Sektörel

Yetki belgesiz yabancı emlakçılara dikkat!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, yetki belgesiz yabancı emlakçılara dikkat çekerek çok önemli uyarılar yaptı...Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, birçok Suriyeli, İranlı, Afganistanlı emlakçılar yetki belgesiz şekilde çalışıyor

Mega kent İstanbul’da artan yabancı nüfusuyla bağlantılı olarak emlakçı sayısı da arttı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, birçok Suriyeli, İranlı, Afganistanlı emlakçılar yetki belgesiz şekilde çalışıyor. Yüksek hizmet bedelleri almalarının dışında sahte ya da problemli projelerden yapılan satışlarla oluşturdukları mağduriyetler de hat safhaya ulaştı. Diğer bir taraftan bu emlakçıların yasal bir statüsü olmadığı için şikâyet edilecek merciler de yetersiz kaldı.

Yetki belgesiz emlakçılara dikkat

Son zamanlarda mega kent İstanbul’da birçok yabancının emlakçılık yaptığını dile getiren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, Suriyeliler, İranlılar, Iraklılar hatta son zamanlarda Afganlar olduğunu dile getirerek, mega kent  İstanbul’un yabancı nüfusu arttıkça emlakçılarının da arttığını söyledi. Yaptığı açıklamada bu kişilerin bu işleri yetki belgesiz olarak yaptığını söyleyen Hakan Akdoğan, yetki belgesiz aracılık faaliyetlerinin sektörün en önemli problemleri arasında yer aldığını söyledi. Portalların dışında sosyal medya araçları ile verdikleri reklamlar ile müşteri bulan aracılar, kayıt dışı faaliyet göstermeyi sürdürdüğünü dile getiren Hakan Akdoğan, 2022 Ocak-Ağustos döneminde en çok yabancı sermayeli şirket kuruluşu sayısına bakıldığında rekor sayıda bir artış yaşandığını söyledi. Hakan Akdoğan, bu yıl içerisinde 28'i Anonim Şirket, 689 Limited olmak üzere toplamda 717 şirket kurulduğunu da söyledi.

Şikâyet edilebiliyor mu?

Yaptığı açıklamada yabancı ve kayıt dışı emlakçıların hem kiracılar ve ev sahipleri hem de diğer emlakçılar açısından birçok soruna sebep olduğunu dile getiren Hakan Akdoğan yetki belgesiz yapılan bu denetimsiz faaliyetler nedeniyle birçok sorun ortaya çıktığını söyledi. 

Yüksek hizmet bedellerinin alınması, sahte satışlar, problemi projelerden yapılan satışlar ile oluşturulan mağduriyetlerin hat safhada olduğunu söyleyen Hakan Akdoğan, yasal bir statü olmadığı için de şikâyet edilecek mercilerin yetersiz olduğunu söyledi.  Bakanlığın Taşınmaz Ticareti Bilgi Sisteminde yer alan İhbar menüsü de bu konuda ihtiyaçları karşılamadığını kaydeden Hakan Akdoğan, ihbar edilebilmesi için şirket unvanı konumu adresi vb. bilgiler istendiğini. Lakin bu bilgilerin zaten olmadığını söyleyerek, ayrıca sektörü de olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Sektörün en önemli sorunu ne?

Yapığı açıklamada İstanbul Ticaret Odası (İTO) 21 No.lu Gayrimenkul Hizmetleri Komite Başkan Adayı olduğunu da anımsatan Hakan Akdoğan, seçildiği takdirde yetki belgesiz emlakçıların önüne geçmeye çalışacaklarını da dile getirdi. Hakan Akdoğan, ana amacının bu konuda denetimlerin artırılmasını sağlanması, yeni takip sistemleri geliştirilmesi olduğunu söyleyerek, sektörde kayıt dışı çalışanlara yönelik denetimlerin sıklaştırılmasının takipçisi olmayı arzu ettiklerini dile getirdi. Hakan Akdoğan, sektörün en büyük sorununun yetki belgesiz yapılan aracılık işlemleri ve denetimlerdeki eksiklikler olduğunu da sözlerine ekledi.

 

TOKİ'den İzmir'e 759 konutluk yeni proje müjdesi! Tarih belli oldu!

Altının Efendisi İslam Memiş'ten son dakika uyarısı geldi! 1 gram bile altını olanlar dikkat! Resetleme başladı!

Emekli promosyonlarında son dakika depremi! SGK açıkladı, duyan inanamadı! Ziraat, Halkbank Vakıfbank'tan en az 5 bin TL

TOKİ sosyal konut projelerine 7.2 milyon kişi başvurdu!