Eğitim

Yetiştirme yurtlarındaki çocuklar, için evler hazırlandı

Yetiştirme yurtlarında kalan çocukların hepsi beş yıl içerisinde kendileri için özel hazırlanmış çocuk evlerine yerleştirilecek

Uzun ve soğuk koridorlardan, koğuş sistemini andıran yatakhanelerden kurtulacak olan çocuklar böylece akranları gibi sıcak yuvalarda kalacak.

Çocuk Evi Projesi'ni Denizli'de Zaman'a değerlendiren kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, bu yöntemle çocukların çok daha kolay topluma kazandırılacağını söyledi. Yurtta kalan bir çocuğun maliyetinin bin 900 lira olduğunu belirten Bakan Kavaf, proje ile bu rakamın yarıya ineceğine dikkat çekti. Bakanlığın bütçesinin 2010'da 2 milyar 500 milyon liraya ulaştığına dikkat çeken Kavaf, kadın ve yaşlılar için de yeni projeler geliştirdiklerini anlattı.

198. çocuk evinin açılışını önceki gün memleketi Denizli'de yapan Bakan Kavaf, yurtlarda kalan çocuk sayısının 9 bin 600 olduğunu aktarıyor. Kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı, 5 yıl içinde kademeli olarak yurtlardaki çocukların evlere yerleştirileceğini dile getiriyor. Bakan Kavaf'ın verdiği bilgilere göre çocuk evlerinde kalanların sosyalleşmesi artarken derslerdeki başarı seviyesi de yükselmiş. Yurtta koğuş ortamında kalanların başarı oranı yüzde 20'lerde iken evlere geçince yüzde 78'e çıktığına değinen Kavaf, çocuk evlerinin işleyişini, "Binanın büyüklüğüne göre yedi-sekiz çocuk kalıyor. Bunlarla ilgili 3 öğretmen görevli. Bu çocuklar alışverişlerini kendileri yapıyor. Bakkala çıkıyor. Okuldan evlere geliyorlar. Komşularla ilişkilerini sürdürüyorlar. Normal bir aile bireyi gibi yetişiyorlar." şeklinde anlatıyor.

Bakanlık şiddet gören kadın ve çocuklar için de 'Stüdyo Ev' modeli geliştirdi. Bu sayede hem çocuklar okula gidebilecek hem de şiddete maruz kalan kadının iş sahibi olması sağlanacak. Kadına şiddet uygulayanları ağır bir dille eleştiren Bakan Kavaf'a göre kadına uygulanan şiddet insafla, akılla, mantıkla izah edilemez. Gidecek hiçbir yeri olmayan kadınları sokakta bırakmadıklarını ifade eden Kavaf, hızlı bir şekilde rehabilitasyon desteği verdiklerini açıklıyor. Kadın konuk evleri açmakla yetinmediklerini belirten Bakan, "Şiddete maruz kalan kadınlarımızı stüdyo dairelere taşıyacağız. Bu kişileri 2 yıl içerisinde de hayata hazırlayarak iş sahibi yapacağız." diye konuşuyor. Halihazırda işleyen kadın konuk evleri olduğunu aktaran Kavaf, şiddet gören kadınların ve çocuklarının eğitim ve iş imkanlarını artırmak için stüdyo tipi ev modeli oluşturduklarını aktarıyor. Kadın konuk evleri, kadın şiddet gördükten sonra mahkeme sonuçlanana kadar kaldığı yer olarak tarif ediliyor. Fakat kadının sorunu burada tam olarak çözümlenmiyor. Stüdyo evlerde barınacak kadınlara aynı zamanda mesleki becerilerin de kazandırılması hedefleniyor. Bu çerçevede İş-Kur ile gerçekleştirilecek işbirliği kapsamında stüdyo evlerde yaşayan kadınlara mesleki eğitim verilecek. Stüdyo tipi evlerin projesinin finansman ayağını Avrupa Birliği oluşturuyor. 12 milyon Euro harcanacak stüdyo tipi evler kadına yönelik şiddetin yoğun olduğu 10 pilot ilde uygulamaya geçilecek. İlk planda İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin ve Adana gibi büyük şehirlerde düşünülen evleri TOKİ yapacak. Stüdyo evler 2012 yılında hizmet vermeye başlayacak.

Sırada 'yaşlı evi' var
Çocuk evlerinden olumlu sonuç alınması üzerine bu kez bakanlık yeni projeler geliştirmiş. Pilot uygulaması Ankara'da başlayan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu 'yaşlı evi' modelini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Burada amaç hem kimsesiz çocuklara hem de yalnız yaşlılara çekirdek aile kültürü aşılamak. İlk ve tek pilot uygulama Ankara Seyranbağları'nda başladı. Sosyal ve kültürel açıdan birbirine benzeyen 4 yaşlı kadın, buzdolabından, oturma grubuna, ütü ve çamaşır makinesinden yatak odası takımına kadar her ayrıntının düşünüldüğü bir evde bakılıyor. Seyranbağları Yaşlı Evi'nin alt katı da "ninelerle çocuklar bir arada yaşasınlar" diye "Çocuk Evi" olarak düzenlendi.
Hüseyin Sümer / Zaman