal arazi yönetiminin tedbiren verilmesi!

Yeter gelirli tarımsal arazi yönetiminin tedbiren verilmesi!

Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü, Bölge farklılıklarına göre il ve ilçelerin kanuna ekli listede belirlenen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri olarak ifade ediliyor. Peki, yeter gelirli tarımsal arazi yönetiminin tedbiren verilmesi nasıl olur



Yeter gelirli tarımsal arazi yönetiminin tedbiren verilmesi!

Toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını sağlayacak usul ve esaslar 6537 sayılı kanun ile belirleniyor.


Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü: Bölge farklılıkları göz önünde bulundurularak il ve ilçelerin kanuna ekli (1) sayılı listede belirlenen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri olarak ifade ediliyor.


Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü

İl ve ilçelerin yeter gelirli tarımsal arazi büyüklükleri bölge farklılıkları göz önünde bulundurularak bu Kanuna ekli (1) sayılı listede belirlenmiştir. Tarımsal araziler bu Kanuna ekli (1) sayılı listede belirlenen yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemez, bölünemez. Tarımsal arazilerin bu niteliği şerh konulmak üzere Bakanlık tarafından ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. 


Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin hesaplanmasında, aynı kişiye ait ve Bakanlıkça aralarında ekonomik bütünlük bulunduğu tespit edilen tarım arazileri birlikte değerlendirilir. Yeter gelirli tarımsal arazilerin ekonomik bütünlüğe sahip olmayan kısımları Bakanlığın izni ile satılabilir. 


Bilimsel gelişmeler ve günün koşullarına göre bu Kanuna ekli (1) sayılı listede Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile değişiklik yapılabilir.


Yeter gelirli tarımsal arazi yönetiminin tedbiren verilmesi

Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçük mirasçı bulunması hâlinde hâkim, yeter gelirli tarımsal arazilerin yönetimini dava sonuçlanana kadar ehil gördüğü mirasçılardan birine veya üçüncü bir kişiye tedbiren verebilir. 


Bu takdirde, elde edilen tarımsal gelir, işletme masrafları düşüldükten sonra mirasçılar arasında payları oranında dağıtılır


Miras kalan tarla kime verilir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön