Sektörel

Yiğit Group Fikirtepe'de kentsel dönüşüm projesine başlayacak!

Cuma Yiğit'in başında bulunduğu Yiğit Group en son Fortis projesi ile öne çıktı. Ailenin et işi de var. Kadıköy Fikirtepe'deki 300 milyon TL'lik kentsel dönüşüm proje ise birkaç ay içinde start alacak.

DİYARBAKIR merkezli Yiğit Grup da bunlardan biri. Ağırlıklı olarak Diyarbakır. Elazığ ve Malatya'da faaliyet gösteren Yiğit Group, kısa bir süre önce İstanbul piyasasına da girdi ve 192 milyon TL yatırım bedeli olan Fortis İstanbul projesiyle adından söz ettirmeye başladı. Yiğit Grup'un başında Cuma Yiğit bulunuyor. Grup, ldilkurt Ailesi ile 27 yıldır ortaklık yürütüyor. 


Diyarbakır'daki işleriniz neler? Grubun kökeni nereye dayanıyor? 

Biz ilk hububat-bakliyat ticaretiyle başladık. Hububat, bakliyat, keten tohumu, mercimek ticareti yaptık. Bir ara pamuk işiyle de uğraştık. Pamuk çırçır tesisimiz vardı. Şimdi hububat ve pamuk işinde yokuz. 1995 yılında bıraktık. İnşaat işine ise 1978 yılında girdik. 15 daireli küçük bir bina yaptık. 12 kardeşiz. İlk yaptığımız binada üç kardeşimiz bir şiire oturdu. İlk binamız Diyarbakır Havaalanı'na yakın bir noktadadır. Sonra arsa alıp değerlendirmeye başladık. Amatör çapta işler yaptık. İmar sorunları o dönemlerde büyüktü. Şimdi Diyarbakır imar konusunda en düzenli illerden biri. Çok düzenli ve planlı bir yapı oluştu. Kardeşlerimle ortaklığımız yok. 1988 yılında Hasan İdilkurt ile ortaklık kurduk. En iyi anlaştığım arkadaşlarımdan biriydi. Arkadaşlığımız ortaklığa dönüştü. Yarı yarıya ortak olduk. 27 yıldır da bu ortaklığımızı başarıyla sürdürüyoruz. Büyümemiz de bu ortaklıkla başladı. Arsa alıp değerlendirmeye başladık. Bazılarını kat karşılığı başkalarına verdik; bazılarına da kendimiz konut yaptık. 


Diyarbakır'daki projelerin ölçeği ne? Büyük projeniz var mı? 

Diyarbakır'ın en büyük projesini yaptık. Bu projede villalar hariç 3 bin 500 daire var. 10 bloklu bir proje, istanbul'daki Bahçeşehir projesini örnek aldık. Ortada villalar, çevresinde siteler var. 2005 yılında başladık. Arazimizin yüzde 70'ini kullandık. Satışları bitti, sahipleri yerleşti. Bin 600 konutluk arazimiz daha var. İlerleyen dönemlerde gelecek taleplere göre projenin geri kalanını da tamamlayacağız. Diyarbakır'da konutların metrekaresi bin TL seviyelerinde. Dairelerimiz büyük, 250 metrekarelik dairelerimiz 250 bin TL'den satılıyor, istanbul'dan gelip daire alanlar bu genişliği görünce şaşırıyor. 


Diyarbakır'da sadece inşaat mı yapıyorsunuz? 

Bin 500 öğrenci kapasiteli bir yurt yaptık. Kredi Yurtlar Kıırumu'na kiraya verdik. Bu yıl öğrenci kabul etmeye başlayacaklar. Ayrıca sağlık alanında Elazığ'da bir yatırımımız oldu. Elazığ Et Balık Kurumu'nu özelleştirmeden almıştık. O tesisi Organize Sanayi Bölgesi'ne taşıyıp sattık. Şehir içinde kalan yere de hastane yaptık. 18 ay kendimiz işlettik ama bu işi uzmanına devrettik. Hastaneyi şimdi Medical Park işletiyor. 


Özelleştirme İdaresi'nden aldığınız Et Balık Kurumu tesisleri duruyor mu? 

1995 yılında yapılan özelleştirmede Malatya ve Elazığ tesislerini aldık. Elazığ'daki tesisi OSB'ye taşıyıp sattık. Son teknoloji ile Yiğit Group'ta Cuma Yiğit ve Hasan İdilkurt'un yüzde 50-50 ortaklığı bulunuyor. İkisinin de yaşları 55. İkinci kuşak da şirkette görev almaya başlamış. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Cuma Yiğit, başkan yardımcılığını ise Hasan İdilkurt üstlenmiş. Mimarlık okuyan Önder Yiğit ve iç mimarlık bölümünü bitiren Bilal İdilkurt da yönetim kurulu üyesi olarak görev almışlar. Gençler özellikle Fortis İstanbul projesinde aktif rol oynuyor. Cuma Yiğit, 27 yıllık ortaklıklarında hiç pürüz yaşamadıklarını özellikle vurguluyor: "Bizimki kardeşlikten öte bir durum. Çocuklarımız da anlaşıyor. Ama yine de bir şirket anayasası yazalım istiyoruz. Gençlere henüz bayrak teslim edecek yaşta değiliz. Sonraki kuşaklar kendi aralarında sıkıntı yaşamasın diye bir anayasa hazırlığı yapıyoruz." Cuma donatılmış bir tesis oldu. Yeni sahipleri de başarıyla işletiyor. Malatya tesisleri ise bizde. Et sektörüne hizmet veriyoruz. Et, sucuk ve salam gibi ürünlerimiz var. Kendi markamız yok; piyasaya tedarik sağlıyoruz. Bu işte büyümek için bir ara çiftlik kurmaya da niyetlendik ama sonra vazgeçtik. 


Nasıl bir proje? Neler olacak? 

Projenin arsası bize ait değil. İstanbul Gata İnşaat'a ait. Kat karşılığı aldık. 2018 yılında burada hayat başlayacak. Karma bir proje olacak. İçinde rezidans, konut, AVM olacak. Yabancılara ve öğrencilere dönük bir proje. 705 daire ve dükkan olacak. Bu mağazalar dışa da açık olacak. Projenin yatırım bedeli 192 milyon TL. Biz de İstanbul piyasasına girelim dedik ve Fortis İstanbul projesini başlattık. 



Malatya'da başka yatırımınız var mı? 

Malatya'da bir mermer işletmemiz var. Fizibilite çalışmaları yapıyoruz. İtalyan bir şirketle temas halindeyiz. Ortaklık olabilir. Hemen olmasa da birkaç yıl içinde mermer sektörüne girme planları yapıyoruz. Karar verirsek en az 10 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. Mermer işleme fabrikası kuracağız. 


İstanbul'a gelme fikri nasıl ortaya çıktı? 

İstanbul'u çok iyi biliyorum. Çocuklarımız da İstanbul'da okudu ve okuyor. Oğlum Önder Bahçeşehir Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nü bitirdi. Ortağımın oğlu Bilal İdilkurt da İç Mimarlık Bölümü'nde okudu. Diğer çocuklarımız da mimarlık okuyor. Biz yönlendirmedik, çocukların tercihi böyle oldu. Çocuklar İstanbul'da kalmak istiyorlar. Biz de İstanbul piyasasına girelim dedik ve Fortis İstanbul projesini başlattık.


İstanbul'da başka projeler olacak mı? 

Kentsel dönüşüm projeleriyle ilgileniyoruz. Şu anda Küçükçekmece'de küçük bir projemiz var. 36 dairelik bir proje. Bu bölgede kentsel dönüşüm projesi yapmak istiyoruz. Kadıköy Fikirtepe'de ise büyük bir projemiz var. Fikirtepe metrobüs durağının hemen karşısında, Fenerbahçe stadyumuna 900 metrede proje alanımız var. Mülk sahipleri ile yüzde 80 anlaştık. Sözleşmeler yapılıyor. Diğerleri ile de birkaç ay içinde anlaşıp yıkım çalışmalarına başlarız. 40 bin metrekarelik bir alan. 23 bin metrekare inşaat alanımız var. 300 milyon TL'lik bir proje olacak. Yüzde 57'sini kat maliklerine vereceğiz. Yüzde 43'ü bizim olacak. 


Para