Emlak Terimleri

Yetki alanı dışındaki tapu dairesi işlemleri!

Yetki alanı dışındaki tapu dairesinde yapılacak belirtme, terkin veya tescil işlemlerinin nasıl yapılması gereken Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgede açıklanıyor. İşte Yetki alanı dışındaki tapu dairesi işlemleri..

Yetki alanı dışındaki tapu dairesi işlemleri!

Yetki alanı dışındaki tapu dairesinde yapılacak belirtme, terkin veya tescil işlemlerinin nasıl yapılması gereken Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgede açıklanıyor.


Yetki alanı dışı gerçekleştirilen işleme ait resmî senet/istem belgesi ve işleme esas diğer belgelerin onaylı örneklerinin (elektronik ortamda ya da fiziki ortamda) yetki veren tapu müdürlüğüne ulaşmasından sonra,


Taşınmazın kütüğüne yetki verilen tapu müdürlüğünün yetki konusu işlem için kullandığı yevmiye numarası ile (Örneğin 2011/6420) işlemin niteliğine göre şerh, belirtme, terkin veya tescil işlemleri yapılır.


Kütüğe şerh, belirtme, terkin veya tescil işlemi yapıldıktan sonra, kütüğün beyanlar sütunundaki yetki verildiğine dair belirtme yetki verilen tapu müdürlüğünün yetki konusu işlem için kullandığı yevmiye numarası ile Tapu Sicili Tüzüğü hükümlerine göre re'sen terkin edilir.


İŞLEMDEN VAZGEÇME, İŞLEMİN YAPILAMAMASI

Taşınmazın bulunduğu tapu müdürlüğünce yetki verilmesinden sonra, tarafların işlemden vazgeçmesi, işlemin bir ay süreyle takip edilmemesi veya eksik olan belgelerin bir ay içinde ibraz edilmemesi halinde, yetki verilen tapu müdürlüğünce yapılan bildirim üzerine verilen yetki iptal edilir. Taşınmaza ait tapu kütüğünün beyanlar sütunundaki yetki alanı dışı işleme esas belirtme, yetkinin iptal edildiğini bildiren resmî yazının tarihi ve sayısı esas alınarak Tapu Sicili Tüzüğü hükümlerine göre re'sen terkin edilir. (2009/6 sayılı Genelge gereğince elbirliği mülkiyetin paylı mülkiyete dönüştürülmesinde yapılacak tebligat işlemleri nedeni ile bu süre iki (2) ay süre ile uzatılabilir.)


RET YETKİSİ

1) Yetki veren tapu müdürlüğünce, tapu sicilinde yer alan belgelerin incelenmesi sonucunda; T.C. kimlik numarasının tespit edilememesi veya yetki isteyen tapu müdürlüğü tarafından gönderilen belgelere göre talepte bulunan kişinin tasarrufa yetkili olmadığının tespit edilmesi veya talebin mevzuata uygun olmaması durumunda talep geciktirilmeden, gerekçesi, itiraz yeri ve süresi de belirtilmek suretiyle Türk Medeni Kanununun 1016 ve Tapu Sicili Tüzüğünün 26 ncı maddeleri gereğince reddedilir ve ret kararının varlığı, ret tarihi ve yevmiye numarası esas alınarak kütüğün beyanlar sütununda belirtilir.


2) Yetki verilen tapu müdürlüğünce, mevzuata uygun olmayan ve Türk Medeni Kanununun 1011 nci maddesine göre geçici şerhe de imkân bulunmayan talepler geciktirilmeden,gerekçesi, itiraz yeri ve süresi de belirtilmek suretiyle reddedilir. Ret kararı kütüğün beyanlar sütununda belirtme yapılmak üzere yetki veren tapu müdürlüğüne bildirilir. Yetki veren tapu müdürlüğünce ret kararının varlığı, ret tarihi ve yevmiye numarası esas alınarak kütüğün beyanlar sütununda belirtilir. Ret kararının kesinleşmesi üzerine, verilen yetki iptal edilmiş sayılır ve kütüğün beyanlar sütunundaki yetki verildiğine dair şerh, ret tarihi ve yevmiye numarası ile Tapu Sicili Tüzüğü hükümlerine göre re'sen terkin edilir.



3) Tapu işleminin reddedildiği hallerde, ret gerekçeleri giderilmeden herhangi bir tapu müdürlüğünde reddin konusu tapu işlemi yapılamaz.

4) Ret kararı için itiraz merci, ret kararını veren müdürlüğün bağlı olduğu bölge müdürlüğüdür.


MÜDÜRLÜKLERİN YETKİ ALANI DIŞI İŞLEM YAPAMAYACAKLARI

MÜDÜRLÜKLER

Aynı binada hizmet veren tapu müdürlükleri tarafından birbirlerinin yetki alanı içersinde bulunan taşınmazlarla ilgili olarak birden fazla müdürlüğü ilgilendiren "müşterek rehin, taksim, trampa işlemleri" dışında kalan diğer tapu işlemleri yetki alanı dışı işlemler kapsamında yapılamaz.



Yetki alanı dışında tapu işlemleri nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com