YİD modeliyle yapılan ulaştırma projeleri mecliste!
Yap-işlet-devret modeliyle yapılan bazı ulaştırma projeleri için işletmeci firmalara ödenen tutarlar meclis gündemine taşındı..
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Yap-işlet-devret modeliyle yapılan bazı ulaştırma projeleri için işletmeci firmalara ödenen tutarlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Akar sorularının Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.
Akar önergesinde "Yap- İşlet- Devret projelerinden olan Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli işletmeci firmalara verilen garanti araç sayıları nedeni ile 2017 yılında Hâzineye büyük bir yük getirmiştir. Şöyle ki 2018 yılı bütçesin de 6,2 Milyar TL kaynak yap-işlet devret projelerinde ki bu giderler için ayrılmıştır." dedi.
2017 yılında her üç projede de garanti araç sayılarına ulaşılmadığı gibi resmi kurumlarca Hâzinenin işletmeci firmalara ne kadar ödeme yapacağı da paylaşılmadığını belirten Akar, "Ancak üç proje için yaklaşık 2 Milyar TL ödemenin yapılacağı araç geçiş rakamlarından anlaşılmaktadır." diyerek bu kapsamda 5 soru sordu.
Akar'ın soruları
1. 2017 yılında Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli için işletmeci firmalara Hazine tarafından ödenen tutar ne kadar olmuştur?
2. 2018 yılının ilk 4 ayında Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tünelinden aylar bazında geçiş yapan araç sayısı kaç olmuştur?
3. İşletmeci firmalarla yapılan sözleşmeler de bir değişiklik yapılmış mıdır?
4. İşletmeci firmalarla yapılan sözleşmelerde Dolar kuruna göre yapılan araç geçiş ücretleri her yıl 2 Ocak da ki Dolar kuruna göre yapılmaktadır. 2 Ocak 2018 itibari ile 3,76 olan Dolar’ın bugün itibari 4,04 olduğu görülmektedir. Buna göre 2 Ocak 2019 yılında bu artışların vatandaşa yansımasını engellemek için ne gibi önlemler alınmaktadır?
5. Sözleşmelerin Dolar kuruna göre yapılmasına ilişkin hüküm de bir değişiklik yapmayı düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız hem vatandaşa hem hâzineye büyük bir yükün getiren bu faktörler için ne gibi tedbirler alacaksınız?